Ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ πλέον διαπρέπει στη Γερμανία: Αργύρης Κουμτζής

by Τόνια Τζαφέρη
Ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ πλέον διαπρέπει στη Γερμανία: Αργύρης Κουμτζής

Αργύρης Κουμτζής: Ένας φοιτητής πρότυπο που ξεπερνά κάθε δυσκολία

Είναι το πρότυπο που κάθε φοιτητής ή μαθητής θα ήθελε να έχει… σήμερα είναι ο απόφοιτος του ΑΠΘ, ο οποίος όχι μόνο κατάφερε να περάσει στην σχολή παρά το πρόβλημα με την όραση του, αλλά μάλιστα κατάφερε να αποφοιτήσει και πλέον βρίσκεται στην Γερμανία όπου διαπρέπει στον τομέα του.

Το πρόβλημα με την όραση του, θα μπορούσε να τον κρατήσει μακριά από το όνειρο του, το οποίο ήταν να σπουδάσει και να πετύχει στο πανεπιστήμιο.

Ο 26χρονος τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ, Αργύρης Κουμτζής από τη Θεσσαλονίκη διαπρέπει στη Γερμανία και στον τομέα της επιστήμης, δημιουργώντας με επιτυχία τον κώδικα για τον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου γύρω από τον ήλιο ο οποίος ανοίγει τον δρόμο για σημαντικά επιστημονικά δεδομένα. Σήμερα το απόγευμα, μάλιστα, θα παρουσιάσει για πρώτη φορά το επίτευγμά του στο πλαίσιο των ομιλιών «Next Generation Series».

Ο Αργύρης Κουμτζής βρίσκεται ήδη στο τρίτο έτος και τελικό στάδιο ολοκλήρωσης του διδακτορικού του στο Ινστιτούτο «Max Planck Institute for Solar System Research» της Γερμανίας με εξειδίκευση στον υπολογισμό του μαγνητικού πεδίου στην ηλιακή μαγνητόσφαιρα. Μετά από δύο χρόνια ατελείωτων ωρών μελέτης, έρευνας, εργασίας και απογοητεύσεων, κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία τον Νοέμβριο του 2021 τον κώδικα ο οποίος αναμένεται να δώσει δεδομένα για το τι συμβαίνει πάνω από την επιφάνεια του ήλιου αλλά και για νέες περιοχές του ήλιου που δεν γνωρίζαμε πριν.

Ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ πλέον διαπρέπει στη Γερμανία: Αργύρης Κουμτζής

Μιλώντας στο ThessToday.gr, εξήγησε ότι η ανάπτυξη ενός κώδικα είναι μια απαιτητική διαδικασία με ατελείωτες ώρες εργασίας και πολλά εμπόδια που οφείλεις να αντιμετωπίσεις ώστε να λειτουργεί 100%. «Στο πλαίσιο του διδακτορικού μου χρειαζόταν να αναπτύξω έναν κώδικα ο οποίος θα καταφέρει να μας δώσει μια καλύτερη εικόνα για το μαγνητικό πεδίο γύρω από τον ήλιο. Δύο χρόνια χρειάστηκε για να τον ολοκληρώσω. Το δύσκολο κομμάτι ήταν όταν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα δεν ήταν αποδοτική η εργασία μου και δεν είχα το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ψυχολογικό κομμάτι έπαιζε καθοριστικό ρόλο. Υπήρξαν δεκάδες προβλήματα τα οποία ευτυχώς ξεπεράστηκαν. Έχοντας, βέβαια, και εμπειρία από προηγούμενο πρότζεκτ στην Ελλάδα με την επίβλεψη του καθηγητή μου στο τμήμα Φυσικής, απέκτησα σημαντικές γνώσεις και αντιμετώπισα με ψυχραιμία κάθε εμπόδιο που παρουσιαζόταν με τη βοήθεια, παράλληλα, και του καθηγητή μου στο Ινστιτούτο», εξήγησε ο Αργύρης Κουμτζής.

Ο Αργύρης Κουμτζής κατάφερε να δημιουργήσει έναν από τους καλύτερους κώδικες

Ερωτηθείς για τη σημασία, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα του κώδικα ο οποίος είναι από τους καλύτερους στην επιστήμη και μόνο ελάχιστοι σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν ασχοληθεί ανέφερε ότι: «Πρόκειται για ένα σημαντικό επίτευγμα για την επιστήμη συνολικά. Πριν το δικό μου πρότζεκτ υπήρχε ένας παρόμοιος κώδικας και εγώ ουσιαστικά τον άλλαξα και τον επέκτεινα ώστε να υπολογίσει το μαγνητικό πεδίο στην ηλιακή ατμόσφαιρα αξιοποιώντας τα νέα δεδομένα που θα συγκεντρώσουμε από τον πρόσφατο δορυφόρο Solar Orbiter που βρίσκεται ήδη στον Ήλιο. Θέλουμε να τα αξιοποιήσουμε ώστε να περιγράψουμε το μαγνητικό πεδίο στην ατμόσφαιρα. Για πρώτη φορά θα έχουμε τη δυνατότητα να παρατηρήσουμε περιοχές του ήλιου που δεν έχουμε μελετήσει ποτέ ξανά. Όσοι δορυφόροι έχουν σταλθεί μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να μας δώσουν δεδομένα πάνω και κάτω από τον ήλιο» και συνέχισε συμπληρώνοντας ότι:

«Ως επιστημονική κοινότητα θέλουμε να μελετήσουμε τις περιοχές, να μετρήσουμε το μαγνητικό πεδίο και στη συνέχεια, εφαρμόζοντας τον δικό μου κώδικα να περιγράψουμε τι γίνεται στην ατμόσφαιρα και όσο πιο μακριά γίνεται από αυτή. Μας ενδιαφέρει καθώς εκεί συμβαίνουν όλα τα φαινόμενα που επηρεάζουν τη ζωή μας πάνω στη γη. Για παράδειγμα τις ηλιακές εκλάμψεις, εκρήξεις δηλαδή με μεγάλη ακτινοβολία στη γη οι οποίες είναι εφικτό να κάψουν τις ηλεκτρικές συσκευές, τις εκρήξεις μάζας, τον ηλιακό άνεμο, δηλαδή σωματίδια που έρχονται συνεχώς προς τη γη. Η μελέτη αυτών των φαινομένων θα μας επιτρέψει να μάθουμε πως να προστατευτούμε από αυτά».

Ο τυφλός απόφοιτος του ΑΠΘ πλέον διαπρέπει στη Γερμανία: Αργύρης Κουμτζής

Ο 26χρονος από τη Θεσσαλονίκη εξέφρασε στο ThessToday.gr την ικανοποίηση και την απίστευτη χαρά του για το επίτευγμά του χαρακτηρίζοντας την ημέρα που κατάφερε να ολοκληρώσει των κώδικα ως μία από τις πιο χαρούμενες ημέρες στη ζωή του. «Από τις προπτυχιακές μου σπουδές στο ΑΠΘ ασχολήθηκα με τον ήλιο και είναι ένα πεδίο που με ενδιαφέρει αρκετά. Δεν το πίστευα όταν το ολοκλήρωσα. Θυμάμαι ότι ήταν τέλη Νοεμβρίου, Κυριακή μεσημέρι, στο γραφείο όπου έβαλα τον κώδικα να τρέξει και το βράδυ είχα κανονίσει να βγω για φαγητό με τους φίλους μου. Το έβλεπα ότι πηγαίνει καλά, ήμουν αρκετά αγχωμένος και γι’ αυτό μετά την έξοδο, 12-1 το βράδυ, επέστρεψα στο γραφείο να το ελέγξω και είδα ότι συνέχιζε να πηγαίνει καλά. Την επόμενη ημέρα πήγα νωρίς στο γραφείο και είδα ότι ολοκληρώθηκε και ήταν απίστευτη στιγμή. Έκανα ένα ακόμη τεστ για να σιγουρευτώ. Το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να επικοινωνήσω με τον καθηγητή μου στην Ελλάδα με τον οποίο έχω πολύ καλή σχέση και γνώριζε για το πρότζεκτ».

Η αγάπη του Αργύρη Κουμτζή για την αστροφυσική

Αυτήν τη στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, συλλέγονται δεδομένα από τον δορυφόρο και η ερευνητική ομάδα του Αργύρη Κουμτζή θα είναι η πρώτη που θα αξιοποιήσει τον Solar Orbiter και τον κώδικά του. Τα πραγματικά αποτελέσματα θα φανούν σε 3-4 μήνες. Η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: συλλογή δεδ