Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας κάνει λάθος

by Τόνια Τζαφέρη
Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας κάνει λάθος

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν

Απάντηση σε όσα ειπώθηκαν από τον Τούρκο Πρόεδρο, έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης απατώντας σε ερωτήσεις που αφορούσαν την σχέση Ελλάδας – Τουρκίας.

Ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης που είχε με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός στη σκιά των προκλητικών δηλώσεων του Τούρκου προέδρου ότι δεν προτίθεται πλέον να συνομιλεί με τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας κάνει λάθος

«Αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα φέρω το θέμα στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη τότε κάνει λάθος» ειπε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Παράλληλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην διάψευση των προσδοκιών που είχε δημιουργήσει η συνάντηση που είχε με τον ίδιο τον κ. Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη και την οποία, όπως σημείωσε, ακολούθησε απαράδεκτος αριθμός υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά.

Η παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ρόλος της Κομισιόν

Η παρέμβαση Μητσοτάκη έρχεται λίγες ώρες μετά το μήνυμα που έστειλε η Κομισιόν – αν και με καθυστέρηση – στην Τουρκία ότι «ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Επιτροπής, Ντάνα Σπίναν, ερωτηθείσα από το ΑΠΕ-ΜΠΕ, είπε τα εξής: «O Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο αρχηγός μιας κυβέρνησης κράτους-μέλους ΕΕ, τον οποίο αναγνωρίζει όλος ο κόσμος. Όπως έχει επισημάνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε πολλές περιπτώσεις, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να δεσμευτεί με εποικοδομητικό τρόπο με την ΕΕ και τα κράτη-μέλη της και να κάνει βήματα αποκλιμάκωσης. Ο σεβασμός μεταξύ γειτονικών χωρών και η προώθηση σχέσεων καλής γειτονίας, αποτελούν τη βάση για εποικοδομητική συνεργασία εντός της ΕΕ».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αν ο Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία της Ελλάδας κάνει λάθος

Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis, answering questions, at the parliament plenum, in Athens, on Nov.22, 2019 / Η ώρα του πρωθυπουργού με απαντήσεις σε ερωτήματα, από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 22 Νοεμβρίου, 2019

Θυμάμαι τον Μάρτιο του 2020 μετά από τη στιγμή που η Τουρκία προσπάθησε να εργαλειοποιήσει το μεταναστευτικό στέλνοντας δεκάδες χιλιάδες απελπισμένους ανθρώπους στα σύνορα με την Ελλάδα είπαμε όχι και προστατεύσαμε τα ελληνικά σύνορα και φέραμε την ηγεσία της ΕΕ στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο πρόεδρος Ερντογάν έλεγε τα ίδια πράγματα ότι δεν ήθελε να με συναντήσει. Μπορεί να αλλάξει τη γνώμη του .

Πιο σοβαρά, πάντως, είμαστε γείτονες, πρέπει να μιλάμε και θέλουμε πάντα να κρατάμε ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας. Δεν θα είμαστε εμείς αυτοί που δεν θα μιλάμε στους γείτονές μας.

Περισσότερες δηλώσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τον Ερντογάν

Από την άλλη αν ο πρόεδρος Ερντογάν πιστεύει ότι δεν θα υπερασπιστώ την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα της Ελλάδας και δεν θα φέρω το θέμα στο διεθνές ακροατήριο ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται σαν αναθεωρητική δύναμη τότε κάνει λάθος.

Γιατί αυτό που έχουμε δει δυστυχώς τους τελευταίους δύο μήνες, πήγα στην Κωνσταντινούπολη και συνάντησα τον Πρόεδρο Ερντογάν πιστεύοντας ότι ήταν μια καλή συνάντηση αλλά έναν μηνα αργότερα είδαμε έναν τεράστιο αριθμό υπερπτήσεων πάνω από τα νησιά μας και αυτή η συμπεριφορά είναι τελείως απαράδεκτη και το θέμα αυτό θα το θέτω όπου και όποτε μπορώ μέχρι η Τουρκία να αλλάξει τη συμπεριφορά της.

Όπως επισήαμιναν τα προηγούμενα 24ωρα κυβερνητικές πηγές οι αντιδράσεις του Ερντογάν είναι αναμενόμενες, καθώς η θερμή υποδοχή και στήριξη που δέχτηκε ο πρωθυπουργό κατά την επίσκεψη του στις ΗΠΑ, της έχει προκαλέσει εκνευρισμό στη γειτονική χώρα.

Η ξεκάθαρη βούληση της Ελλάδας για αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ δεν άρεσε στον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος την πόδια ώρα καταβάλλει προσπάθεια για να εξασφαλίσει μια προνομιακή τιμή για την αγορά F-16. Και αφού δεν έχει επιχειρήματα ο Ερντογάν ακολουθεί μια ακραία ρητορική βάζοντας στο στόχαστρο τον ίδιο τον πρωθυπουργό.