Κατερίνα Γώγου: Η ελληνίδα ποιήτρια και ηθοποιός
Ποιήτρια και ηθοποιός που ξεχώρισε στην εποχή της, ενώ ο κύκλος της είχε να κάνει με κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας.. ωστόσο το τέλος της, ήταν τραγικό.
Η Κατερίνα Γώγου γεννήθηκε στην Αθήνα την 1η Ιουνίου του 1940 και άφησε την τελευταία της πνοή 3 Οκτωβρίου 1993. Ήταν ποιήτρια και ηθοποιός. Μπορεί στον κινηματογράφο να μην είχε ρόλους πρωταγωνιστικούς, ωστόσο άφησε το αποτύπωμά της.
Χαρακτηρίστηκε ως παιδί θαύμα και σε ηλικία μόλις 5 ετών έπαιζε στο θέατρο και τραγουδούσε στο πλευρό του σπουδαίου Νίκου Γούναρη. Τα παιδικά της βιώματα την ώθησαν να ασχοληθεί με την υποκριτική. Μεγάλωσε στα δύσκολα χρόνια της κατοχής και του εμφυλίου. Σπούδασε υποκριτική στη σχολή του Τάκη Μουζενίδη.
Στα 21 της χρόνια ανέβηκε στο σανίδι στο πλευρό του μεγάλου Ντίνου Ηλιόπουλου στο έργο των Ευαγγελίδη – Μαρή «Ο Κύριος πέντε τοις εκατό». Αργότερα έπαιξε τη φίλη της Αλίκης Βουγιουκλάκη στην ταινία “Το ξύλο βγήκε από τον Παράδεισο”. Την αδερφή της Τζένης Καρέζη στην ταινία “Μια τρελή, τρελή, οικογένεια”. Την Παγώνα στο “Η δε γυνή να φοβήται τον άντρα”. Την υπάλληλο λογιστηρίου στην ταινία “Δεσποινίς Διευθυντής”.
Μια από τις καλύτερες ερμηνείες της ήταν στην ταινία “Το βαρύ πεπόνι” για την οποία κέρδισε το Βραβείο Α΄ Γυναικείου ρόλου στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.
Η Κατερίνα Γώγου έβαλε τέλος στη ζωή της το 1993 από υπερβολή δόση ναρκωτικών ουσιών και αλκοόλ
Ήταν ενεργή στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς. Κατέβαινε σε πορείες, είχε συλληφθεί και είχε καταθέσει μήνυση στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης επειδή είχε δεχτεί επίθεση από αστυνομικό.
Η Κατερίνα Γώγου μπορεί να είχε κυρίως κωμικούς ρόλους. Μπορεί να υποδυόταν συνήθως αφελείς γυναίκες, στην πραγματικότητα ήταν μια ανήσυχη και ευαισθητοποιημένη καλλιτέχνης. Ασχολήθηκε με τη συγγραφή σεναρίου και την ποίηση. Ένα από τα σημαντικότερα βιβλία της με τίτλο «Τρία κλικ αριστερά» πούλησε πάνω από 40.000 αντίτυπα. Μεταφράστηκε στα αγγλικά και κυκλοφόρησε το 1983 στην Αμερική. Χαρακτηριστικά οι πωλήσεις της ποιητικής της συλλογής μπορούν να συγκριθούν μόνο με αυτές του Οδυσσέα Ελύτη.