Κανείς δεν το γνωρίζει: To σημάδι στα σεντόνια που υποδηλώνει καρκίνο

by Maria Giannoutsou
Κανείς δεν το γνωρίζει: To σημάδι στα σεντόνια που υποδηλώνει καρκίνο

Ο καρκίνος ενδέχεται σύμφωνα με τους ειδικούς να συνδέεται με νυχτερινές εφιδρώσεις, πράγμα που θεωρείται ανησυχητικό.

Πολλοί γιατροί ενημερώνουν προληπτικά ότι υπάρχει ένα στοιχείο που μπορούμε να βρούμε πάνω στα σεντόνια και τα μαξιλάρια μας αφού ξυπνήσουμε, το οποίο μπορεί να υποδηλώνει ότι πάσχουμε από καρκίνο.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει άρθρο της Mirror, οι νυχτερινές εφιδρώσεις μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα καρκίνου που εύκολα μπορεί να αγνοηθεί ιδιαίτερα τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες.

Με περισσότερους από 200 τύπους καρκίνου που υπάρχουν, μπορεί να είναι λίγο τρομακτικό όταν γνωρίζουμε ποια συμπτώματα πρέπει να προσέχουμε. Αυτό που είναι ξεκάθαρο, όμως, είναι ότι όταν πρόκειται για καρκίνο, όσο νωρίτερα εντοπίσουμε τα προειδοποιητικά σημάδια τόσο το καλύτερο για να προλάβουμε τα χειρότερα.

Ο εντοπισμός του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο μπορεί να σώσει ζωές, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε τι ακριβώς πρέπει να ψάχνουμε. Τα σημάδια μπορεί να είναι πιο γενικά – όπως η απώλεια βάρους και η κόπωση- ή θα μπορούσαν να επηρεάζουν συγκεκριμένα μέρη του σώματος, όπως το δέρμα σας. Άλλα κοινά προειδοποιητικά σημάδια περιλαμβάνουν εξογκώματα, ανεξήγητη αιμορραγία ή μακροχρόνιο φούσκωμα.

Καρκίνος: Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί για το σημάδι
Από την πλευρά τους, οι ειδικοί συνιστούν να ελέγχετε τα σεντόνια σας το πρωί για να δείτε αν έχετε ιδρώσει υπερβολικά κατά τη διάρκεια του ύπνου σας. Εάν ναι, τα σεντόνια και τα μαξιλάρια σας πιθανότατα θα σας το «δείξουν» όταν ξυπνήσετε το πρωί.

Σύμφωνα με την Cancer Research, η μόλυνση είναι μια από τις πιο κοινές αιτίες εφίδρωσης σε άτομα με καρκίνο. Η μόλυνση μπορεί να προκαλέσει άνοδο στη θερμοκρασία σας με αποτέλεσμα το σώμα να ιδρώνει προσπαθώντας να τη μειώσει.

Ορισμένοι τύποι καρκίνου μπορεί επίσης να σας κάνουν να ιδρώνετε περισσότερο από το συνηθισμένο, όπως:

Λέμφωμα non-Hodgkin

Λέμφωμα Hodgkin

καρκινοειδείς όγκοι

λευχαιμία

μεσοθηλίωμα

καρκίνος των οστών

καρκίνος του προστάτη

καρκίνο του νεφρού

όγκοι γεννητικών κυττάρων

προχωρημένος μυελικός καρκίνος του θυρεοειδούς

Ο καρκίνος μπορεί να εκδηλωθεί με μεγάλη ποικιλία συμπτωμάτων και είναι σημαντικό να σημειώσετε τι είναι φυσιολογικό για εσάς και να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν ανησυχείτε για τυχόν αλλαγές στην υγεία σας. Η εφίδρωση δεν σημαίνει απαραίτητα ότι έχετε καρκίνο, αλλά αν δεν είναι φυσιολογικό για εσάς, είναι σημαντικό να μιλήσετε με το γιατρό σας σχετικά.

Κανείς δεν το γνωρίζει: To σημάδι στα σεντόνια που υποδηλώνει καρκίνο

Καρκίνος: Πώς καταλαβαίνουμε πως πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό
Το εθνικό σύστημα Υγείας της Βρετανίας αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι περισσότεροι άνθρωποι ιδρώνουν κατά τη διάρκεια της νύχτας. Εάν ξυπνάτε τακτικά με βρεγμένα σεντόνια, θα πρέπει να το ελέγξετε με τον γιατρό σας».

Στη σχετική του ενημέρωση το NHS συμπληρώνει: «Είναι φυσιολογικό να ιδρώνετε κατά τη διάρκεια της νύχτας, αν το δωμάτιο ή το κρεβάτι σας ζεσταίνει υπερβολικά. Οι νυχτερινές εφιδρώσεις συμβαίνουν όταν ιδρώνετε τόσο πολύ που τα νυχτερινά ρούχα και τα κλινοσκεπάσματα είναι βρεγμένα, παρόλο που εκεί που κοιμάστε είναι δροσερό. Οι ενήλικες και τα παιδιά μπορεί να έχουν νυχτερινή εφίδρωση».

Προτεινόμενα