Μετατράπηκε σε κλαμπ η Παναγία Σουμελά – Η οργισμένη αντίδραση της Ελλάδας

Παναγία Σουμελά: Οργή για τα όσα έγιναν στον ιερό ναό

Αντιδράσεις και οργή έχουν ξεσπάσει μετά τα γυρίσματα τα οποία έγιναν στον ιερό ναό της Παναγίας Σουμελά και συγκέντρωσαν πλήθος κόσμου και δυνατή μουσική, μετατρέποντας τον ναό σε club.

Πιο αναλυτικά τα γυρίσματα διαφημιστικού κλιπ (υπό τους ήχους ηλεκτρονικής μουσικής και τη συμμετοχή δεκάδων χορευτών) που πραγματοποιήθηκε μέσα στο χώρο της μονής παρατηρήθηκαν εικόνες που προσβάλουν τον χαρακτήρα της Μονής της Παναγίας Σουμελά.

Συγκεκριμένα, στήθηκαν συστήματα ήχου και εικόνας σε διάφορα σημεία του μνημείου με ντίσκο μουσικής και κόσμο που διασκεδάζει ξέφρενα.

Η παραγωγή πήρε άδεια να μπει στον χώρο και να κάνει τα γυρίσματα, παρόλο που το μνημείο είναι κλειστό. Την ομάδα διηύθυνε γνωστός DJ της Τουρκίας Αχμέτ Σέντερζι και την άδεια για τα γυρίσματα έδωσε η Διεύθυνση Πολιτισμού και Τουρισμού της αρμόδιας νομαρχίας Τραπεζούντας.

Περισσότερες πληροφορίες για τα όσα έγιναν στην Παναγιά Σουμελά

Να θυμίσουμε πως οι εικόνες προσβάλουν το Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO με αποτέλεσμα να προκαλέσει την οργή του υπουργείου Εξωτερικών στην Αθήνα.

«Οι πρόσφατες εικόνες που προβλήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις οποίες ξένο συγκρότημα φαίνεται να χορεύει ντίσκο στον χώρο της Ιστορικής Μονής Παναγίας Σουμελά, αποτελούν βεβήλωση του Μνημείου αυτού, υποψήφιου για την ανακήρυξη του σε Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO» αναφέρεται στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Προσέθεσε, στη συνέχεια το υπουργείο Εξωτερικών: «Οι εικόνες αυτές είναι προσβλητικές και έρχονται να προστεθούν σε σειρά ενεργειών των τουρκικών αρχών εις βάρος Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Καλούμε τις αρμόδιες τουρκικές αρχές να πράξουν τα δέοντα για να μην επαναληφθούν τέτοιες πράξεις και να γίνει σεβαστός ο ιερός χώρος της Μονής».

Η απάντηση της Τουρκίας για την Παναγία Σουμελά

Ο πρόεδρος του τουρκικού Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων και Ταξιδιωτικών Πρακτορείων (TİSAD), Μουράτ Τσαβγκά, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα επικρίνει έντονα τους εμπνευστές της πρωτοβουλίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει: «Εφόσον οι υπεύθυνοι δεν εξηγήσουν γιατί και πώς δόθηκε αυτή η άδεια, η συνείδηση της κοινής γνώμης ​​δεν θα ανακουφιστεί. Σε τι θα ωφελήσει να στηθεί ένα γλέντι αλά ντισκοτέκ σε ένα κτίριο, στο οποίο το κράτος επιτρέπει μόνο μία ημέρα λατρείας το χρόνο; Σε τι θα ωφελήσει ο ήχος των καμπάνων που αντηχούν σε ένα κτίριο που σήμερα είναι μουσείο; Σε τι θα ωφελήσει η παροχή αυτής της άδειας σε ένα κτίριο που υπάρχει κίνδυνος να πέσουν πέτρες, είναι υπό ανακαίνιση και είναι κλειστό για λόγους ασφαλείας; Εάν μια ανάλογη εκδήλωση προβολής γίνει σε ένα τζαμί μας που βρίσκεται σε άλλη χώρα, η οποία θα επικαλεστεί το προηγούμενο αυτής της εκδήλωσης, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη για αυτό; Οι υπεύθυνοι για αυτήν την αδικία που έγινε εις βάρος της Μονής μας Σουμελά, η οποία είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό μνημείο της περιοχής μας και είναι υποψήφια για την UNESCO, πρέπει να δώσουν αμέσως εξηγήσεις για να ανακουφίσουν τη συνείδηση της κοινής γνώμης».

Related posts

Έχει βρει το ελιξήριο της νεότητας: Είναι 76 ετών, μοιάζει με 40αρα – Ποια είναι τα μυστικά της

Τον άφησαν απλήρωτο και κατέστρεψε πέντε φορτηγά με εκσκαφέα: Τούρκος υπάλληλος εκδικήθηκε τους εργοδότες του και έγινε viral

Γιώργος Μητσικώστας: Το προσκύνημα στον θαυματουργό Άγιο Ιούδα Θαδδαίο στην εκκλησία του

Παναγία Γοργοεπήκοος: Το Μοναστήρι στη Μάνδρα Αττικής με το θαυματουργό εικόνισμα από το Άγιο Όρος

Κατερίνα Διδασκάλου: Ο ρόλος στο “Μαύρο Ρόδο”, οι μέρες που έζησε στο μοναστήρι και η σχέση της με τον Θεό

«Για τον κόσμο φοβάμαι, εμένα τι θα μου κάμουνε;» – Οι δηλώσεις της Κυράς Ρηνιώ από την Κίναρο

Mίμης Πλέσσας: Η συγκλονιστική στιγμή που ο 97χρονος συνθέτης παίζει στο πιάνο το «Ένας ουρανός μ’ αστέρια» και κόβει την ανάσα

Γρηγόρης Πετράκος: «Η Θεοφανία γέννησε και την επόμενη ημέρα πήγαμε για μπάνιο με το μωρό»

Τον έστειλε σπίτι του: Η Αυστρία έκανε πακέτο στην Τουρκία, Τούρκο που παρενόχλησε κοπέλα