Μοναδική Οδός Πιττάκη: Το σοκάκι της Αθήνας που «μαγεύει» τους περαστικούς

by Εύα Ζαχαριάδη

Οδός Πιττάκη: Η ιστορία της μεταμορφώσης που έγινε στο πιο in σοκάκι

Ο δρόμος που ενώνει την Ερμού με τον Ψυρρή και είναι το πιο θεαματικό σοκάκι στο κέντρο, είναι η οδός Πιττάκη. Ας γνωρίσουμε καλύτερα την ιστορία πίσω από την μεταμόρφωση που πέρασε ο γνωστός δρόμος.

Το Ψυρρή, η ψαγμένη συνοικία δίπλα στην πλατεία Μοναστηρακίου, βιώνει μεγάλη άνθηση τα τελευταία χρόνια, αφού έχει μετατραπεί από underground συνοικία σε δυναμική πιάτσα για διασκέδαση. Είναι γεμάτο με εναλλακτικά μπαράκια, καφέ, vintage μαγαζιά και ένα υπαίθριο μουσείο του δρόμου. Αλλά δεν απολαμβάνουν όλοι οι δρόμοι της περιοχής την ίδια δόξα.

Το σοκάκι πήρε το όνομά του από τον αγωνιστή της Επανάστασης του 1821, Κυριάκο Πιττάκη που γεννήθηκε στου Ψυρρή. Η οικογένειά του ήταν από τις παλαιότερες και γνωστότερες της περιοχής. Σπούδασε στην Κέρκυρα, στην Ιόνιο Ακαδημία και το 1833 ίδρυσε σε συνεργασία με άλλους σπουδαίους λόγιους την εν Αθήναις Αρχαιολογική Εταιρεία.

Μοναδική Οδός Πιττάκη: Το σοκάκι της Αθήνας που «μαγεύει» τους περαστικούς

Η οδός Πιττάκη ήταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια ένα κακοφωτισμένο βιομηχανικό σοκάκι που ένωνε την Ερμού με του Ψυρρή, και δεν θα την έλεγε κανείς ιδιαιτέρως δημοφιλή. Εκεί βρίσκονταν αποθήκες και μικρές επιχειρήσεις, ενώ ο πεζόδρομος ήταν απλώς ουρητήριο για ξενύχτηδες μέχρι πριν από λίγα χρόνια.

Οδός Πιττάκη: Το 2012 ο ξεχασμένος δρόμος ξαναβρίσκει την χαμένη του αίγλη

Όμως όλα άλλαξαν το 2012, όταν μια ΜΚΟ με το όνομα Imagine The City συνεργάστηκε με την εικαστική ομάδα Beforelight και διάφορους άλλους φορείς για τη διακόσμηση της Πιττάκη, με στόχο να ξαναδώσει στον ξεχασμένο δρόμο την ξεχασμένη του αίγλη.

Η ιδέα; Να μετατρέψουν το σκοτεινό σοκάκι σε πέρασμα. Άρχισαν να ζητούν από τους κατοίκους να δωρίσουν λάμπες και πορτατίφ, κι εκείνοι με τη σειρά τους ανταποκρίθηκαν αμέσως. Σύντομα συγκεντρώθηκαν διάφορα πολυέλαιοι, κινέζικα φανάρια και φωτιστικά, αδιαβροχοποιήθηκαν και κρεμάστηκαν από καλώδια δημιουργώντας ένα ζεστό και φωτεινό ουρανό πάνω από το δρόμο.

Μοναδική Οδός Πιττάκη: Το σοκάκι της Αθήνας που «μαγεύει» τους περαστικούς

Σήμερα, ο πάλαι ποτέ ξεχασμένος δρόμος έχει μετατραπεί σε hot προορισμό, ενώ η εγκατάσταση με τα φωτιστικά αντικαταστάθηκε πρώτα από ομπρέλες και τώρα ανά περιόδους παίρνει διαφορετικές όψεις ανάλογα με τη θεματολογία του Little Kook, το παραμυθένιο μαγαζί που βλέπουμε παντού στο Instagram!

Πλέον, πρόκειται για έναν από τους πιο πολυφωτογραφημένους δρόμους της Αθήνας, με τον κόσμο να συρρέει για να απαθανατίσει μια στιγμή του σε αυτό το “μαγικό” σοκάκι.

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo