Μωρουδίλα: Αυτή είναι η πιο όμορφη μυρωδιά στον κόσμο

by Τόνια Τζαφέρη

Μωρουδίλα: Η απόλαυση της όσφρησης!

Μωρουδίλα: Το κάθε ένα από αυτά έχει τη δική του μοναδική, ξεχωριστή μυρωδιά. Δεν μπορούμε να είμαστε ακριβείς γιατί απλά δεν περιγράφεται με λέξεις. Το σίγουρο πάντως είναι ότι η μυρωδιά αυτή είναι λαχταριστή κι ακαταμάχητη.

Σίγουρα θα έχετε διαπιστώσει ότι κάθε φορά που έρχεστε σε επαφή μ’ ένα μωρό, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να το πάρετε αγκαλιά. Και ασυναίσθητα να χώσετε τη μύτη σας στο κεφαλάκι του ή στο λαιμουδάκι του.

Πολλοί λένε ότι η φύση έχει προνοήσει. Έχει κάνει τα μωρά τόσο γλυκά με αυτή την εθιστική μυρωδιά. Ώστε όταν οι μαμάδες τα πρωτοκρατήσουν αγκαλιά τους να τα «ερωτευτούν» ευθύς αμέσως.

Μωρουδίλα: Η απόλαυση της όσφρησης!

Είναι οι γνωστές φερομόνες που αν κι αόρατες κάνουν όλη τη δουλειά. Κι αργότερα, όταν μαμά και βρέφος θα επιστρέψουν σπίτι απ’ το μαιευτήριο. Η ίδια αυτή ελκυστική κι «ανεβαστική» μυρωδιά θα βοηθήσει τη μάνα να αντέξει την αϋπνία. Την όποια δυσκολία και την εξάντληση που θα πρωταγωνιστήσουν το πρώτο διάστημα.

Ορισμένοι, με πιο τετράγωνη λογική, υποστηρίζουν πως τα μωρά μυρίζουν έτσι όμορφα επειδή πολύ απλά δεν μπορούν να ιδρώσουν.

Η επιστημονική πρσέγγιση της ”μωρουδίλας”

Οι επιστήμονες ισχυρίζονται πως όταν μυρίζουμε το δερματάκι ενός μωρού στέλνονται τέτοια σήματα στο κέντρο του εγκεφάλου μας τα οποία παράγουν ντοπαμίνη.

Η όσφρηση και η γεύση είναι χημικές αισθήσεις μιας και σε αντίθεση με τις υπόλοιπες τρεις που έχουν συγκεκριμένα, απτά, ορατά ερεθίσματα, χρησιμοποιούν για πληροφοριοδότες τους αόρατες χημικές ουσίες.

Οι τελευταίες, όταν γίνουν αντιληπτές απ’ τις δύο συγκεκριμένες αισθήσεις, μεταδίδονται στον εγκέφαλο και εκείνο ανταπαντάει με συγκινησιακές αντιδράσεις.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα