Νίκος Φέρμας: Ο ρόλος του μάγκα, η αγάπη για το χασίσι και η άγνωστη πλάκα στο γάμο του Σακελλάριου

by Τόνια Τζαφέρη

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου

Νίκος Φέρμας: Το πραγματικό του ονοματεπώνυμο ήταν Νίκος Χατζηανδρέου. Καθιερώθηκε σε ρόλους μάγκα και ντόμπρου ανθρώπου.

Ένας από τους αυθεντικούς ανθρώπους. Μετέδωσε με εκπληκτικό τρόπο την αυθεντικότητά του. Από τους πιο σημαντικούς δευτεραγωνιστές του ελληνικού κινηματογράφου. Σε τουλάχιστον 150 ταινίες έπαιξε και είχε πάντα τον ρόλο του μπεσαλή, του τίμιου μεροκαματιάρη.

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου

Ο Νίκος Χατζηανδρέου, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1905 από αγροτική οικογένεια. Έμεινε ορφανός από μικρή ηλικία και η μητέρα του δούλευε σε πλουσιόσπιτα της Μυτιλήνης για να τον μεγαλώσει. Εγκατέλειψε νωρίς το σχολείο κι άρχισε να δουλεύει στο υποκατάστημα της «Τράπεζας Αθηνών» στη Μυτιλήνη.

Γρήγορα, όμως, εγκατέλειψε την πολλά υποσχόμενη δουλειά για εκείνη την εποχή, αφού δεν άντεχε τις τυπικότητες και τους ρυθμούς της. Το υποκριτικό του ταλέντο το ανακάλυψε ένας ηθοποιός, ο Δημήτριος Βερώνης.

Κατέβηκε στην Αθήνα, όπου σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Ελληνικού Ωδείου και πρωτόπαιξε στο έργο «Επτά επί Θήβαις» του Αισχύλου. Τα επόμενα χρόνια διακρίθηκε σε έργα πρόζας και επιθεώρησης.

Νίκος Φέρμας: Ο μάγκας του Ελληνικού κινηματογράφου

Χαρακτηριστικοί είναι οι ρόλοι του σε γνωστές ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου τις δεκαετίες του ‘50 και του ’60. Άφησαν εποχή και παίζονται συχνά και σήμερα από την τηλεόραση: «Ένας ήρωας με παντούφλες», «Λατέρνα φτώχεια και γαρύφαλλο», «Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος», «Ποτέ την Κυριακή», «Καλώς ήλθε το δολάριο» και «Λόλα».

Οι ρόλοι του ήταν πειστικοί γιατί ανταποκρίνονταν και στη ζωή του. Ήταν μάγκας και άρχοντας. Από τους σπάνιους επαγγελματίες με μια μονάχα συνήθεια. Φούμαρε χασίσι. Οι συνάδελφοί του το είχαν αποδεχτεί αφού ήταν ευχάριστος τύπος και πάντα πρόθυμος.  Ο γνωστός σκηνοθέτης Ντίνος Δημόπουλος αφηγήθηκε την πρώτη του επεισοδιακή γνωριμία με τον Νίκο Φέρμα. Είπε «Με πλησιάζει ένας μάγκας βαρύς με το αργό λικνιστικό του περπάτημα εκείνο το πρωινό στο γύρισμα.

Οι παρασκηνιακές πτυχές του Νίκου Φέρμα

-Είσαι για μια τζούρα αφεντικό; -Τι τζούρα, ρωτάω παραξενεμένος. -Μια ρουφηξιά.

 -Δεν καπνίζω. -Δεν είναι καπνός. Χόρτο είναι. Κι ετούτο είναι ανθός. Τράβα μία και θα αρχίσεις να πετάς.

Ο Φέρμας δεν φοβόταν να παραδεχτεί δημόσια ότι φούμαρε χασίσι! Ποτέ δεν έκρυψε την έλξη του, ούτε όταν μπήκε το «χόρτο» στο στόχαστρο των διωκτικών αρχών.

Όχι μόνο το απολάμβανε, αλλά σκάρωνε και φάρσες στους μη μυημένους. Ένα από τα γνωστότερα θύματα του χιούμορ του ήταν ο Σωτήρης Μουστάκας.

Έκπληκτος ο Φέρμας, αντιλήφθηκε ότι ο Μουστάκας δεν είχε καταλάβει ότι κάπνιζε χασίς, όταν και γύρισε και του είπε χωρίς περιστροφές: «Μα καλά, ρε Κύπριε, δεν κατάλαβες τι είναι; Χασίσι είναι»!

Στον γάμο του Φέρμα ο Αλέκος Σακελάριος, για να του κάνει πλάκα, έβαλε χασίσι μέσα στο θυμιατό του παπά! Αποτέλεσμα ηταν πολλοί από τους καλεσμένους να ζαλιστούν! Αλλά και ο Βασίλης Μπουρνέλης κάθε φορά που περνούσε έξω από το καμαρίνι του συνήθιζε να τον πειράζει. Του έλεγε «Αγιασμό έχουμε πάλι σήμερα;».

Αυτός ήταν ο λατρεμένος Νίκος Φέρμας! Ένας άνθρωπος που αντιμετώπισε τη ζωή με το χιούμορ και τη χαλαρότητα που της πρέπει.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί Cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας. Το κατάλαβα Περισσότερα