Μαρία Αλιφέρη: Οι σπουδές στη Νομική, η καριέρα στην υποκριτική, η εξαφάνιση από την τηλεόραση, το σοβαρό τροχαίο και οι πέντε μέρες στην εντατική

Μαρία Αλιφέρη: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Το 1950 γεννήθηκε η Ελληνίδα ηθοποιός Μαρία ( Μαριγώ) Αλιφέρη, στον Άγιο Ιωάννη Λακωνίας και σπούδασε στη Νομική Αθηνών. Με το πέρας των σπουδών της, ξεκίνησε την καριέρα της ως ηθοποιός. Αξέχαστη ατάκα της ήταν το περίφημο «Σας αγαπώ» που έλεγε με το κλείσιμο της εκπομπής της «Τα τετράγωνα των αστέρων», που είχε γίνει σλόγκαν εκείνη την εποχή. Η Μαρία Αλιφέρη έχει πει πως η εν  λόγω ατάκα προέκυψε αυθόρμητα, στο τέλος κάποιου γυρίσματος για «Τα τετράγωνα των αστέρων». Όταν προβλήθηκε η εκπομπή, έγινε χαμός! Και παγιώθηκε.

Η Μαρία πριν λίγα χρόνια είχε ένα σοβαρό τροχαίο ατύχημα και αντιμετώπισε πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας. Επίσης, δεν έχει παντρευτεί ποτέ.

Μαρία Αλιφέρη: Η καριέρα στην υποκριτική και στα τηλεπαιχνίδια

Η Μαρία Αλιφέρεη πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση το 1972 και στο θέατρο το 1973. Η ίδια είχε πει σχετικά: ” Ήμουν πολύ κλειστό παιδί, σωστό όστρακο. Ασφυκτιούσα όμως, ήθελα να βρω τρόπους να εκφραστώ. Στο δεύτερο έτος της Νομικής ρώτησα πώς γίνεται κανείς ηθοποιός – ούτε αυτό δεν γνώριζα!  Βρέθηκα λοιπόν στη δραματική σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από βαθιά επιθυμία να βρω τον εαυτό μου, να τον εκδηλώσω και να τον κοινωνήσω. Και άρχισα να παίζω σχεδόν αμέσως. Ήταν δύσκολο, γιατί ήμουν ανέτοιμη κι έπρεπε να κολυμπήσω στα βαθιά, αλλά και συναρπαστικό μαζί. Ένας καινούργιος κόσμος ανοιγόταν μπροστά μου”.

Η Μαρία Αλιφέρη έπαιξε σε πολλά σίριαλ της τηλεόρασης και παρουσίασε κάποια τηλεπαιχνίδια με τεράστια επιτυχία, όπως “Τα τετράγωνα των αστέρων”, “Λίγο απ’ όλα”, “Κάνε ό,τι κάνω”.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 είχε πλέον γίνει μια από τις μεγαλύτερες σταρ της ελληνικής τηλεόρασης, με την ίδια να αποκαλύπτει ότι ο λόγος που έγινε ηθοποιός ήταν για να μπορεί να εκφράζεται και να επικοινωνεί με τους ανθρώπους. Άλλωστε, για την επιτυχία της επιβραβεύτηκε από τους θαυμαστές της με χιλιάδες γράμματα που λάμβανε κάθε εβδομάδα. Διάβαζε τα περισσότερα και δούλευε πάρα πολύ, καθώς μεγάλωνε η ευθύνη απέναντι στο κοινό της.

Μαρία Αλιφέρη: Η ταύτιση με πολιτική παράταξη

Λίγες μέρες μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία τον Οκτώβριο του 1981, «αποβλήθηκε» εντελώς από την μικρή οθόνη για ολόκληρη τη δεκαετία του 1980, διότι η νέα κυβέρνηση θεώρησε τότε ότι έπρεπε να «κοπούν» όλα τα «σύμβολα» της ελληνικής τηλεόρασης που εξέφραζαν την προηγούμενη κυβέρνηση.

Όπως έχει δηλώσει η ίδια, κάποιοι αποφάσισαν να κοπεί η ίδια «σε μία νύχτα» από την τηλεόραση, επειδή λόγω της τεράστιας απήχησης που είχε στο ευρύ κοινό και του γεγονότος ότι η απήχηση αυτή έτυχε να συμβεί επί Νέας Δημοκρατίας, θεωρήθηκε από την νέα κυβέρνηση ως «σύμβολο της Δεξιάς», παρόλο που η ανάμειξή της με την πολιτική ήταν ανύπαρκτη. Ωστόσο συνέχισε θεατρικά και έγραψε σε κάποιο βιβλίο της για τα «κυκλώματα».

Εδώ και αρκετά χρόνια απέχει από την τηλεόραση, αλλά όχι από το θέατρο. Μάλιστα την διετία 2011-2013 πρωταγωνίστησε στο έργο «Βρώμικα Κόλπα» του David Foley, στο στούντιο Κυψέλης με συμπρωταγωνιστές το Χρήστο Λιακόπουλο και το Μάριο Ντερντέ. Οι κριτικοί θεάτρου είχαν πει τότε ότι πρόκειται για ένα από τα τρία καλύτερα ψυχολογικά θρίλερ στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου.

Μαρία Αλιφέρη: «Η ομορφιά είναι δώρο Θεού αλλά και παγίδα»

“Ούτε ήμουν ούτε το έπαιξα γατούλα. Και πλήρωσα το τίμημα. Αλλά είναι προς τιμήν μου, δεν νομίζεις; Η ομορφιά είναι δώρο Θεού αλλά και παγίδα. Δεν πρέπει να σταματήσεις εκεί, να εγκλωβιστείς σε αυτήν. Είμαι 67 ετών. Δεν γίνεται να μην έχω ρυτίδες. Δεν είμαι κατά του να διορθώνεις κάτι στην εμφάνισή σου, αν σε ενοχλεί. Αλλά όλα τα ινστιτούτα ομορφιάς του κόσμου δεν σε σώζουν αν μέσα σου δεν είσαι καλά, αν δεν έχεις ηρεμία”, έχει πει η Μαρία Αλιφέρη.

“Οι περισσότεροι αναζητούσαν την Αλιφέρη, αυτήν που έβλεπαν στην οθόνη ή στη σκηνή. Υπήρξαν βέβαια και κάποιοι που αγάπησαν αληθινά τη Μαρία. Δεν έχω παράπονο, είμαι χορτάτη.Τι πιο όμορφο από το να σμίξουν δύο άνθρωποι σωματικά και ψυχικά; Αρκεί το σμίξιμο να μην είναι τσέπης, φιλοδοξίας ή σκοπιμοτήτων. Έσμιξα δύο φορές με πληρότητα στη ζωή μου”.

Μαρία Αλιφέρη: Το σοβαρό τροχαίο ατύχημα Το τροχαίο που άλλαξε τη ζωή της

«Είχα μείνει στην εντατική πέντε μέρες, ωραία εμπειρία» ανέφερε αρχικά. «Όταν βγήκα, είπα κάτι που ίσως είναι και αναιδές. Εύχομαι όποιος το αντέχει να το περάσει. Γιατί επιβεβαιώνεται πως ζούμε σαν να είμαστε αθάνατοι, είναι χαζό αυτό το πράγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Το ατύχημα προήλθε από φταίξιμο 100% άλλου αλλά δεν έχει καμιά σημασία. Πήγα και ήρθα. Είχα τραυματιστεί πάρα πολύ σοβαρά. Τα πάντα μου. Στα πόδια μου είχα 12 κατάγματα, στον θώρακα 10 κατάγματα. Ήρθα αντιμέτωπη με τον θάνατο» πρόσθεσε.

«Οι άνθρωποι ξεχνιόμαστε και δεν λέμε μια συγγνώμη και ένα ευχαριστώ τώρα που είμαστε ακόμα εδώ. Δεν λέμε στοιχειώδη πράγματα γιατί νομίζουμε ότι θα είμαστε και αύριο και μεθαύριο» τόνισε. «Ήταν η πρακτική επιβεβαίωση όλων όσων πίστευα και αυτό για μένα ήταν πολύ σπουδαίο», κατέληξε η Μαρία Αλιφέρη.

Related posts

Μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση στη Ρούλα Πισπιρίγκου για το θάνατο της Τζωρτζίνας

Στην εντατική ο αγαπημένος τραγουδιστής Δημήτρης Κόκοτας – Η κατάσταση της υγείας του αυτή τη στιγμή

Η απόλυτη έκπληξη: Ποιο κόμμα κατεβάζει υποψήφιο τον Παλαιοχριστιανό