Μάρω Κοντού: Τα οικονομικά προβλήματα, η κρυφή σχέση με εφοπλιστή και οι δυο γάμοι

Μάρω Κοντού: H ιστορία ζωής της σπουδαίας ηθοποιού

Και ποιος δεν γνωρίζει την Μάρω Κοντού, την ηθοποιό που άφησε την δίκη της ιστορία στον ελληνικό κινηματογράφο στην χρυσή εποχή; Όμως ποσό πραγματικά την γνωρίζουμε ;

Η ηθοποιός Μάρω Κοντού γεννήθηκε τον Ιούνιο του 1934 στην Αθήνα. Μεγάλωσε στο Κουκάκι με τη μητέρα, την αδελφή και τη γιαγιά της που ήταν Σμυρνιά, αυστηρή και συντηρητική.

Σε ηλικία δύο ετών έχασε τον πατέρα της από φυματίωση και έτσι τη φροντίδα της ανέλαβαν οι γυναίκες της οικογένειας….

Η μητέρα της προσελήφθη στο Υπουργείο Παιδείας και μερικά χρόνια αργότερα η μεγαλύτερη αδελφή της εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα. Το ίδιο επιθυμούσαν να κάνει και η Μάρω, καθώς η οικογένεια τα έβγαζε πέρα δύσκολα, αλλά εκείνη είχε άλλη άποψη.

Σε συνέντευξή της έχει αναφέρει πως όταν ήταν τεσσάρων ετών, άφησε το χέρι της μητέρας της μέσα στην εκκλησία, έβγαλε τα παπούτσια της και άρχισε να χορεύει υπό τους ήχους των ψαλμωδιών. Παράλληλα με τη φοίτησή της στο Γ’ γυμνάσιο Θηλέων στου Μακρυγιάννη, παρακολουθούσε μαθήματα σε σχολή χορού στο Κολωνάκι. Κέρδισε και μια υποτροφία για τη σχολή HLADEK στη Γερμανία, αλλά η μητέρα της ήταν ανένδοτη. Την υποχρέωσε να κάνει αίτηση στην Εθνική Τράπεζα και η Μάρω υπάκουσε. Φαινομενικά μόνο, καθώς πάνω στο χαρτί των εξετάσεων για την πρόσληψη έγραψε: «Δεν με ενδιαφέρει να προσληφθώ, με πιέζουν, ευχαριστώ». Φυσικά η πράξη της δεν έμεινε κρυφή στην οικογένειά της και ακολούθησε μεγάλος καυγάς με τη μητέρα και τη γιαγιά της, αλλά ήταν ήδη αργά. Στη θέση της είχε προσληφθεί κάποιος που δεν τον πίεζαν….

Η γιαγιά της Μάρω Κόντου δεν την συγχώρεσε ποτέ για την επιλογή της

Η γιαγιά της δεν την συγχώρεσε για την επιλογή της. Όταν πληροφορήθηκε ότι η εγγονή της ήταν επίσημο μέλος του Εθνικού Θεάτρου της είπε οργισμένη:«Φτου σου»

Η Μάρω Κοντού δεν της κράτησε κακία, αλλά στεναχωρήθηκε που η γιαγιά της δεν έζησε τόσο, ώστε να προλάβει να δει τις καλλιτεχνικές της επιτυχίες. Η συμμετοχή της στις αρχαίες τραγωδίες ήταν, όπως έχει πει η ίδια, «μεγάλο σχολείο», καθώς της δόθηκε η ευκαιρία να συνεργαστεί με την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή.

Το 1958 πήρε την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του ηθοποιού από την Ανώτατη Κρατική επιτροπή του Υπουργείου, σαν «εξαιρετικό ταλέντο» . Με αυτό το εφόδιο ξεκίνησε της φοίτησή της στο επόμενο «σχολείο», αυτό δίπλα στο Δημήτρη Χορν.

Η πρώτη εμφάνιση της Μάρω Κοντού στο θέατρο

Πρωτοεμφανίστηκε στο πλευρό του μεγάλου ηθοποιού το 1959 στην παράσταση «Ρομαντσέρο» . Ακολούθησε η «Οδός Ονείρων» από την οποία λίγο έλειψε να αποχωρήσει την τελευταία στιγμή, αφού στη γενική πρόβα ένιωσε αδικημένη και απαίτησε ένα δικό της κομμάτι. Ο Μάνος Χατζιδάκις της έδωσε τη «Μαύρη Φορντ», αλλά και πάλι δεν ήταν ευχαριστημένη. Τότε άκουσε τη γνώμη του Χορν, που ήταν σίγουρος ότι από ολόκληρη την παράσταση, τη μεγαλύτερη επιτυχία θα είχε το δικό του «Ηθοποιός σημαίνει φως» και η «Μαύρη Φορντ» της Κοντού. Όπως και έγινε.

Ο Χορν επηρέαζε την ηθοποιό όχι μόνο σε θέματα αμιγώς επαγγελματικά, αλλά και σε πιο προσωπικά. Στις αρχές της δεκαετίας του ’60 ο «συμβουλάτοράς» της αλλά και το βαρύ πυροβολικό του κινηματογράφου, Φιλοποίμην Φίνος την οδήγησαν να κάνει πλαστική στη μύτη, καθώς υποστήριζαν ότι το πρόσωπό της έβγαινε λίγο σκληρό και η μύτη της ήταν ιδανική μόνο για αρχαίες τραγωδίες.

Ήταν η πρώτη επέμβαση στην εμφάνισή της, αλλά όπως ειλικρινά έχει παραδεχτεί, δεν ήταν η μοναδική. Η ηθοποιός θυμάται μέχρι σήμερα και την απάντηση που της είχε δώσει ο Χορν όταν του ζήτησε να την κάνει «Βουγιουκλάκη»: «ευχή και κατάρα σου δίνω να μη γίνεις λαϊκό είδωλο. Μπορείς να παίζεις μέχρι τα 80 σου σε ωραίες δουλειές; Αυτό είναι ηθοποιός!» Η Μάρω Κοντού ακολούθησε κι αυτή τη συμβουλή. Μετά από 35 χρόνια θεατρικής κινηματογραφικής καριέρας, μετράει σχεδόν 60 ταινίες και 90 θεατρικά και παραμένει ακόμα δραστήρια και ανοιχτή σε καινούριες επαγγελματικές προκλήσεις….

Οι ταινίες στις οποίες ξεχώρισε η σπουδαία ηθοποιός Μάρω Κοντού

Σχεδόν καθόλου δεν περιποιήθηκα τον εαυτό μου μέσα σ΄αυτά τα χρόνια -λίγο το πρόσωπο, είχε πει χωρίς ίχνος κόμπλεξ η Μάρω Κοντού. Προ δέκα ετών έκανα ένα μικρό διόρθωμα στο πηγούνι και στα βλέφαρα. Από εκεί και πέρα δεν κάνω ποτέ μου δίαιτα, τρώω ό,τι μου κατέβει, είναι το σκαρί μου, μάλλον. Έχω περίπου τα ίδια κιλά που είχα και στα τριάντα μου».

Έχω αγαπημένες -”Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα”, την “Ιταλίδα στην Κυψέλη”, μια-δυο ταινίες με τον Κωνσταντάρα, με τον Χορν. Δεν μπορώ να συνειδητοποιήσω ότι έχουν περάσει εξήντα χρόνια. Όλα αυτά νομίζω ότι ήταν χτες…», είχε πει η Μάρω Κοντού.

Βιαζόμουν να το τελειώσω και να ασχοληθώ με τα δικά μου ενδιαφέροντα. Δεν ήμουν ιδιαίτερα καλή μαθήτρια, εκτός από τρία-τέσσερα μαθήματα που συνδέονται λίγο με την καριέρα μου. Ζωγραφική, έκθεση, γυμναστική -έκανα άλλωστε πολλά χρόνια ρυθμική, τέλειωσα σχολή χορού. Οπότε ανακουφίστηκα όταν αποφοίτησα, είχε αποκαλύψει η Μάρω Κοντού το 2018.

Η Μάρω Κοντού τόνισε σε συνέντευξή της ότι σε μικρότερη ηλικία είχε αρραβωνιαστεί έναν γνωστό εφοπλιστή.

Ωστόσο, όπως η ίδια είχε αποκαλύψει, η σχέση τους δεν προχώρησε καθώς εκείνη την περίοδο γνώρισε και ερωτεύτηκε τον μελλοντικό σύζυγό της, Αριστείδη Καρύδη-Φουκς. «Ο άντρας μου δεν ήταν ούτε όμορφος, ούτε ψηλός, αλλά είχε αυτό το κάτι. Είχε χιούμορ, μόρφωση, τσαχπινιά, παιχνιδιάρης, ήξερε να σε ανάβει και να σε κρατάει. Με κυνήγησε με έξυπνο τρόπο.

Ήμουν αρραβωνιασμένη όταν γνώρισα τον Αριστείδη, από συνοικέσιο, η μαμά μου με τον κύριο τάδε, εφοπλιστής αυτός, είχαν δώσει λόγο. Ήμουν τότε 22 χρονών. Πέταξα τη βέρα μου όταν φλερτάραμε. Αν παντρευόμουν τον άντρα που είχα αρραβωνιαστεί, τώρα θα ήμουν κυρία… εφοπλιστού, αλλά δεν με ένοιαζε. Πιθανό να τον ξέρετε, αλλά δεν θα πω όνομα, έχει πεθάνει ο άνθρωπος. Με τον Αριστείδη παντρευτήκαμε μετά από δύο χρόνια.

Ο πρώτος ήταν ο Αριστείδης Καρύδης-Φουκς, ο δεύτερος ήταν εκτός χώρου. Νομίζω ότι γεννήθηκα ανεξάρτητη. Μπορεί ασυνείδητα να με επηρέασε και το γεγονός ότι ήξερα από πολύ νέα ότι δεν θα κάνω παιδιά και δεν με απασχόλησε το θέμα. Ξέρει τελικά τι κάνει η φύση και σου δίνει αυτό που πραγματικά επιθυμείς. Τα λατρεύω τα παιδιά, αλλά δικά μου δεν έχω. Δεν μου λείπει όμως. Όταν έχεις ανίψια, όπως έχω εγώ από την αδελφή μου, τώρα είναι σαν να έχω και εγγόνια»., είχε αποκαλύψει η Μάρω Κοντού.

Η Μάρω Κοντού μίλησε το 2017 για την οικονομική της κατάσταση ενώ αποκάλυψε το ποσό της σύνταξής της έχοντας πει: «Όταν ξεκινάς από φτωχή οικογένεια, θέλεις να χαρείς τα λεφτά που σου έρχονται, δεν τα υπολογίζεις. Οπότε, δεν φροντίσαμε για τα γεράματά μας, αυτό συνέβη και σε μένα. Ο κόσμος νομίζει ότι οι ηθοποιοί είναι πάμπλουτοι. Δεν είναι, περνάμε όλοι δύσκολα. Παίρνω μια σύνταξη 770 ευρώ, αλλά όταν δουλεύεις στο θέατρο, κόβεται η σύνταξη, σ’ ένα μεγάλο ποσοστό. Έχω κι ένα μικρό χρέος στην εφορία, το οποίο πληρώνω κάθε μήνα σε δόσεις. Περνάω δύσκολα».

Related posts

Επıχειρηματίας, φίλος του Χάρι και της Μέγκαν: «Λuπάμαι που η Κέιτ έχει καpκiνο αλλά το παλάτı είπε αυτό το ψέμα»

Γιατί ο Χριστός αφού αναστήθηκε έφαγε ψητό ψάρι και μέλι;

Νέο λουκέτο σε εργοστάσιο μετά την «Γιούλα» – Δεν το πιστεύει κανείς