Κεραμική εστία.. λαμπίκο: Πείτε αντίο σε λεκέδες και καμμένα λίπη με 2 υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας

by Εύα Ζαχαριάδη

Κεραμική εστία.. λαμπίκο: Θα αστράφτει με φυσικό τρόπο

Πλέον οι περισσότεροι αναζητούν πιο οικονομικές και οικολογικές λύσεις όσο αφορά στη καθαριότητα του σπιτιού. Το ίδιο ισχυεί και για την καθαριότητα στην κουζίνα και συγκεκρίμενα στις κεραμικές εστίες. Υπάρχουν εναλλακτικές στα καθαριστικά του εμπορίου που είναι εξίσου αποτελεσματικά.

Τα περισσότερα νοικοκυριά είναι πλέον εξοπλισμένα με κουζίνες που διαθέτουν κεραμικές εστίες, αφού εκτός του ότι υπερέχουν αισθητικά, καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια, ενώ παράλληλα είναι πιο αποτελεσματικές και ασφαλείς.

Μετά, όμως, απ’ το μαγείρεμα οι κεραμικές εστίες χρειάζονται καθάρισμα, γιατί όσο κι αν προσέχουμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος αυτές θα λερωθούν. Πώς, λοιπόν, πρέπει να καθαρίζονται για να διατηρούνται πάντα λαμπερές και πεντακάθαρες;

Τι θα χρειαστείτε για να κάνετε την κεραμική εστία.. λαμπίκο

Κεραμική εστία.. λαμπίκο: Πείτε αντίο σε λεκέδες και καμμένα λίπη με 2 υλικά που έχετε στο ντουλάπι σας

Το μόνο που θα χρειαστείτε για το καθάρισμα της κεραμικής εστίας είναι 1 φλ. μαγειρική σόδα σε σκόνη και δύο πανάκια (ένα στεγνό και ένα νωπό). Ξεκινήστε ρίχνοντας στην κεραμική εστία τη μαγειρική σόδα. Φροντίστε να ρίξετε διάσπαρτα σε διάφορα σημεία. Στη συνέχεια με το στεγνό πανί αρχίστε να τρίβετε τη μαγειρική σόδα πάνω σε όλη την επιφάνεια της εστίας. Στο τέλος πάρτε ένα νωπό πανί και συνεχίστε το τρίψιμο.

Σόδα για τα καμένα λίπη

Εάν δεν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τα καθαριστικά για κεραμικές εστίες που υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά προτιμάτε τους πιο φυσικούς τρόπους, η σόδα μπορεί να σας βοηθήσει. Συγκεκριμένα, ρίχνετε μαγειρική σόδα πάνω στην κεραμική εστία και με ένα στεγνό πανάκι τρίβετε ελαφρά. Στη συνέχεια, τρίβετε ελαφρά με νωπό πανάκι την εστία, για να απομακρύνετε τη σόδα και να καθαρίσει.

Ξίδι για το καμένο γάλα

Το καμένο γάλα στις κεραμικές εστίες είναι από τους πιο δύσκολους λεκέδες. Σύμμαχος σας σε αυτή την περίπτωση είναι το λευκό ξίδι, το οποίο ρίχνετε πάνω στον λεκέ, αφήνετε να κρυώσει η εστία και στη συνέχεια, απομακρύνετε τον λεκέ χρησιμοποιώντας την ειδική ξύστρα για κεραμικές εστίες που κυκλοφορεί στο εμπόριο.

Δείτε το βίντεο για τον καθαρισμό της κεραμικής εστίας:

Tips για ν’ αποφύγετε φθορές στην κεραμική επιφάνεια κατά τον καθαρισμό

μην χρησιμοποιείτε:

• Καθαριστικά που περιέχουν σόδα, αλκάλια, αμμωνία, οξέα ή χλώριο.

• Καθαριστικά που διαλύουν τα άλατα.

• Υλικά που αφαιρούν λεκέδες και σκουριά.

• Δυνατά καθαριστικά σε σκόνη, ή γαλάκτωμα και καθαριστικά που περιέχουν κόκκους.

• Καθαριστικά που περιέχουν διαλύτες.

• Καθαριστικά πλυντηρίων πιάτων, σπρέι φούρνου και γκριλ.

• Καθαριστικά για τζάμια. Επίσης, να μην χρησιμοποιείτε ποτέ σκληρές βούρτσες και σφουγγάρια στην κεραμική επιφάνεια, όπως π.χ. σφουγγάρια για κατσαρόλες, ή χρησιμοποιημένα σφουγγάρια στα οποία υπάρχουν ακόμα υπολείμματα από δυνατά καθαριστικά.

Μην χρησιμοποιείτε και μην ακουμπάτε πάνω στις εστίες αιχμηρά αντικείμενα, ώστε να μην τους προκαλέσετε γρατζουνιές.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν