Λεκές από καφέ: Τα πιο έξυπνα κόλπα για να τον καθαρίσετε σε χρόνο μηδέν

by Εύα Ζαχαριάδη

Λεκές από καφέ: Ο λεκές που συμβαίνει σ’ όλους

Ο λεκές από καφέ είναι ο πιο συνηθισμένος και δύσκολος όμως για να βγει. Ειδικά όταν πέφτει πάνω σε λευκά ρούχα τότε είναι πολύ ενοχλητικός.

Ξυπνάτε το πρωί και πηγαίνετε στην κουζίνα για να φτιάξετε τον καφέ σας. Μόλις γίνει ζεστός και λαχταριστός, παίρνετε την κούπα σας και πηγαίνετε να τον απολαύσετε στο σαλόνι. Και τότε… πέφτει και σας χύνεται όχι μόνο πάνω στο φρεσκοστρωμένο σας χαλί αλλά και στα ρούχα. Μην πανικοβάλλεστε υπάρχουν λύσεις για τον λεκέ.

Λεκές από καφέ: Τα πιο έξυπνα κόλπα για να τον καθαρίσετε σε χρόνο μηδέν

Τα έξυπνα κόλπα για τον λεκέ από καφέ

  • Μαγειρική σόδα: Εμποτίστε ένα υγρό πανί σε μαγειρική σόδα ώστε να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Στη συνέχεια, τρίβοντας απαλά, προσπαθήστε να αφαιρέσετε τον λεκέ. Ξεπλύνετε και στεγνώστε με ένα καθαρό πανί.
  • Κρόκος αβγού: Μπορεί να σας ξενίζει σαν ιδέα, αλλά πολλοί άνθρωποι ορκίζονται ότι ισχύει. Χτυπήστε έναν κρόκο και ρίχτε τον στον λεκέ. Τρίψτε απαλά με ένα καθαρό πανί για περίπου ένα λεπτό. Ξεπλύνετε με άφθονο νερό και ο λεκές θα φύγει τελείως. Για τη μυρωδιά του αβγού πάντως, ούτε λόγος.
  • Αλάτι: Ρίξτε αλάτι με λίγο νερό στο λεκέ και τρίψτε απαλά με ένα σφουγγάρι, κάνοντας κυκλικές κινήσεις. Αν δε βγει αμέσως ο καφές, αναμίξτε λευκό ξύδι με αλάτι σε ίσες αναλογίες και τρίψτε με το σφουγγάρι.
  • Μωρομάντηλα: Καθαρίστε με ένα μωρομάντηλο την περιοχή που λερώθηκε το χαλί σας για παράδειγμα. Τα μωρομάντηλα θα απορροφήσουν και το υγρό και τον λεκέ. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε στα ρούχα σας και στα καλύμματα των επίπλων σας.
  • Ξίδι: Μπορείτε να απαλλαγείτε από πολλούς… υδατοδιαλυτούς λεκέδες, συμπεριλαμβανομένης της μπύρας, των χυμών φρούτων, του καφέ ή του τσαγιού, αν βρέξετε μία πετσέτα με αδιάλυτο λευκό ξύδι, λίγο πριν τοποθετήσετε το λερωμένο ύφασμα στο πλυντήριο. Για τους μεγάλους σε έκταση λεκέδες, αφήστε το ύφασμα να ποτίσει για μία νύχτα σε ένα διάλυμα από 3 μέρη ξίδι και 1 μέρος κρύο νερό πριν το πλύσιμο.
  • Μπίρα: Τρίψτε τη μπύρα ελαφρά στην περιοχή που είναι ο λεκές και σύντομα θα τον δείτε να εξαφανίζεται. Μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε τη διαδικασία μια-δυο φορές για να αφαιρέσετε όλα τα ίχνη του βέβαια.
  • Αναψυκτικό: Ρίξτε άφοβα αναψυκτικό σόδας στον λεκέ του καφέ, μέχρι αυτός να αρχίζει να εξαφανίζεται. Απλό και πρακτικό.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν