Νανά Σκιαδά: Η «μαμά» του ελληνικού κινηματογράφου, οι ρόλοι που έγραψαν ιστορία και το άδοξο τέλος σε ηλικία 55 ετών

Νανά Σκιαδά: Οι άγνωστες πτυχές της ζωής της

Η δημοφιλής και ταλαντούχα ηθοποιός του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, ενσάρκωσε ρόλους που είχαν κατά κύριο λόγο να κάνουν με κάποια μητέρα ή κάποια θεία. Όμως, στη συνείδηση του απλού τηλεθεατή έμεινε κυρίως για την ιδιαίτερη χροιά, αλλά και για τον τόνο της φωνής της.

Η Νανά Σκιαδά γεννήθηκε το 1919 στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, Αθήνα. Οι σπουδές της έλαβαν χώρα στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Το ντεμπούτο της στον κινηματογράφο, το πραγματοποίησε το 1957. Αυτό έγινε μέσα από την ταινία του Σακελλάριου «Ο Φανούρης και το σόι του». Μάλιστα, σε αυτή την ταινία ενσάρκωσε το ρόλο της Μάργκαρετ.

Η Νανά Σκιαδά έπαιρνε συνήθως δεύτερους ρόλους. Ωστόσο, το πέρασμά της από τον παλιό και καλό ελληνικό κινηματογράφο, θεωρήθηκε επιτυχημένο. Συνεργάστηκε με τον Μίμη Φωτόπουλου, τον Λαυρέντη Διανέλλου, τη Τζένης Καρέζη, τον Βασίλη Αυλωνίτη, αλλά και πολλούς άλλους σημαντικούς ηθοποιούς της εποχής της.

Στην ταινία “Τζένη Τζένη” ενσάρκωσε την κυρία Καρίπη. Ήταν μια κομπιναδόρα – “καθηγήτρια” στο κουμ καν, η οποία ήθελε να τυλίξει τον Μαντά για την κόρη της. Αντιθέτως, στις “Θαλασσιές τις χάντρες” έπαιξε το ρόλο της αριστοκράτισσας.

Το 1965 συμμετείχε στην ταινία “Ένα έξυπνο, έξυπνο… μούτρο”, “Τεντυμπόυ αγάπη μου” και “Οι Εχθροί”. Το 1966, δηλαδή την επόμενη χρονιά, έπαιξε στην ταινία “Ξυπόλυτος Πρίγκηψ”.

Η Νανά Σκιαδά ως ηθοποιός είχε μια αξιοζήλευτη καριέρα, καθώς συμμετείχε και σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Επίσης, με τη βοήθεια και του Νίκο Σταυρίδη, αλλά και του Τάκη Μηλιάδη είχαν δημιουργήσει τον θίασο «Ελληνική Μουσική Κωμωδία».

Η γνωστή ηθοποιός παντρεύτηκε τρεις φορές στη ζωή της, ενώ απέκτησε και μία κόρη από τον τελευταίο της γάμο. Εκείνος έγινε, με τον ηθοποιό, Χρήστο Πάρλα. Δυστυχώς, έφυγε από τη ζωή αρκετά νέα, σε ηλικία μόλις 55 χρονών. Ο θάνατός της σημειώθηκε τον Φεβρουάριο του 1974.

Νανά Σκιαδά: Η «μαμά» του ελληνικού κινηματογράφου, οι ρόλοι που έγραψαν ιστορία και το άδοξο τέλος σε ηλικία 55 ετών

Η σκηνή της Νανάς Σκιαδά από την ταινία Τζένη Τζένη

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν