Κώστας Νιάρχος: Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ και ο πρόωρος τραγικός θάνατος στα 37

by Τόνια Τζαφέρη
Κώστας Νιάρχος: Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ και ο πρόωρος τραγικός θάνατος στα 37

Κώστας Νιάρχος: Κατάφερε να κατακτήσει την κορυφή του κόσμου αλλά έφυγε τραγικά

Κανεις μας δεν ήξερε για τις επιθυμίες και τα όνειρα που είχε ο μικρότερος γιός του Σταύρου Νιάρχου. Η επιθυμία του να κατάκτηση την υψηλότερη κορυφή που τελικά τα κατάφερε, αλλά δεν πρόλαβε να χαρεί την ζωή που ήθελε.

Κώστας Νιάρχος: Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ και ο πρόωρος τραγικός θάνατος στα 37

Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος προετοιμαζόταν μήνες πριν για να πατήσει την κορυφή του Έβερεστ, χωρίς να το ξέρει κανείς. Ωστόσο, δεκαοχτώ μέρες μετά το δύσκολο εγχείρημα, βρήκε τραγικό τέλος.

Κωνσταντίνος Νιάρχος: Είναι ένας από τους πλουσιότερους στον κόσμο

Στις 13 Μάϊου του 1999, ένας άνδρας με μπλε στολή ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά την νότια πλευρά του Έβερεστ, μαζί με έναν φίλο του. Θέλει να φτάσει στην κορυφή νωρίς το πρωί και να απολαύσει την θέα από το ψηλότερο σημείο της γης.

Μόνο ο κολλητός του Αουγκούστο Ορτέγκα γνωρίζει ότι συνοδεύει στην κορυφή της γης, τον μικρότερο γιο του Σταύρου Νιάρχου, Κωνσταντίνο και έναν από τους πιο πλούσιους ανθρώπους στον κόσμο.

Οι ισοθερμικές στολές τους κρατάνε ζεστούς, αλλά η αναπνοή είναι πολύ δύσκολη στα 8.000 χιλιάδες μέτρα, στα δύο τρίτα του ύψους της τροπόσφαιρας. Ο αέρας είναι αραιός, το οξυγόνο ελάχιστο, οι θερμοκρασίες πολικές και οι δυνατοί άνεμοι καθιστούν την κορυφή του Έβερεστ στα 8.848 μέτρα, ένα από τα πιο αφιλόξενα σημεία του πλανήτη.

Η κατάκτηση του Έβερεστ από τον Κωνσταντίνο Νιάρχο

Αυτό το σημείο επέλεξε να κατακτήσει σαν ένας ανώνυμος ορειβάτης ο γιος του Έλληνα μεγιστάνα, που φρόντισε ώστε η δική του ταυτότητα αλλά και του φίλου του του να παραμείνουν μυστικές.

Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος δεν ήθελε να γίνει γνωστή η προσπάθειά του στα διεθνή ΜΜΕ τα οποία θα έσπευδαν να καλύψουν ένα θέμα που θα «πούλαγε» τρελά. Ο γιος ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, ήθελε να δοκιμάσει τα όριά του, κατακτώντας την κορυφή του κόσμου ανώνυμα, συμμετέχοντας σε μια αποστολή της OTT Expeditions.

Ούτως ή άλλως τα εκατομμύρια της περιουσίας του, δεν είχαν καμία αξία την δεδομένη στιγμή, αφού ο Νιάρχος ήξερε πολύ καλά, ότι δεν μπορούσαν να τον βοηθήσουν σε αυτό το εγχείρημα. Την προηγούμενη μέρα της ανάβασης κοίταξε αρκετές φορές την κορυφή του Έβερεστ, αυτήν που πάτησε στις 13 Μαΐου του 1999, μαζί με τον Αουγκούστο Ορτέγκα.

Περισσότερα για την περιπέτεια του Κωνσταντίνου Νιάρχου

Όταν το έκανε κάθισε για λίγα λεπτά κοιτώντας πραγματικά τον κόσμο από ψηλά, χωρίς να νοιάζεται για το απίστευτο κρύο και την έλλειψη του οξυγόνου. Μόλις είχε γίνει ο πρώτος Έλληνας που κατακτούσε το Έβερεστ.

ο γιόρτασε ξεδιπλώνοντας μια μικρή ελληνική σημαία με την οποία φωτογραφήθηκε, πριν αρχίσει η επιστροφή στην βάση, μετά από αυτή την ανεπανάληπτη εμπειρία. Τι κι αν ο άνεμος του «ξύριζε» με παφωμένες ριπές το πρόσωπο; Τι κι αν έκανε μικρά βήματα, τι κι αν ο χρόνος έδειχνε να έχει σταματήσει. Ο Κωνσταντίνος Νιάρχος ήξερε ότι είχε κατορθώσει κάτι που πολύ λίγοι άνθρωποι είχαν πετύχει.

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε ο Κωνσταντίνος Νιάρχος και πέρασε για την κατάκτηση

Για να το κάνει, βίωσε όλα όσα περνούν όλοι οι ορειβάτες σε τέτοια ύψη. Είχε τις απαραίτητες ζαλάδες, την κούραση που σε καταβάλλει, την ανορεξία, ενώ δυσκολευόταν να κοιμηθεί, έχοντας όλα τα συμπτώματα που σου υπενθυμίζουν με σκληρό τρόπο ένα πράγμα: Ότι η κορυφή του Έβερεστ δεν είναι καθόλου φιλόξενο μέρος για τον άνθρωπο. Όμως ο μικρότερος γιος του Σταύρου Νιάρχου, είχε αποφασίσει να κάνει την υπέρβαση πριν από πολλούς μήνες, όταν πήρε την απόφαση να πατήσει την κορυφή της «αιώνιας» βουνοκορφής. Εκείνο το πρωινό της 13ης Μάϊου του 1999, μετά από ημέρες ανάβασης και στάσεων κάθισε ευτυχισμένος στην κορυφή, όχι ως ένας πολύ γνωστός jet setter, αλλά σαν ένας απλός ορειβάτης που εκπλήρωσε ένα όνειρο ζωής, το οποίο κράτησε μυστικό.

Κώστας Νιάρχος: Ήταν ο πρώτος Έλληνας που κατέκτησε το Έβερεστ και ο πρόωρος τραγικός θάνατος στα 37

Είχε φροντίσει επιμελώς ώστε η άφιξη και η παρουσία του στο κρατίδιο του Νεπάλ να μείνει μακριά από την δημοσιότητα μετά από δική του παράκληση στις αρχές του Νεπάλ. Δεν επιθυμούσε να ακουστεί το παραμικρό γύρω από το ηχηρό του επίθετο κάτι που μπορούσε να προκαλέσει συζητήσεις από τους άλλους αναβάτες για το πως αυτός, ένας πάμπλουτος γόνος αποφάσισε να κατακτήσει το Έβερεστ.

Η εχεμύθεια γύρω από το όνομα του Κωνσταντίνου Νιάρχου

Για να το πραγματοποιήσει συμμετείχε στην αποστολή της ΟΤΤ Expeditions, μιας από τις καλύτερες εταιρίες που ειδικεύονται σε αυτό τον τομέα-δεν λειτουργεί πλέον-και ζήτησε από τους υπεύθυνους απόλυτη εχεμύθεια γύρω από το όνομά του. Έπραξε το ίδιο και με το υπουργείο Εξωτερικών του Νεπάλ, το οποίο φρόντισε να κρατήσει απόρρητη την λίστα, παρά το γεγονός ότι όλοι ήθελαν να μάθουν τον μυστηριώδη αναβάτη.

Αυτόν που ήρθε απόλυτα προετοιμασμένος για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, αφού με τον Αουγκούστο είχε ανέβει ένα χρόνο πριν σε δύο κορυφές. Πρώτα στην Cho Oyu του Έβερεστ που υψώνεται στα 8.201 μέτρα, ενώ