Μην πετάξετε τη βασιλόπιτα που περίσσεψε: Δημιουργήστε το απόλυτο γλυκό ψυγείου με μασκαρπόνε και σιρόπι σαν τιραμισού

by Newsroom i-diakopes.gr
Μην πετάξετε τη βασιλόπιτα που περίσσεψε: Δημιουργήστε το απόλυτο γλυκό ψυγείου με μασκαρπόνε και σιρόπι σαν τιραμισού

Περίσσευμα βασιλόπιτας: Φτιάξτε το πιο ονειρικό γλυκό

Οι γιορτές πέρασαν και ίσως σας έχει περισσέψει βασιλόπιτα. Τότε μην την πετάξετε αλλά φτιάξτε το πιο έυκολο και λαχταριστό γλυκό ψυγείου σαν τιραμισού.

Υλικά

  • 6-7 φέτες από βασιλόπιτα- τσουρέκι πάχους 3 χλστ. (ή όσες χρειαστεί για να καλυφθεί η βάση του ταψιού)
  • κακάο για το πασπάλισμα
  • Κρέμα σαμπαγιόν
  • 470 γρ. τυρί μασκαρπόνε
  • 5 κρόκοι αυγών
  • 140 γρ. (περίπου 3/4 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 240 γρ. (1 + 1/4 κούπας) κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
  • 45 γρ. (3 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου

Σιρόπι

  • 340 γρ. (1 κούπα + 3/4 της κούπας) έτοιμος καφές εσπρέσο, ζεστός (ρόφημα)
  • 60 γρ. (περίπου 1/3 της κούπας) ζάχαρη λευκή, κρυσταλλική
  • 30 γρ. (2 κουτ. σούπας) κόκκινο γλυκό κρασί Λήμνου

Μην πετάξετε τη βασιλόπιτα που περίσσεψε: Δημιουργήστε το απόλυτο γλυκό ψυγείου με μασκαρπόνε και σιρόπι σαν τιραμισού

Η συνταγή για ένα ονειρικό γλυκό από περίσσευμα βασιλόπιτας

  • Για την κρέμα του τιραμισού, χτυπάμε στο μίξερ με το φτερό την κρέμα γάλακτος σε μορφή σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη.
  • Ετοιμάζουμε ένα μπεν μαρί, βάζοντας λίγο νερό να βράσει σε μια κατσαρόλα και εφαρμόζοντας πάνω της ένα ανοξείδωτο μπολ.
  • Ρίχνουμε στο μπολ τους κρόκους με τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα για περίπου 5-8 λεπτά, μέχρι να διογκωθεί καλά το μείγμα, να είναι γυαλιστερό και αρκετά λευκό.
  • Αποσύρουμε το μπολ από το μπεν μαρί, προσθέτουμε το κρασί μαζί με το μασκαρπόνε και ανακατεύουμε να ενσωματωθούν.
  • Τέλος, προσθέτουμε σε τρία στάδια τη σαντιγί και αφήνουμε στην άκρη μέχρι να συναρμολογήσουμε το τιραμισού.
  • Για το σιρόπι του τιραμισού, σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα όλα τα υλικά, όσο ακόμη είναι ζεστός ο καφές, και το αφήνουμε στην άκρη να γίνει χλιαρό.
  • Για τη συναρμολόγηση του τιραμισού, βάζουμε τις φέτες βασιλόπιτας σε ταψί διαστάσεων 25 x 18 εκ., έτσι ώστε να καλύψουμε όλο τον πάτο. Με ένα κουτάλι σιροπιάζουμε όλη την επιφάνεια της βάσης. (Μπορεί να μη χρειαστεί όλο το σιρόπι.)
  • Αδειάζουμε την κρέμα και απλώνουμε ομοιόμορφα.
  • Πασπαλίζουμε την επιφάνεια του τιραμισού με κοσκινισμένο κακάο και αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
Προτεινόμενα