“Ο καρκiνоς του εντέρоυ είναι ύπouλος. Πpоσέξτε αuτά τα σnμάδια γιατί εγώ την πάτnσα”

Ο καρκίνος του εντέρου είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας που επηρεάζει χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο. Οι περισσότεροι νομίζουν πως αυτή η μορφή καρκίνου επηρεάζει μόνο τους ηλικιωμένους.
Φαίνεται όμως πως αυξάνεται πολύ ο αριθμός των ανθρώπων κάτω των 50 που αναπτύσσουν την ασθένεια αυτή. Το γεγονός πως οι νεαροί άνθρωποι δεν περιμένουν να το πάθουν, αυξάνει τις πιθανότητες να αγνοήσουν τα πρώιμα σημάδια.

Μία νεαρή γυναίκα, η Diana Zepeda, μοιράστηκε πρόσφατα την μάχη που έδωσε με τον καρκίνο του εντέρου.

Όταν άρχισε να έχει προβλήματα με το στομάχι και το πεπτικό της, υπέθεσε πως ήταν κάποια τροφική δηλητηρίαση. Όταν η κατάσταση χειροτέρεψε περισσότερο, τελικά αποφάσισε να πάει στον γιατρό.

Είπε: «Είχα ναυτία, έντονους πόνους και κράμπες στην κοιλιά. Υπήρχαν στιγμές που δεν μπορούσα να σταματήσω να κάνω εμετό.»

Όταν ο γιατρός της είπε πως είχε καρκίνο του εντέρου στο 4ο στάδιο, δεν μπορούσε να το πιστέψει. Πάντα ήταν υγιής και παρόλο που ένιωθε άσχημα, ποτέ δεν περίμενε πως οφειλόταν σε καρκίνο.

karkinos enterou einai ipoulos prosekste auta simadia giati patisa 4

Οι γιατροί λένε πως ενώ κάποτε ήταν ασυνήθιστο για τους νεαρούς να παθαίνουν αυτή την μορφή καρκίνου, πλέον συμβαίνει πολύ πιο συχνά.

«Είναι πολύ παράξενο. Δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί συμβαίνει αυτό.»
Ο Dr. John Marshall, είπε:

«Μας ενοχλεί που δεν έχουμε μία απάντηση. Μαθαίνουμε συνεχώς πως μία νεότερη έκδοση είναι διαφορετική. Αυτό το νεαρό πλήθος είναι… πολύ ενεργό και τρώει καλύτερα και πιο υγιεινά. Κάτι συμβαίνει που δεν μπορούμε να το καταλάβουμε.»

Βέβαια, το να νιώθετε προβλήματα στο πεπτικό σας δεν σημαίνει καρκίνο, αλλά είναι καλό να κάνετε συχνά εξετάσεις για να αποκλείσετε πως είναι κάτι πιο σοβαρό.

Ο Marshall πρόσθεσε:

«Μην πανικοβάλλεστε. Τις περισσότερες φορές δεν είναι καρκίνος του εντέρου. Εάν νιώθετε όμως ότι κάτι δεν πάει καλά, ζητήστε την βοήθεια ειδικού.»

Η Zepeda κατέληξε να κάνει χημειοθεραπεία για να καταπολεμήσει τον καρκίνο.

Θέλει όλοι να μάθουν πως ο καρκίνος αυτός δεν είναι τόσο σπάνιος όσο πολλοί νομίζουν και πως είναι σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά το σώμα μας.

Επειδή αντιμετώπισε τόσο επιθετικά τον καρκίνο της, έχει πολύ καλές πιθανότητες να κερδίσει την μάχη. Εάν περίμενε πολύ ακόμα για να ζητήσει ιατρική βοήθεια τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Τα Συμπτώματα συνήθως είναι τα εξής:
– Ανεξήγητη αλλαγή στις συνήθεις κινήσεις του εντέρου σας, συμπεριλαμβανομένης συχνής διάρροιας, δυσκοιλιότητας ή αλλαγής στη συνοχή/σύσταση των κοπράνων σας Αιμορραγία από το ορθό, ή αίμα στα κόπρανα σας

-Επίμονη κοιλιακή δυσφορία, όπως κράμπες, αέρια, ή πόνος

-Μια αίσθηση ότι το έντερό σας δεν αδειάζει εντελώς, όταν πηγαίνετε στην τουαλέτα Αδυναμία, ή κόπωση

-Ανεξήγητη απώλεια βάρους .

Πολλοί άνθρωποι με καρκίνο του παχέος εντέρου δεν βιώνουν καθόλου συμπτώματα στα πρώιμα στάδια της νόσου.

Όταν εμφανιστούν τα συμπτώματα, είναι πιθανό να ποικίλλουν, ανάλογα με το μέγεθος του καρκινικού όγκου και τη θέση του στο παχύ έντερο.

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό
Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε συμπτώματα του καρκίνου του παχέος εντέρου, όπως το αίμα στα κόπρανα σας ή αλλαγή στις συνήθειες του εντέρου, κλείστε ένα ραντεβού με το γιατρό σας.

Συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να κάνετε εξετάσεις για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Σε γενικές γραμμές, ο καρκίνος εμφανίζεται στο παχύ έντερο μετά την ηλικία των 50 ετών.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να κάνετε πιο συχνά εξετάσεις για καρκίνο του παχέος εντέρου, αν συντρέχουν και άλλοι παράγοντες κινδύνου, όπως οικογενειακό ιστορικό της νόσου.

Δίαιτα και Διατροφή
Η θεωρία ότι οι διαιτητικοί παράγοντες σχετίζονται με τον ορθοκολικό καρκίνο βασίζεται σε επιδημιολογικές μελέτες που δείχνουν ότι η θνησιμότητα αυξάνει σε πληθυσμούς που καταναλώνουν πολλές θερμίδες, πολλές πρωτεΐνες ζωικής προέλευσης και κορεσμένα λίπη, και λίγες φυτικές ίνες.

Οι πληθυσμοί που έχουν αυξημένο ποσοστό στεφανιαίας νόσου και υψηλά επίπεδα χοληστερίνης έχουν και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση ορθοκολικού καρκίνου. Κάποια είδη λιπών μπορεί να συμβάλλουν κατά το στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.

Το αλκοόλ είναι ένας ακόμα προδιαθεσικός παράγοντας, χωρίς αυτό να είναι καθολικά παραδεκτό.

Η αυξημένη πρόσληψη αντιοξειδωτικών συστατικών (όπως βιταμίνη C και Ε) φαίνεται πως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτού του καρκίνου.

Η ασπιρίνη φαίνεται ότι παρεμποδίζει την ανάπτυξη όγκων του παχέος εντέρου.

Προσωπικό ιστορικό ορθοκολικού ή άλλου είδους καρκίνου ή πολύποδα
Οι γυναίκες που έχουν καρκίνο των ωοθηκών, του ενδομητρίου ή του μαστού έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν και ορθοκολικό καρκίνο.

Γενετικοί παράγοντες (οικογενειακό ιστορικό ορθοκολικού καρκίνου ή πολύποδα). Περίπου 25 % των ασθενών έχουν οικογενειακό ιστορικό νόσου.

Ηλικία
Ο κίνδυνος για την εμφάνιση του ορθοκολικού καρκίνου αυξάνει με την ηλικία. Άτομα με ηλικία άνω των 55 ετών έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν ορθοκολικό καρκίνο.

Καθιστική ζωή
Η έλλειψη σωματικής άσκησης επηρεάζει την κινητικότητα του εντέρου με αποτέλεσμα να αυξάνει ο κίνδυνος για ορθοκολικό καρκίνο.

Related posts

Δάκρυα χαράς για τον Δημήτρη Σταρόβα – Τι είπε σήμερα η Ματίνα Παγώνη

Κύριος με Κ κεφαλαίο: Όλοι υποκλίθηκαν στον Γιαννακόπουλο με την κίνηση που έκανε στο τέλος του αγώνα

Όλη η Ευρώπη σήμερα μιλά για την γυναίκα του Γιαννακόπουλου: Η οικογενειακή τους φωτογραφία αγκαλιά με το Ευρωπαϊκό