Ο Ηλίας τα ξεκαθάρισε: Η απάντηση του Μαμαλάκη στους Τούρκους για την καταγωγή του κοκορετσιού και άλλων φαγητών

Ο Ηλίας τα ξεκαθάρισε: Η τοποθέτηση του Μαμαλάκη για το κοκορέτσι και για άλλα φαγητά

Ένας από τους πιο σπουδαίους μάγειρες της ελληνικής κουζίνας, ο Ηλίας Μαμαλάκης, πήρε θέση για το θέμα που προέκυψε με την καταγωγή του κοκορετσιού. Ο μεγάλος μάγειρας, απάντησε αν είναι ελληνικό ή τούρκικο το κοκορέτσι.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης φιλοξενήθηκε στο «Μεσημέρι και Κάτι» και έδωσε την απάντηση για την «πατρότητα» του εδέσματος.

«Το κοκορέτσι είναι βαλκανικό προϊόν, απ’ εκεί ξεκίνησε και υιοθετήθηκε πολύ νωρίς, τον 19ο αιώνα και από τους Έλληνες και από τους Τούρκους. Έχουμε μαρτυρίες ότι ο Καραϊσκάκης ήταν μάστορας του σπληνάντερου και στο κοκορέτσι. Μιλάμε για κάτι που ξεκινά από το 1800. Το τούρκικο κοκορέτσι με το ελληνικό κοκορέτσι δεν έχουν καμιά σχέση».

Δείτε το βίντεο

Ο Ηλίας Μαμαλάκης συνέχισε να εξηγεί πως «Οι Τούρκοι κάνουν το κοκορέτσι χωρίς έντερο, κόβουν μια φέτα αφού ψηθεί (δεν το ψήνουν σε φούρνους, το βάζουν σε καυτά πιθάρια), τη ψιλοκόβουν και την ανακατεύουν με μια κόκκινη πιπεριά και την κάνουν σάντουιτς».

«Είναι πολύ μεγάλες διαφορές των δυο πιάτων.

Έχουμε πολύ σοβαρά θέματα να αντιμετωπίσουμε μεταξύ Κύπρου, Ελλάδας και Τουρκίας. Παρόμοιες διενέξεις σημείωσε ο κ.Μαμαλάκης έγιναν και για το ιμάμ και για το τζατζίκι», συμπλήρωσε.

Ο Ηλίας Μαμαλάκης μιλάει για την κυπριακή κουζίνα

Μιλώντας για την κυπριακή κουζίνα, ο Ηλίας Μαμαλάκης μίλησε με τα καλύτερα λόγια λέγοντας πως το παραδοσιακό κυπριακό φαγητό, ειδικά το κρέας, είναι μοναδικό.

Δεν έχω δει πουθενά στην Ελλάδα σούβλα όπως την κυπριακή και γιαούρτι. Θα πω όμως ότι κακοποιείτε πολύ το ψάρι!

Κληθείς να διαλέξει τρία προϊόντα της κυπριακής γαστρονομίας, είπε ότι στην κατηγορία των ποτών θα έβαζε οπωσδήποτε τη ζιβανία και τη μπίρα (την παλιά της ΚΕΟ ας πούμε).

Αναφορικά με το φαγητό θα έβαζε τη σούβλα, το ελιόψωμο, τα αμπελοπούλια.. έχω πολύ καιρό να φάω όμως, είπε ο γνωστός σεφ όταν του υποδείχθηκε ότι πλέον είναι παράνομα από την ΕΕ.

«Επίσης μου αρέσει πολύ το πλιγούρι όπως το φτιάχνετε. Εγώ προτιμώ την παραδοσιακή κουζίνα στην Κύπρο παρά την έντεχνη!», είπε ο Ηλίας Μαμαλάκης κλείνοντας.

Related posts

Έχει βρει το ελιξήριο της νεότητας: Είναι 76 ετών, μοιάζει με 40αρα – Ποια είναι τα μυστικά της

Τον άφησαν απλήρωτο και κατέστρεψε πέντε φορτηγά με εκσκαφέα: Τούρκος υπάλληλος εκδικήθηκε τους εργοδότες του και έγινε viral

Συγκλόνισε την Ελλάδα του ’50: Η Σπυριδούλα, το κορίτσι που σιδερώθηκε, σήμερα είναι άλλος άνθρωπος

Η τραγική ιστορία της Βασιλικής: Οι 17 μαχαιριές του πατέρα στο μικρό αγγελούδι του

«Για τον κόσμο φοβάμαι, εμένα τι θα μου κάμουνε;» – Οι δηλώσεις της Κυράς Ρηνιώ από την Κίναρο

Ηλίας Μαμαλάκης: Η μαγειρική στα 40 του, η τραγική απώλεια της πρώτης συζύγου, ο 2ος μυστικός γάμος και το αιμάτωμα στο κρανίο

Τους στηρίζουν και στα δύσκολα και στα εύκολα: Οι γυναίκες πίσω από τους παίκτες της Εθνικής ομάδας που σάρωσε στο Eurobasket 2022

Τον έστειλε σπίτι του: Η Αυστρία έκανε πακέτο στην Τουρκία, Τούρκο που παρενόχλησε κοπέλα

Το ξέσπασμα του γνωστού έλληνα σεφ Ηλία Μαμαλάκη: Πήρε να κάνει κράτηση σε γνωστό εστιατόριο και τον ακύρωσαν