Κώστας Γιαννόπουλος: «Απέλυσα τρία άτομα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για κακοποίηση και τα προσέλαβαν σε άλλο φορέα»

by Εύα Ζαχαριάδη
Κώστας Γιαννόπουλος: «Απέλυσα τρία άτομα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για κακοποίηση και τα προσέλαβαν σε άλλο φορέα»

Κώστας Γιαννόπουλος: Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» παίρνει θέση για την Κιβωτό του Κόσμου

Ο Κώστας Γιαννόπουλος βρέθηκε καλεσμένος στην ΕΡΤ όπου και μίλησε για την υπόθεση με τις κακοποιήσεις στη Κιβωτό του Κόσμου. Ο πρόεδρος κράτησε ουδέτερη στάση ενώ τόνισε πως την κατάσταση αυτή την πληρώνουν μόνο τα παιδιά.

Φορείς σαν κι εμάς πρέπει να έχουν και εσωτερικούς κανόνες για να προλαβαίνουν καταστάσεις. Πρέπει όχι μόνο να ελεγχόμαστε, αλλά και να αυτοελεγχόμαστε», επισήμανε ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος.

Κώστας Γιαννόπουλος: «Απέλυσα τρία άτομα από το «Χαμόγελο του Παιδιού» για κακοποίηση και τα προσέλαβαν σε άλλο φορέα»

Ο πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» έκανε λόγο για «μύθους και πραγματικότητες», ενώ σημείωσε: «Έχουμε ‘κηδεία’ με αυτό που έχει γίνει (είτε όχι), και την πληρώνουν τα παιδιά».

«Βρισκόμαστε σε μια περίεργη κατάσταση. Εμείς υπηρετούμε τους θεσμούς. Ό,τι γίνεται, γίνεται σε συνεργασία με τους αρμόδιους, πιστοποιημένους φορείς (…) Πρόσφατα μας έλεγξαν. Έψαξαν και είδαν όλες τις διαδικασίες του φορέα. Φορείς σαν κι εμάς πρέπει να έχουν και εσωτερικούς κανόνες για να προλαβαίνουν καταστάσεις. Πρέπει όχι μόνο να ελεγχόμαστε, αλλά και να αυτοελεγχόμαστε» σημείωσε.

Κώστας Γιαννόπουλος: Το συμβάν που συνέβη στο Χαμόγελο του Παιδιού

Όπως τόνισε, η Περιφέρεια ελέγχει ό,τι έχει να κάνει με τα σπίτια του οργανισμού, σημειώνοντας: «Γίνονται αιφνιδιαστικοί έλεγχοι. Πρέπει να υπάρχει μια διεπιστημονική ομάδα που να παρακολουθεί τα πάντα. Αν μέσα υπάρχει κάποιο θέμα θα το ανακαλύψεις έχοντας την εμπιστοσύνη των παιδιών».

Αναφέρθηκε δε σε συμβάν του Οργανισμού, για να υπογραμμίσει το πρόβλημα:

«Η μαγείρισσα έβαλε πιπέρι στο στόμα του παιδιού. Αυτό είναι κακοποίηση, όταν έχεις να κάνεις με παιδιά τέτοιας δομής. Αμέσως έστειλα τη γυναίκα αυτή στην εισαγγελέα. Απέλυσα την υπεύθυνη βάρδιας, την υπεύθυνη του σπιτιού και τη μαγείρισσα και κατόπιν τις προσέλαβαν από άλλο φορέα, ακριβώς επειδή εργάζονταν στο ‘Χαμόγελο του Παιδιού’» δήλωσε.

Αναφερόμενος στις αναδοχές, είπε: «Δεν υπάρχουν έλεγχοι στις αναδοχές. Υπάρχει ανεπάρκεια και υποστελέχωση. Δεν ελέγχονται οι κρατικοί φορείς, ούτε οι ιδιωτικοί, ούτε οι εκκλησιαστικοί. Πρέπει να αυτοελεγχόμαστε με διεπιστημονικούς ελέγχους. Πώς έρχονται οι υπεύθυνοι και λένε τώρα: ‘Εμείς δεν ξέραμε τίποτα’;»

Προτεινόμενα