Mικρός Παναγιώτης: Έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στη Γερμανία και κέρδισε

by Τόνια Τζαφέρη
Mικρός Παναγιώτης: Έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στη Γερμανία και κέρδισε

Η μάχη του μικρού Παναγιώτη που συγκλονίζει

«Ήταν τυχερός που εγχειρίστηκε τόσο νωρίς», λέει το επικεφαλής Γιατρός Jörn Lange και παρακολουθεί το βρέφος προσεκτικά. Απαλά μετακινεί ο Παναγιώτης το μικρό του κορμάκι με πόδια και με χέρια. Ο γιατρός χαμογελάει : ‘’ έχει κινητικές δεξιότητες και στις δύο πλευρές του σώματος. Αυτό σημαίνει ότι το υγιής μισό του εγκεφάλου αναλαμβάνει τις κινητικές λειτουργίες της άρρωστης πλευράς του εγκεφάλου. Αυτό είναι ένα πολύ καλό σημάδι ΄΄ Ο Παναγιώτης θα μπορούσε να είναι  παράλυτος από την μία πλευρά.

Ο Παναγιώτης φαίνεται μικρός και όμορφος, όπως ξαπλώνει εκεί στο κρεβατάκι του. Φαίνεται σαν ένα φυσιολογικό 2 μηνών βρέφος – εάν δεν ήταν η ουλή πάνω από την αριστερή πλευρά κρανίου του. Στην ακόμα μικρή του ζωή έχει ο μικρός από την Κύπρο ήδη περάσει αρκετά . Στην παιδονευρολογική  κλινική Rehab Ηohenstücken στο Brandenburg an der Havel αναρώνει από στην εγχείρηση εγκεφάλου. Αυτά αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύτηκε στην Γερμανική Wissen Welt am Sonntag.

Στο άρθρο φιλοξενούνται δηλώσεις από τους γιατρούς του, αλλά και από τους γονείς του. Ακολουθεί η μετάφραση του άρθρου:

Ο εγκέφαλος ενός ανθρώπου αποτελείται από 2 συμμετρικά ημισφαίρια. Το αριστερό μισό του εγκεφάλου ελέγχει την δεξιά πλευρά του σώματος και το αριστερό μισό του εγκεφάλου ελέγχει την αριστερή σωματική πλευρά. Στην περίπτωση του Παναγιώτη όμως από την αρχή το αριστερό μισό του εγκεφάλου δεν λειτουργούσε, γι’ αυτό έπρεπε πριν 4 εβδομάδες να «αποσυνδεθεί» από τον έμπειρο χειρουργό εγκεφάλου Urlich – Wilhem Thomale. O επικεφαλής γιατρός της παιδιατρικής νευροχειρουργικής στο Charite είναι ένας από τους λίγους χειρουργούς στη Γερμανία , ο οποίος  χειρουργεί σε τόσο μικρούς παιδικούς εγκεφάλους. Από τότε πρέπει το δεξί ημισφαίριο του  εγκεφάλου του Παναγιώτη να δουλεύει για δύο. Αυτό που ακούγεται δραστικό ήταν απαραίτητο γιατί ο Παναγιώτης υποφέρει από μια πολύ σπάνια Ημιμεγαλοεγκεφαλοπάθεια. Μία εκ των δύο μισών του εγκεφάλου ( στην περίπτωση του Παναγιώτη η αριστερή) είναι μεγαλύτερη και δίνει τακτικά έναυσμα για επιληπτικά επεισόδια. Το να διαχωρίσεις το άρρωστο Ημισφαίριο από το υπόλοιπο σώμα είναι μεν χειρουργική ρουτίνα αλλά μια τέτοια εγχείρηση δεν έγινε ποτέ σε ένα τόσο μικρό παιδί.

Mικρός Παναγιώτης: Έδωσε τη μεγαλύτερη μάχη στη Γερμανία και κέρδισε

“Ο Παναγιώτης θα μπορέσει να περπατήσει, αλλά η κινητική του εικόνα δεν θα είναι απολύτως φυσιολογική”

Οι γονείς του Παναγιώτη, Ραφαέλλα 30 και Φλώρος 34 είναι υπάλληλος ξενοδοχείου και στρατιώτης , μένουν με το παιδί τους στο Hohenstücken στο δωμάτιο. Δεν μιλούν γερμανικά, η συνεννόηση είναι δύσκολη. Ένας υπάλληλος του κυπριακού Υπουργείου Υγείας , ο οποίος μεσολάβησε για την μεταφορά του Παναγιώτη στο Charite, μεταφράζει για τους γονείς τι λέει ο επικεφαλής  γιατρός: «Ο Παναγιώτης δεν είναι ακόμα μηχανοκινητικά ίδιο όπως ένα συνομήλικο του παιδάκι». Για παράδειγμα δεν μπορεί ακόμα να σηκώσει το κεφάλι του στην επιρρεπή θέση γι’ αυτό και λαμβάνει ειδική φυσικοθεραπεία. Ο Παναγιώτης θα μπορέσει να περπατήσει, αλλά η κινητική του εικόνα δεν θα είναι απολύτως φυσιολογική». O γιατρός Lange λυγίζει το δεξί του χέρι , σαν να κρατά ένα μεγάλο  πεπόνι και λυγίζει το δεξί του πόδι προς τα μέσα. «Θα φαίνεται ότι έχει μια κινησιακή βλάβη».

Η πιο σημαντική ερώτηση όμως για τους γονείς είναι: Πως θα εξελιχτεί ο Παναγιώτης διανοητικά με  μόνο ένα ημισφαίριο εγκεφάλου; Φαίνεται η ανησυχία των γονιών για το παιδί τους , που τους  συνοδεύει από την γέννησή του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μπορούμε να το απαντήσουμε αυτό, λέει ο Lange. «Πιθανό να αναπτυχθεί διανοητικά αργοπορημένα αλλά και μια φυσιολογική ανάπτυξη  είναι πιθανή».

Όταν η μητέρα του Παναγιώτη ακούει την μετάφραση , τα δάκρυα της δεν μπορούν  να συγκρατηθούν. Ο πατέρας την παρηγορεί. Στο ισόγειο της Παιδιατρικής κλινικής στο Virchow Campus η Angela Kaindl βάζει πάνω στο τραπέζι ένα μοντέλο εγκεφάλου. Η Kaindl είναι διευθύντια  της παιδιατρική κλινικής με κύρια έμφαση την νευρολογία. Εδώ εξετάστηκε ο Παναγιώτης , πριν να  εγχειριστεί και μετά μεταφερθεί στην κλινική ανάρρωσης. Η ειδικότητα της Kaindl είναι για παιδιά  με λάθος ευθυγραμμίσεις εγκεφάλου και επιληψία. Η γιατρός τοποθετεί την παλάμη της ανάμεσα  στα δύο εγκεφαλικά ημισφαίρια , σαν να ήθελε να τα διαχωρίσει. Αυτό δηλαδή ακριβώς που έκανε  o Urlich- Wilhelm Thomale πριν από εβδομάδες στον εγκέφαλο του Παναγιώτη.

Ήταν η μοναδική ευκαιρία: «Ήρθε σε μας σε μια κατάσταση επιληψίας’’ λέει η Kaindl. ‘’ Χωρίς αυτή την επέμβαση θα ακολουθούσαν πολύ δύσκολες αναπηρίες/ βλάβες’’. Ως «επιληπτική κατάσταση» χαρακτηρίζουμε τα συνεχή επιληπτικά επεισόδια σε μικρό χρονικό διάστημα που έχουν ως αποτέλεσμα ο ασθενής να μην έχει εν διάρκεια επίγνωση. Μία εξαιρετικά απειλητική κατάσταση που μπορεί να είναι θανατηφόρα. Για να το απλοποιήσουμε, ας φανταστούμε ότι ο εγκέφαλος είναι μια Συμφωνία Ορχήστρας. Όλοι οι μουσικοί παίζουν μαζί και έτσι ακούμε μουσική. Όταν παίζει όμως ένας μουσικός λάθος , δεν είναι μόνο ότι ενοχλεί αλλά μπορεί να παρασύρει και τους υπόλοιπους μουσικούς στο λάθος. Στην χειρότερη περίπτωση προκύπτει μια κακοφωνία. Με τα νευρικά κύτταρα συμβαίνει κάτι παρόμοιο. Εαν μερικά από αυτά πυροδοτηθούν με άτακτο τρόπο, αυτό τελικά φέρνει μεγάλα μέρη ή ακόμα και ολόκληρο τον εγκέφαλο εκτός συγχρονισμού. Η συνέπεια: Ο άνθρωπος παθαίνει σπασμούς και χάνει τις αισθήσεις του.

Περισσότερες πληροφορίες για τον μικρό Παναγιώτη και την σπουδαία μάχη του

Ο Παναγιώτης γεννήθηκε σε μια μικρή περιοχή στα ανατολικά της Κύπρου, το Παραλίμνι, 7 εβδομάδες πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τοκετού. Λίγο μετά που γεννήθηκε έχασε αμέσως τις αισθήσεις του και ακολούθησαν σπασμοί. Είναι ένα δύσκολο επιληπτικό επεισόδιο. Οι γιατροί είναι παραφορτωμένοι και οι γονείς αναστατωμένοι. Ο μικρός μεταφέρεται στην πρωτεύουσα Λευκωσία , όπου η περίθαλψη είναι καλ