«Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμα»: Οι τελευταίες στιγμές της μαχήτριας Φώφης Γεννηματά

by Τόνια Τζαφέρη
«Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμα»: Οι τελευταίες στιγμές της μαχήτριας Φώφης Γεννηματά

Αύριο η κηδεία της – Κηρύχθηκε ημέρα εθνικού πένθους

Στενοί συνεργάτες της ήταν σε σοκ. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι η επιδείνωση της υγείας της θα ήταν τόσο γρήγορη. Τις προηγούμενες ημέρες, εμφάνιζε κάποια αισιόδοξα σημάδια ότι ανταποκρίνεται στις θεραπείες. Κάπως οι ελπίδες των συνεργατών της είχαν αναπτερωθεί. Ωστόσο, ελάχιστα 24 ώρα μετά η πραγματικότητα συνέτριψε κάθε ελπίδα.

Η κηδεία της θα γίνει αύριο Τετάρτη στις 2 το μεσημέρι, με τιμές εν ενεργεία υπουργού. Νωρίτερα η σορός της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στην Μητρόπολη Αθηνών, ενώ η ταφή θα γίνει στο Α’ νεκροταφείο της Αθήνας.

«Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμα»: Οι τελευταίες στιγμές της μαχήτριας Φώφης Γεννηματά

Στην Τρικούπη, επικρατούσε παγωμάρα, ο πόνος ήταν βουβός. Οι τελευταίες λεπτομέρειες έπρεπε να ρυθμιστούν. Αξιοπρεπώς, όπως επιθυμούσε η πρόεδρος του κόμματος. Όλοι εργάζονταν για να ικανοποιηθούν οι τελευταίες τις επιθυμίες. Κανείς δεν μπορούσε να συνειδητοποιήσει ότι η Φώφη Γεννηματά, δεν θα ξανά περάσει την πόρτα των γραφείων της παράταξης που αγάπησε με όλη της την ψυχή. Να χαμογελάσει και να ενθαρρύνει τους συνεργάτες της, να τους δώσει την πνοή και το κουράγιο πως όλα καλά θα πάνε.

Φώφη Γεννηματά: Παρηγορούσε τους συνεργάτες της μέσα από το νοσοκομείο

Αυτό άλλωστε έκανε από το νοσοκομείο. Την πρώτη ημέρα της νοσηλείας της θέλησε να επικοινωνήσει με τον στενό πυρήνα των συνεργατών της. Αντί να την παρηγορούν τους παρηγορούσε εκείνη. Θέλησε να τους κρατήσει ενωμένους και δυνατούς, αισιόδοξους.

Την Δευτέρα όμως, η Τρικούπη σκοτείνιασε. Στην είσοδο, δεσπόζει μια φωτογραφία της προέδρου χαμογελαστή, υπενθύμιση για όποιον μπαίνει στο κτίριο ότι ήταν πάντοτε όρθια και με χαμόγελο αντιμετώπιζε όλες τις προκλήσεις, απέναντι σε όλες τις μάχες, προσωπικές και πολιτικές. Απέξω, η σημαία μεσίστια και η πρόσοψη στα μαύρα. Η Τρικούπη πενθεί. «Χάθηκε η καπετάνισσα μας», έλεγε στενός συνεργάτης της προέδρου.

«Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμα»: Οι τελευταίες στιγμές της μαχήτριας Φώφης Γεννηματά

Τα νεαρότερα στελέχη του κόμματος, φορτισμένα αδυνατούσαν να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν την τεράστια απώλεια. «Μας έκανε μάγκες, δεν προλάβαμε να το ανταποδώσουμε», έλεγε στέλεχος που βρισκόταν κοντά στην πρόεδρο. Όλοι είχαν από μια προσωπική ιστορία να μοιραστούν για το πως γνώρισαν την Φώφη Γεννηματά, αλλά και πως έδινε ευκαιρίες στους νέους, ήταν δίπλα τους άκουγε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς τους. Συχνά δε, τους συμβουλευόταν. Πίστευε στις ιδέες της νεολαίας και ήθελε να δίνει ευκαιρίες σε νέα πρόσωπα.

Όλοι όμως ήταν περήφανοι για την πρόεδρο τους. Για το πώς κατάφερε και ένωσε και δυνάμωσε ένα κόμμα που είχε κουρελιαστεί τα προηγούμενα χρόνια. Αρκετοί επισημαίνουν την παρακαταθήκη που αφήνει πίσω της. Ακόμη και πολιτικοί της αντίπαλοι, σχολιάζουν ότι το κενό που αφήνει είναι τεράστιο. Η ψυχραιμία που είχε ο πολιτικός της διάλογος, οι τεκμηριωμένες προτάσεις, είναι κάτι που θα λείψουν από την πολιτική σκηνή της χώρας. Δίδασκε ήθος και αξιοπρέπεια.

Το κλίμα που επικρατεί στα γραφεία ΚΙΝΑΛ μετά τον τραγικό θάνατο της Φώφης Γεννηματά

Στην Τρικούπη, θέλησαν σύντροφοι, φίλοι αλλά και απλοί πολίτες να αφήσουν ένα λουλούδι στην μνήμη της προέδρου. Η είδηση του θανάτου της, προκάλεσε πανελλήνιο σοκ. «Μόλις 56 ετών», έλεγε μια κυρία που άφηνε με την σειρά της ένα λουλούδι. Βουλευτές, στελέχη του κόμματος, ακόμη και υποψήφιοι για την ηγεσία πέρασαν την γυάλινη πόρτα του κτιρίου. Όλοι με πρόσωπα σκυθρωπά, φορτισμένοι και με βαθιά θλίψη.

Για την αυριανή ημέρα της κηδείας κηρύχθηκε με απόφαση του πρωθυπουργού εθνικό πένθος και γι’ αυτό η μαθητική παρέλαση για την 28η Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη ματαιώθηκε. Η Βουλή θα παραμείνει κλειστή για μία εβδομάδα, οι προεκλογικές δραστηριότητες στο Κίνημα Αλλαγής ανεστάλησαν για αυτές τις ημέρες, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέστειλε τις πολιτικές του δράσεις μέχρι την κηδεία.

«Λιποθυμούσε και έλεγε όχι ακόμα»: Οι τελευταίες στιγμές της μαχήτριας Φώφης Γεννηματά

Στη Βουλή, όπου τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη της, εκτυλίχθηκαν συγκινητικές σκηνές, με βουλευτές σχεδόν όλων των κομμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και να αγκαλιάζονται συγκλονισμένοι, ενώ το έδρανο που κάθονταν η Φώφη ως αρχηγός του ΚΙΝΑΛ ήταν γεμάτο με λουλούδια.

«Λιποθυμούσε και έλεγε, όχι ακόμη», οι δηλώσεις του Γιώργου Λιάνη για την Φώφη Γεννηματά

Για την Φώφη Γεννηματά ως άνθρωπο και ως πολιτικό, αλλά και για τις τελευταίες της στιγμές πριν χρειαστεί να μπει στο νοσοκομείο, μίλησε ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Λιάνης.

Όπως είπε στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τρίτης, «τώρα μπορώ να τα πω, γιατί δείχνουν και τον χαρακτήρα της Φώφης, αυτά που μου έλεγαν στενοί της άνθρωποι: η Φώφη Γεννηματά λιποθυμούσε πριν από λίγες εβδομάδες στις σκάλες, σηκωνόταν όρθια και έλεγε “όχι ακόμη, όχι ακόμη” και συνέχιζε την δραστηριότητα της. Αυτό