Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

by Τόνια Τζαφέρη
Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

20χρονη: Διαχειρίζεται έναν ολόκληρο στάβλο μόνη της

Μπορεί να μην συναντάμε συχνά 20χρονα κορίτσια να ασχολούνται με την κτηνοτροφία, την φύση και την ζωή στην επαρχία, ωστόσο η καθημερινότητα της Μαρίας Ρότσα, έχει πολλά να μας πει.

Η 20χρονη κτηνοτρόφος Μαρία Ρέτσα περιγράφει την καθημερινότητά της στο χωριό Γαβαλάς με τα 100 ζώα.

Πόσο συχνά ακούμε για νεαρές γυναίκες που ασχολούνται με την κτηνοτροφία; Η δουλειά του «τσοπάνη» έχει ταυτιστεί στο μυαλό των περισσότερων ανθρώπων με το αντρικό φύλο καθώς τα στερεότυπα θέλουν τις γυναίκες να αποστρέφονται την βουκολική ζωή ή να εργάζονται στον στάβλο χωρίς να θέλουν να φαίνονται. Στον Γαβαλά όμως, ένα μικρό χωριό 400 περίπου κατοίκων στα 7 χιλιόμετρα από το Αλιβέρι Εύβοιας, η 20χρονη Μαρία Ρέτσα – μια περήφανη κτηνοτρόφος – αποδεικνύει καθημερινά πως σημασία έχει να αγαπάς αυτό που κάνεις, πέρα από τις δυσκολίες που μπορεί να εμπεριέχει ή τις κοινωνικές νόρμες. Μας περιγράφει τους λόγους που επέλεξε να ασχοληθεί με το κοπάδι αντί για οτιδήποτε άλλο, την καθημερινότητα στο μαντρί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονοι κτηνοτρόφοι.

Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

Οι δηλώσεις της 20χρονης Μαρίας για την κτηνοτροφία

«Το επάγγελμα του κτηνοτρόφου ακολουθεί κάθε γενιά της οικογένειάς μου. Το κοπάδι δεν ξεπερνάει τα 100 ζώα και όσο περνάει ο καιρός αυξάνεται ο αριθμός τους. Η πρώτη μου ανάμνηση είναι μια που έχω κάθε φορά στο μυαλό μου αλλά και στην καρδιά μου… Η πρώτη ανάμνηση που έχω σχετικά με το στάβλο και το κοπάδι μου έχει να κάνει με τις ιστορίες που μου έλεγε ο πατέρας μου για το πόσα ζώα είχαν παλιά, για το πώς ήταν τότε και πώς είναι τώρα… Μου έρχεται και ο παππούς στο νου μου μέσα από αυτές και είναι λες και τον έχω ζήσει κι εγώ. Όσο ζούσε είχε την ίδια αγάπη και το ίδιο μεράκι που έχω και εγώ για τα γίδια και τα πρόβατα-μάλλον από αυτόν την πήρα- και ξέρω ότι από εκεί ψηλά και με καμαρώνει που ασχολούμαι με το ίδιο επάγγελμα» διηγείται η Μαρία στην ATHENS VOICE, η οποία προτού αποφασίσει να αφοσιωθεί σε αυτό που αγαπά, αποφοίτησε από τον τομέα γεωπονίας του 1ου ΕΠΑΛ Αλιβερίου. Το καθημερινό της πρόγραμμα περιλαμβάνει ξύπνημα από το χάραμα προκειμένου να ετοιμάσει τις τροφές για τα ζώα.

Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

20χρονη Μαρία: “Ξυπνάω 5:40 με 06:00 το πρωί, μερικές φορές πάω στον στάβλο μονή μου”

«Ξυπνάω 5:40 με 06:00 το πρωί, μερικές φορές πάω στον στάβλο μονή μου και άλλες φορές έρχεται και πατέρας μου. Φτιάχνω τις τροφές για τα γίδια και τα πρόβατα και μετά ταΐζω τα κουνέλια, τις κότες και τα σκυλιά του κοπαδιού μου. Την εποχή που γεννούν τα ζώα οι διαδικασίες είναι περισσότερες καθώς μερικές γίδες και προβάτες κάνουν από 3 μικρά που δεν μπορούν να τα μεγαλώσουν και έτσι τα παίρνω εγώ και τα μεγαλώνω με το μπουκάλι. Στη συνέχεια βάζω κλαρί από ελιές στις γίδες, τον καρπό τους και νερό και μετά πηγαίνω δίπλα στα πρόβατα, τα ανοίγω να βγουν έξω και τους βάζω καρπό και μια μπάλα σανό. Αργότερα έρχεται ο πατέρας μου, καθαρίζει το μέρος που κοιμούνται ώστε όταν γυρίσουν από τη βοσκή να το βρουν καθαρό. Μέχρι να πάει η ώρα να βγουν τα ζώα έξω για την καθημερινή τους βοσκή πηγαίνω ως το πηγάδι που περνούν, τους αλλάζω το νερό και τους ρίχνω καθαρό. Μαζί μου για τη βόλτα έρχονται και τα 3 από τα πολλά σκυλάκια που έχω. Μετά επιστρέφω στο σπίτι, φτιάχνω τον καφέ μου και το γεύμα που θα πάρω μαζί και φυσικά θα έχω λίγο ψωμί για να ρίχνω στα σκυλιά μου την ώρα της βοσκής για να μένουν εκεί κοντά και να μην φεύγουν μακριά από το κοπάδι.»

Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

Η νεαρή βοσκός από τον Γαβαλά, αφιερώνει σχεδόν όλη της τη μέρα σε αυτό καθώς η βοσκή ολοκληρώνεται το απόγευμα. Κατά την επιστροφή στο σπίτι οι αρμοδιότητες συνήθως μοιράζονται με τον πατέρα της: «Κατά τις 11:00 που είναι η ώρα που βγαίνουν έξω για τη βοσκή τους τα ζώα ξεκινάω μπροστά και αυτά ακολουθούν. Για να περάσει η ώρα ως τις 17:00 που διαρκεί, βάζω τραγούδια στο κινητό μου και απλά απολαμβάνω την ησυχία και το ποσό όμορφα βόσκουν τα ζώα μου. Όταν γυρίσουμε στο μαντρί η πρώτη μου κίνηση είναι να αφήσω τη τσάντα με το νερό που παίρνω μαζί και να βγάλω τα παπούτσια μου για να βάλω μπότες. Ύστερα ταΐζω τα σκυλιά όσο ο πατέρας μου βάζει τις γίδες μέσα. Κάπως έτσι τελειώνει μια συνηθισμένη μέρα στα ζώα.»

Μαρία Ρέτσα: H 20χρονη δεσποινίδα που βόσκει μόνη της 100 γιδοπρόβατα στην Εύβοια

Περισσότερες δηλώσεις από την 20χρονη Μαρία για την καθημερινότητα της

Στον ελεύθερο της χρόνο όπως μας είπε πηγαίνει για χαλαρούς περίπατους στην γειτονιά με τα σκυλάκια, συναντιέται με τη φίλη της στην καφετέρια του χωριού ή επισκέπτονται φιλικά σπίτια. Πέρα από τη στήριξη των φίλων της, έχει δημιουργήσει μια κοινότητα στα social media από λάτρεις της ζωής στα χωριά, που της στέλνουν δεκάδες μηνύματα θαυμασμού και κοινοποιούν τις selfies που α