Κώστας Τσάκωνας: Το σοβαρό ατύχημα, η απεργία πείνας, η αναπηρία των αδελφών του και οι δικαστικές μάχες με τον δήμο

Κώστας Τσάκωνας: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής του

Ο Κώστας Τσάκωνας, ήταν ένας άνθρωπος με ατελείωτο ταλέντο στην υποκριτική. Με το παρουσιαστικό του έκανε τον θεατή να γελά μόνο από την όψη του, ενώ μάλιστα ξεχώριζε και για την ειλικρίνειά του. Πάντοτε μιλούσε ευθέως και τις περισσότερες φορές, με επιχειρήματα.

Γίνεται να ξεχάσει κανείς τον χαρακτηριστικότατο ρόλο του στο «Μάθε παιδί μου γράμματα» (σ.σ. προβλήθηκε το 1981); Σε μία σκηνή, κατάφερε να κάνει όλους τους ανθρώπους να συλλογιστούν πως έχουν τα πράγματα στη ζωή τους: «Έξι χρόνια στο Δημοτικό και έξι στο Γυμνάσιο, δώδεκα, και έξι χρόνια στο Πολυτεχνείο, δεκαοχτώ. Έξι χρόνια στο Λονδίνο, είκοσι τέσσερα, και έξι χρόνια μέχρι να πάω σχολείο, τριάντα. Μέχρι τα τριάντα έξι που είμαι, τα άλλα έξι πού πήγανε;».

Ο Κώστας Τσάκωνας αποτελούσε έναν πολυτάλαντο κωμικό, ο οποίος σκορπούσε απλόχερα χαμόγελα και γέλιο. Το μόνο που χρειάζεται κανείς να δει για να το διαπιστώσει και από μόνος του είναι να παρακολουθήσει τις ταινίες του, «Κλασική περίπτωση βλάβης» (1987) και «Η μεγάλη απόφραξη» (1988). Μόνο από αυτές τις δύο, μπορεί να καταλάβει την ποιότητα του ταλέντου του ως κωμικός.

Κώστας Τσάκωνας: Η απεργία πείνας

Ο Κώστας Τσάκωνας μετά από ατύχημα που είχε δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και πάλευε με μία σύνταξη, να φροντίσει την οικογένειά του και τα αδέλφια του. Ο ηθοποιός από το 2004 έχει εμπλακεί σε δικαστικό αγώνα με το δήμο Αθηναίων, όταν διερχόμενος με τη βέσπα του από τη λεωφόρο Βουλιαγμένης, στο ύψος της οδού Ηλία Ηλίου, όπου εκτελούνταν έργα διαμόρφωσης χώρου, έπεσε στο κεφάλι του ένα δέντρο.

Ο γνωστός ηθοποιός τραυματίστηκε σοβαρά και οδηγήθηκε στο νοσοκομείο, όπου διέγνωσαν πως έχει απώλεια πρόσφατης μνήμης, κάτι που δεν του επιτρέπει να εργαστεί στο θέατρο. Εκείνη την περίοδο μάλιστα, πρωταγωνιστούσε στην επιθεώρηση “Τα θέλει ο Κωλοτράβας” και το ατύχημα τον ανάγκασε να μείνει κλινήρης χάνοντας 58.800 ευρώ.

Παρόλο όμως, που εξουσιοδότησε το δικηγόρο του να αρχίσει το δικαστικό αγώνα κατά του δήμου Αθηναίων και του εργολάβου που διεξήγαγε τα έργα, η υπόθεσή του έχει πάρει τέσσερις αναβολές, όπως ο ίδιος είχε αναφέρει σε εφημερίδα.

Ο ίδιος δεν μπορούσε να εργαστεί στο θέατρο και έπαιρνε μία σύνταξη, με την οποία έπρεπε να φροντίσει την οικογένειά του και τα δυο αδέλφια του που έχουν αναπηρία πάνω από 67%.

Ο γνωστός ηθοποιός βρίσκονταν σε απόγνωση και ήταν έτοιμος να κατέβει σε απεργία πείνας.

Κώστας Τσάκωνας: Η σχέση του με τον Τάσο Κωστή

Ο Τάσος Κωστής είχε εξολμολογηθεί για τη συνεργασία του, με τον Κώστα Τσάκωνα: «Αυτό που θυμάμαι είναι ότι σκάλιζε πάντα το μυαλό του για να βρει πράγματα και να βγάλει γέλιο. Όχι μόνο μεταξύ μας, αλλά για να το καταθέσουμε στις ταινίες. Το σενάριο δεν ήταν παρά η αφορμή. Η βάση από την οποία ξεκινούσαμε και αρχίζαμε να το στολίζουμε και να το φτιάχνουμε διαρκώς»

Η ζωή του Κώστα Τσάκωνα και ο θάνατος του

Ο Κώστας Τσάκωνας ήταν αυτοδημιούργητος. Προερχόταν από πάμφτωχη οικογένεια, με δύο ανάπηρα αδέρφια. Για να τα βγάλουν πέρα, αυτός και η οικογένειά του, δούλεψε σε πάρα πολλές δουλειές. Ο Κώστας Τσάκωνας είχε δουλέψει ως ηλεκτρολόγος, υδραυλικός, μπογιατζής, πλακάς, τεντάς, ακόμη και ως μαραγκός. Είχε ξενιτευτεί και τρία χρόνια στη Γερμανία για να δουλέψει.

Όμως, με το ταλέντο του κατάφερε να δουλέψει και ως ηθοποιός και να αλλάξει ρώτα η ζωή του για το διάστημα, που υπήρξε κωμικός. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν δύσκολα. Το 2004 παρουσίασε απώλεια μνήμης, καθώς ένα δέντρο έπεσε στο κεφάλι του. Το 2010 υπέστη εγκεφαλικό, ενώ 2014 διαγνώστηκε με καρκίνο στην ουροδόχο κύστη.

Το 2013 είχε εξομολογηθεί πως ήθελε να παίξει για τελευταία φορά στο θέατρο, αλλά ήταν δύσκολο, λόγω της κατάστασης της υγείας του. Τελικά, ο Κώστας Τσάκωνας «έφυγε» από τη ζωή στις 4 Νοεμβρίου του 2015. Έφυγε σε ηλικία 72 ετών (σ.σ. γεννήθηκε το 1943), έχοντας παίξει για πρώτη φορά σε ταινία, ασκώντας το επάγγελμα του ηθοποιού στα 30 του χρόνια (σ.σ. συμμετείχε για πρώτη φορά σε ταινία, το 1973, στην ταινία «Λάβετε θέσεις».

Related posts

Δεν πιστεύαμε στα μάτια μας: Αγνώριστος σήμερα ο μεγάλος ζεν πρεμιέ Γιώργος Νινιός

Η Καίτη Φίνου αποκαλύπτει: «Μου το έχουν πει ότι είμαι χοντρή – Έτσι όπως έγινες τι να σε κάνω»

Κώστας Τσάκωνας: Τα σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, η απομόνωση από την τηλεόραση και το άδοξο τέλος

Άφησε την τηλεόραση αλλά όχι το θέατρο: Η Εκάβη Ντούμα είναι αγνώριστη σήμερα

Επική συνάντηση από τα “Εγκλήματα”: Κώστας Κόκλας και Χρήστος Χατζηπαναγιώτης ξανά μαζί 24 χρόνια μετά το τέλος της σειράς

“Φίλησες την ανάπηρη;”: Αγνώριστη είναι σήμερα το κοριτσάκι που μισούσε η Σοράγια

Παγιδευμένοι: Αυτός είναι ο πρωταγωνιστής της σειράς που “έκλεψε” την καρδιά της Χριστίνας Βραχάλη

Η ηλικία δεν παίζει ρόλο: Οι 7 διάσημοι Έλληνες που ερωτεύτηκαν και παντρεύτηκαν μεγαλύτερές τους

Νίκος Κουρής: «Είμαι διαβητικός 35 χρόνια – Έχει δυσκολίες και χρειάζεται να το παλεύεις»