Μυστικό μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

by Τόνια Τζαφέρη

Μυστικό μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Μυστικό μακροζωίας: Η διατροφή τους, είναι από τις πιο περιζήτητες. Έχουν γίνει πάρα πολλές έρευνες σχετικά με το τι καταναλώνουν και καταφέρνουν να μετρούν πολλά χρόνια ζωής. Σφύζοντας από υγεία. Τι τρώνε λοιπόν οι μοναχοί του Αγίου Όρους και πώς αυτό συνδέεται με την «εξαφάνιση» των παθήσεων;

Οι περισσότεροι πεθαίνουν μετά τα 85 τους χρόνια, ενώ υπάρχει ένα διόλου «ευκαταφρόνητο» ποσοστό που υπερβαίνει τα 90-95 χρόνια. Με μερικούς να φτάνουν και τα 100. Τα καρδιολογικά περιστατικά είναι πάρα πολύ σπάνιο φαινόμενο. Καθώς και όλες οι οργανικές αντιδράσεις που σχετίζονται με την καρδιά (αρτηριοσκλήρυνση, τριγλυκερίδια, χοληστερίνη, πίεση κ.α.). Ενώ προβλήματα με τον καρκίνο του παχέως εντέρου και του προστάτη ν’ «απουσιάζουν» σχεδόν ολοκληρωτικά.

Μυστικό μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Πώς γίνεται σε περισσότερα από 2000 άτομα που ζουν εκεί, η συντριπτική πλειοψηφία να πεθαίνει από φυσιολογικά αίτια και στα βαθιά γεράματα;

Η απάντηση μπορεί να μοιάζει σύνθετη, αλλά είναι εξαιρετικά απλή.

Η ”μυστική διατροφή” της μακροζωίας

Οι μοναχοί δεν τρώνε καθόλου κρέας. Το «αντικαθιστούν» με τα όσπρια και σπανιότερα με το ψάρι. Δεν βάζουν καρυκεύματα στο φαγητό τους, αποφεύγουν τα λίπη. Το βούτυρο, τις κρέμες γάλακτος και πάσης φύσεως συνοδευτικά.

Τρώνε πληθώρα λαχανικών και φρούτων. Αρκετό ψωμί τυρί, αυγά και διάφορες πίτες. Ενώ χρησιμοποιούν αποκλειστικά και μόνο ελαιόλαδο στο μαγείρεμα του γεύματός τους.

Έτσι έχουν ως αποτέλεσμα, την μείωση του σακχάρου και της πίεσης. Ενώ μια τέτοιου είδους διατροφή διαθέτει αντιγηραντικές ιδιότητες.

Μυστικό μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Εξίσου σημαντικό, ωστόσο, με το τι τρώνε οι μοναχοί είναι και το πόσο αλλά και πότε τρώνε.

Οι μοναχοί του Αγίου Όρους γευματίζουν το μεσημεριανό τους στις 8 το πρωί. Ενώ το βραδινό στις 6 το απόγευμα.Ο  λόγος που γίνεται αυτό έχει να κάνει με το βυζαντινό ωράριο. Το οποίο έχει ως βάση του το ηλιοβασίλεμα. Με το που δύει ο ήλιος αυτομάτως τελειώνει η μέρα και άρα δεν τρώνε τίποτα άλλο.

Στις μερίδες τους τηρείται το μέτρο και μόλις τελειώσει η ποσότητα του γεύματός τους δεν τρώνε περισσότερο.

Τεράστιο ρόλο έχει και η ποιότητα του ίδιου του φαγητού. Η οποία είναι πολύ υψηλή. Μιας και όλες οι τροφές τους είναι βιολογικής καλλιέργειας και προέρχονται από τα χωράφια τους.

Κάποια τελευταία μυστικά μακροζωίας

Άσκηση, ξεκούραση και κοινή εστίαση.

Παρά την «παραδοξότητα» των μόλις δύο γευμάτων ημερησίως. Οι μοναχοί ασκούνται συστηματικά με φυσικό τρόπο. Χάρη στις αγροτικές τους εργασίες και οι ασχολίες τους .

Επιπρόσθετα, φροντίζουν να ξεκουράζονται προκειμένου ν’ ανακτούν δυνάμεις. Δεδομένου του ότι ξυπνούν στις 3:30 το πρωί.

Μυστικό μακροζωίας: Τι τρώνε οι μοναχοί του Αγίου Όρους

Εξέχουσας σημασίας είναι και η επιλογή τους να τρώνε όλοι μαζί. Καθώς με την κοινή εστίαση και τα προγραμματισμένα γεύματα επιτυγχάνουν σταθερότητα στο μεταβολισμό τους. Αποφεύγουν την υπερκατανάλωση φαγητού και με αυτό τον τρόπο διευκολύνουν την πέψη του οργανισμού τους. Κάτι που οδηγεί στην πνευματική καθαρότητα.

Κάπως έτσι η διατροφική κουλτούρα των «σωστών» γευμάτων. Σε συνδυασμό με την σωματική άσκηση, την ξεκούραση, την κοινή εστίαση για να μην παρεκκλίνουν από το πρόγραμμά τους. Το γεγονός πως δεν καπνίζουν και δεν πίνουν αλκοόλ (παρά μονάχα κρασί και ούζο) είναι το μυστικό που «ξεκλειδώνει». Το μονοπάτι της μακροζωίας και της ελαχιστοποίησης των επιβλαβών για την υγεία νοσημάτων.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα