Μελίνα Μερκούρη: Ο γάμος σε νεαρή ηλικία, η γνωριμία με τον Ζυλ Ντασέν και το τελευταίο μήνυμα της πάνω σε ένα πακέτο τσιγάρα

Της Σοφίας Μαζοκοπάκη

Μελίνα Μερκούρη: Η ζωή της σπουδαίας Ελληνίδας σταρ

Στις 18 Οκτωβρίου του 1920 γεννήθηκε στην Αθήνα η χαρισματική Μελίνα (Μαρία – Αμαλία) Μερκούρη, η οποία προέρχονταν από πολιτική οικογένεια. Πρόκειται για τη γυναίκα που ξεχώρισε στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της χώρας. Ιδιαίτερη φήμη απέκτησε με τον αγώνα της κατά της δικτατορίας των συνταγματαρχών, ενώ μάλιστα παρενέβη σε παγκόσμια κλίμακα, ως Υπουργός Πολιτισμού.  

Υπήρξε η μακροβιότερη Υπουργός Πολιτισμού, αφήνοντας πίσω της μία τεράστια παρακαταθήκη και ένα σπουδαίο έργο. Δημιούργησε τα ΔΗΠΕΘΕ, τη δωρεάν είσοδο για τους μαθητές στα Μουσεία, φρόντισε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων της Αθήνας, μερίμνησε για την πεζοδρόμηση της περιοχής γύρω από την Ακρόπολη, ενώ έκανε και αγώνες για τη διεκδίκηση της Χρυσής Ολυμπιάδας. Η μεγαλύτερη της όμως προσφορά και δράση ήταν η προσπάθεια να επιστραφούν στα γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο. Αυτός ήταν και ο κυριότερος λόγος για τον οποίο το 1989 έθιξε την ιδέα δημιουργίας, ενός μουσείου για την Ακρόπολη.

Μελίνα Μερκούρη: Τα πρώτα χρόνια και οι γάμοι

Από μικρή, όσοι τη θυμούνταν μιλούσαν για ένα ατίθασο νιάτο. Η Μελίνα Μερκούρη σε πολύ μικρή ηλικία, παντρεύτηκε τον Παναγή Χαροκόπο, ο οποίος ήταν πλούσιος κτηματίας και πολύ μεγαλύτερος της. Ο γάμος τους έληξε το 1962 και οι δυο τους τράβηξαν δρόμους χωριστούς.  Ύστερα, κατά τη διάρκεια της κατοχής ερωτεύτηκε τον Φειδία Γιαδικιάρογλου, τον μαυραγορίτη και δωσιλόγο της εποχής. Μάλιστα, για τη σχέση της αυτή αναγκάστηκε πολλές φορές να απολογηθεί.

Η Ελληνίδα σταρ τότε είχε κατηγορηθεί για την πλουσιοπάροχη ζωή της, στο πλάι των αντρών της, ενώ ο λαός πέθαινε από την πείνα. Η ίδια αργότερα παραδέχτηκε, πως έπαιρνε τα χρήματα των δύο πάμπλουτων αντρών της και τα διοχέτευε στην Αντίσταση, ενώ μέσα από τις γνωριμίες που κατέκτησε μπόρεσε να συμβάλλει στη διάσωση των αντιστασιακών.

Η απόφαση της Μελίνας Μερκούρη να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού και οι μεγάλες επιτυχίες σε θέατρο και κινηματογράφο

Το έτος 1943 η χαρισματική Ελληνίδα πήρε την απόφαση να ακολουθήσει καριέρα ηθοποιού και έτσι έδωσε εξετάσεις στην σχολή του Εθνικού Θεάτρου, από όπου αποφοίτησε το 1946.

Το ντεμπούτο της ως ηθοποιός το έκανε με την παράσταση «Το μονοπάτι της λευτεριάς», ενώ τα επόμενα χρόνια συνεργάστηκε με τους θιάσους της Κατερίνας και της Μαρίκας Κοτοπούλη.

Η μεγάλη διάκριση στο θέατρο ήρθε το 1949 με το έργο του Τένεσι Ουίλιαμς «Λεωφορείον ο Πόθος». Μάλιστα, τότε υπήρξε η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός που ερμήνευσε τον ρόλο της Μπλανς Ντιμπουά.

Το 1950 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, πετυχαίνοντας τη διεθνή διάκριση της, ως ηθοποιός.

Στον κινηματογράφο το ντεμπούτο της έγινε το 1955, με την ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη, ενώ στις Κάννες γοήτευσε τον Αμερικανό σκηνοθέτη Ζυλ Ντασέν, με τον οποίο τότε σύναψε επαγγελματική και προσωπική σχέση, οδηγώντας τους στο γάμο το 1996.

Η ταινία που εκτόξευσε τη φήμη της στον κινηματογράφο ήταν το «Πότε την Κυριακή». Με την ερμηνεία της κέρδισε ένα βραβείο στο Φεστιβάλ Καννών και έζησε και μία υποψηφιότητα για Όσκαρ.   

Ο θάνατος της Μελίνας Μερκούρη, το πάθος για το τσιγάρο και το τελευταίο σημείωμα

Η σπουδαία Ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός έφυγε από τη ζωή στις 6 Μαρτίου του 1994, στην ηλικία των 74 ετών και έχοντας δώσει σκληρή μάχη με τον καρκίνο του πνεύμονα, αφού είχε πάθος με το κάπνισμα. Μέχρι και τα τελευταία της χρόνια, τόνιζε πως το τσιγάρο της χάρισε εκατοντάδες ευχάριστες στιγμές.

Μάλιστα, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη, με σκοπό να γίνει μία επέμβαση, έγραψε πάνω σε ένα πακέτο τσιγάρα «θα ξαναγυρίσω», δυστυχώς όμως ο Θεός την πήρε, με σκοπό να μεγαλουργήσει στη γειτονιά των αγγέλων.

Related posts

Mandisa: Πέθανε σε ηλικία 47 ετών η βραβευμένη με Grammy τραγουδίστρια – Βρέθηκε νεκρή στο σπίτι της

Βαρύ πένθος για την Ελένη Βιτάλη: Έφυγε από τη ζωή ο αδερφός της – Τα σπαρακτικά λόγια της

Χωρισμός “βομβα” μετά από 14 χρόνια γάμου στην οικογένεια Γλύξμπουργκ