Νίκος Καζαντζάκης: Το σπίτι του θρυλικού ποιητή, η πρόσφατη εντυπωσιακή ανακαίνιση, το εσωτερικό και η τιμή πώλησης του

Νίκος Καζατζάκης: Το σπίτι στο οποίο έζησε ο θρυλικός ποιητής

Και ποιος δεν γνωρίζει τον κρητικό ποιητή που άφησε την δίκη του ιστορία, τόσο στην χώρα μας αλλά και σε όλο τον κόσμο, γράφοντας δημιουργήματα όπως η “Ασκητική”, ένα έργο που αποτελεί πλέον ένα από τα κυρία θεμέλια της ποίησης και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Πολλά είναι οι αναφορές που έχουν γραφτεί για το πέρασμα του Νίκου Καζαντζάκη από τη Μάνη

 Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες. Εξαιτίας της ενασχόλησης του με τα ορυχεία συνεργάστηκε με τον Γιώργο Ζορμπά, τον ήρωα του βιβλίου του «Βίος και πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά».

Το Φθινόπωρο του 1916 έφτασε στην Καλογριά όπου και έζησε ως το καλοκαίρι του 1918. Εκεί «έδεσε» η φιλία του με τον Ζορμπά, τον οποίο είχε γνωρίσει στο Άγιο Όρος ως εμπειρότατο δουλευταρά μεταλλωρύχο. Έτσι, τον έστειλε να κάνει έναρξη εργασιών του μεταλλείου τον Φεβρουάριο του 1916.

Ο Νίκος Καζαντζάκης νοίκιασε για να μείνει το μικρό σπιτάκι του Ανδρέα Εξαρχουλέα

Εκεί, έφερε μαζί του τα 5 από τα 8 παιδιά του καθώς και την οικογένεια της κουνιάδας του. Όλοι μαζί έμεναν στο σπίτι του Ανδρέα Εξαρχουλέα. Έφυγε από την περιοχή το καλοκαίρι του 1918 και δεν ξαναγύρισε ποτέ. Μάλιστα, πριν πάει στην Καλογριά, ο Νίκος Καζαντζάκης χήρεψε.

Τα γραφεία της εταιρίας του και η αποθήκη της στεγάζονταν στο σπίτι του Ελπιδοφόρου Χιουρέα στην Πραστοβά. Δηλαδή, ένα χιλιόμετρο από την παραλία της Καλόγριας. Το ιστορικό πέτρινο διώροφο των γραφείων του ορυχείου, ανακαινίσθηκε πολύ πρόσφατα. Πλέον, το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη διατίθεται προς πώληση αντί του ποσού των 550.000 ευρώ.

Πρόκειται για ένα πανέμορφο παραδοσιακό οίκημα δύο επιπέδων, συνολικής επιφανείας 250 τετραγωνικών μέτρων, σε οικόπεδο 2 στρεμμάτων, με θέα προς τη θάλασσα, η οποία απέχει ελάχιστα λεπτά με το αυτοκίνητο, ενώ είναι εύκολα προσβάσιμη και με τα πόδια.

Οι αρχιτέκτονες και οι διακοσμητές έχουν κάνει εκπληκτική δουλειά στο εσωτερικό της οικίας, η οποία περιλαμβάνει δύο κρεβατοκάμαρες, μία σε κάθε επίπεδο και σε αυστηρά παραδοσιακό στυλ.

Περισσότερες φωτογραφίες και πληροφορίες για το σπίτι του Νίκου Καζαντζάκη

Όλοι οι χώροι είναι επενδυμένοι με ξύλινα δάπεδα και δοκάρια στις οροφές. Αντίκες, πολυθρόνες και πανέμορφοι καναπέδες διακοσμούν όλα τα μέρη της οικίας. Από εκεί και πέρα, διαθέτει εσωτερική αυλή, μικρό παραδοσιακό μπαλκόνι που βλέπει στο Αιγαίο, καθώς και μικρή βεράντα-καθιστικό στο δεύτερο επίπεδο.

Πρόκειται για ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της περιοχής, προσφέρεται για χαλαρωτικές και ήσυχες διακοπές, έχει μια λιτή, μανιάτικη γοητεία που συναρπάζει και βρίσκεται σε μία από τις ομορφότερες γωνιές της Πελοποννήσου και γενικότερα της Ελλάδας.

Related posts

Πeθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πετσέτες που μоσχоβολούν: Το «μαγıκό» υλıκό που όλοı έχοuμε στο σπίτι και εξαφανίζει μοúχλα και δuσάρεστες оσμές

«Σπάει» τη σιωπή της η 12χρονη, κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και ανατριχιάζει