Κιάνου Ριβς: Η ζωή ενός από τους πιο αγαπημένους ηθοποιούς παγκοσμίως
Ο Κιάνου Ρίβς δεν είναι μόνο ένας από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς της γενιάς του αλλά και ο πιο συμπαθής και αγαπημένος στο παγκόσμιο κοινό. Τον γνωρίσαμε μέσα από την τριλογία των ταινιών «Matrix» και από τότε τον έχουμε αγαπήσει και για τον χαρακτήρα του.
Γεννήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 1964 στη Βηρυτό του Λιβάνου με καταγωγή από την Ασία, τη Χαβάη και τη Βρετανία. Το όνομα του στη γλώσσα της Χαβάης σημαίνει «δροσερό αεράκι που διασχίζει τα βουνά».
Μεγάλωσε δίχως πατέρα και παράτησε το σχολείο για την υποκριτική. Είδε τον καλύτερο του φίλο Ρίβερ Φοίνιξ, να πεθαίνει από υπερβολική δόση ναρκωτικών.
Οι γονείς του χώρισαν όταν ο ηθοποιός ήταν μόλις 3 ετών με αποτέλεσμα να μετακινείται συνεχώς μαζί με τη μητέρα και τις αδερφές του. Ήταν ο μόνος που είχε επαφή με τον βιολογικό του πατέρα μέχρι τα 12. Κάποια στιγμή, ενημερώθηκε πως ο πατέρας του μπήκε στη φυλακή για διακίνηση ηρωίνης. Η μητέρα του ήταν σχεδιάστρια κινηματογραφικών κουστουμιών και παντρεύτηκε άλλες τέσσερις φορές.
Η οικογένεια για κάποιο καιρό εγκαταστάθηκε στο Τορόντο, όπου και απέκτησε καναδική υπηκοότητα. Ο Κιάνου μεγάλωσε κυρίως με τους παππούδες του και με διάφορες νταντάδες. Σαν έφηβος ήταν πολύ αντιδραστικός και μέτριος μαθητής. Παράλληλα, η δυσλεξία δυσκόλευε πολύ την εκπαίδευσή του. Οι καθηγητές δεν το άντεχαν και αποφάσισαν να τον αποβάλλουν.
Ο Ριβς άλλαξε 4 σχολεία και επικεντρώθηκε στην υποκριτική και το χόκεϊ επί πάγου. Ήταν τόσο καλός που οι συμπαίχτες τον φώναζαν «Τείχος». Εντούτοις, τον κέρδισε η ηθοποιία και στα 17 του παράτησε μια και καλή το σχολείο για να κυνηγήσει το όνειρό του.
Πως ξεκίνησε την καριέρα του ο Κιάνου Ριβς
Στο γυμνάσιο, ο Κιάνου Ριβς είχε συμμετάσχει σε διάφορες θεατρικές παραστάσεις. Η πρώτη του όμως τηλεοπτική εμφάνιση έγινε σε διαφημιστικό σποτ της Κόκα Κόλα κι έπειτα στην ταινία καναδικής παραγωγής «One Step Away». Ακολούθησαν τα «Youngblood» στο πλευρό του Πάτρικ Σουέζι και «River’s Edge». Το 1988 έπαιξε μαζί με την Γκλεν Κλόουζ και τον Τζον Μάλκοβιτς στις «Επικίνδυνες Σχέσεις» και ένα χρόνο αργότερα έγινε παγκοσμίως γνωστός για τον ρόλο του στο «Μπιλ και Τεντ – Τα κακά παιδιά πάνε παντού».
Πειραματίστηκε με πολλούς και αντικρουόμενους ρόλους. Μαζί με τον Ρίβερ Φοίνιξ ενσάρκωσαν τις ζωές δύο νεαρών στο «Το δικό μου Αϊντάχο» και εμφανίστηκε στον «Δράκουλα» του Φράνσις Φορντ Κόπολα. Πρωταγωνίστησε στο «Speed» μαζί με τη Σάντρα Μπούλοκ και με τον Αλ Πατσίνο και τη Σαρλίζ Θέρον στον «Δικηγόρο του Διαβόλου». Μάλιστα, για τη συγκεκριμένη ταινία συμφώνησε να γίνει μια μεγάλη περικοπή στην πληρωμή του ώστε η εταιρεία παραγωγής να μπορέσει να πληρώσει το συμβόλαιο του Αλ Πατσίνο και να συμμετάσχει στην ταινία. Το ίδιο έκανε και τρία χρόνια αργότερα, στους «Αντικαταστάτες» με τον Τζιν Χάκμαν, όπου δέχτηκε μείωση στον μισθό του κατά 90%.