Ο τρόπος για να καθαρίσει η μούχλα από το συρτάρι στο πλυντήριο

by Εύα Ζαχαριάδη
Ο τρόπος για να καθαρίσει η μούχλα από το συρτάρι στο πλυντήριο

Πως να καθαρίσετε το συρτάρι στο πλυντήριο

Το πιο δύσκολο σημείο για καθάρισμα στο πλυντήριο είναι το συρτάρι. Δυστυχώς είναι και το σημείο που πιάνει πιο εύκολα μούχλα. Η μούχλα που μαζεύεται στο σημείο αυτό κάνει το πλυντήριο να μυρίζει γι’ αυτό είναι σημαντικό να το καθαρίζουμε.

Μπορεί όλα αυτά να ακούγονται όντως δύσκολα και σίγουρα αυτό το πρόβλημα έχει απασχολήσει και μας στο οικογενειακά στο σπίτι.

Το καθάρισμα στο συρτάρι του πλυντηρίου είναι αρκετά δύσκολο λόγω των μικρών πτυχών που κάνει το συρτάρι του πλυντηρίου, όπου δε φτάνει το ανθρώπινο χέρι.

Ο τρόπος για να καθαρίσει η μούχλα από το συρτάρι στο πλυντήριο

Πάμε όμως να δούμε τι συμβαίνει πραγματικά:

Ο λόγος που μαζεύονται υπολείμματα απορρυπαντικού στο συρτάρι του πλυντηρίου;

Οι πλύσεις με κρύο νερό ή γενικά πλύση σε χαμηλές θερμοκρασίες είναι η βασική αιτία που συγκεντρώνονται τα υπολείμματα αδιάλυτου απορρυπαντικού.

Ο λόγος που μαζεύεται μούχλα στο συρτάρι του πλυντηρίου;

Το αδιάλυτο απορρυπαντικό κρατάει μέσα του υγρασία. Σε συνδιασμό με το ότι οι περισσότεροι αφήνουμε το συρτάρι κλειστό μετά την πλύση, προκαλεί τη συγκέντρωση μαζικής υγρασίας. Χώρος με υγρασία αποτελεί περιβάλλον ανάπτυξης μυκητών ή αλλιώς μούχλας. Ναι, οι μαύροι λεκέδες είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που αποτελούν τη γνωστήμούχλα. Αυτοί είναι και η αιτία για το ότι μυρίζει άσχημα το πλυντήριο.

Με ποιο τρόπο καθαρίζουμε το συρτάρι του πλυντηρίου ρούχων;

Το γιατρικό της καθαριότητας του πλυντηρίου είναι το ξύδι όπως έχουμε αναφέρουμε και άλλο άρθρο. Επομένως και εδώ θα καταφύγουμε στη βοήθειά του. Το ξύδι θα απολυμάνει το συρτάρι του πλυντηρίου και τις θήκες του, όπως επίσης λόγω της οξύτητάς του, θα σκοτώσει τους μύκητες, άρα και τη μούχλα.

Διαδικασία για να καθαριστεί το συρτάρι στο πλυντήριο:

Γεμίστε μια λεκάνη μέχρι τη μέση με ζεστό νερό, τόσο ώστε να αντέχει το χέρι σας.

Συμπληρώστε με μισό λίτρο λευκό ξύδι. Είναι αρκετά φθηνό και δε χρειάζεται κάποια ακριβή μάρκα.

Αφαιρέστε το συρταράκι και τοποθετήστε το στη λεκάνη για περίπου 15λεπτά για να μουλιάσουν και να μαλακώσουν οι λεκέδες.

Αφαιρέστε το συρτάρι από το νερό και τρίψτε τις δύσκολες σε πρόσβαση επιφάνειες με μια παλιά οδοντόβουρτα. Τις γωνίες με λεκέδες καθαρίστε τις με μια οδοντογλυφίδα.

Σκουπίζουμε μετά από κάθε πλύσιμο με στεγνή πετσέτα ή με χαρτί κουζίνας. Λιγότερη υγρασία – λιγότερη μούχλα.

Δυστυχώς υπάρχουν σημεία που δε μπορούν να καθαριστούν γιατί έχουν εσωτερικές πτυχές και κοιλότητες.

Ο τρόπος για να αποφύγουμε ανάπτυξη μούχλας και υπολειμμάτων απορρυπαντικού στο μέλλον;

Πρόληψη το παν. Εάν το συρτάρι είναι βρώμικο, οι βρωμιές και η μούχλα θα πάνε στον κάδο του πλυντηρίου, επομένως και σε όλα τα ρούχα μας. Τι να κάνουμε γι’ αυτό;

Εάν έχουμε να βάλουμε δύο πλυντήρια, τότε πρώτα βάζουμε τα χρωματιστά που θέλουν χαμηλή θερμοκρασία. Δεύτερο πλυντήριο, αυτό με τα λευκά. Αυτό γίνεται ώστε το δεύτερο πλύσιμο που είναι σε υψηλή θερμοκρασία, θα καθαρίσει καλύτερα το συρτάρι, λιώνοντας αποτελεσματικά τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού.

Σκουπίζουμε μετά από κάθε πλύσιμο το συρτάρι απορρυπαντικού.

Αφήνουμε το συρτάρι αλλά και την πόρτα του πλυντηρίου ανοιχτά ώστε να στεγνώνει φυσικά τυχόν υγρασία στο εσωτερικό και των δύο.

Χρησιμοποιούμε κάψουλες απορρυπαντικού για χρήση απευθείας μέσα στον κάδο.

Πλεονέκτημα : Το απορρυπαντικό διαλύεται ολόκληρο μέσα στον κάδο και δεν αφήνει υπολείμματα στο συρτάρι
Μειονέκτημα : Είναι σαφώς πιο ακριβό από τα υπόλοιπα απορρυπαντικά.

Προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τη χρήση του κλασσικού μαλακτικού με λευκό ξύδι.

Όπως και να έχει προσέχουμε για τον καθαρισμό του πλυντηρίου ρούχων μας γιατί αφορά την υγεία μας.

Δεν πρέπει ποτέ να αφήνουμε την επικίνδυνη μούχλα μέσα του γιατί πάει στον κάδο του πλυντηρίου και ποτίζει ακόμη και τα ρούχα μας.

Προτεινόμενα