Πανετόνε: Όσα δεν γνωρίζατε για το Ιταλικό γλυκό που πρωταγωνιστεί τα Χριστούγεννα
Πρόκειται για ένα από τα πιο διάσημα γλυκά που έχουν βγει από την Ιταλία στον κόσμο και κάθε χρόνο, την περίοδο των Χριστουγέννων έχει την τιμητική του.
Ποιος δεν έχει δοκιμάσει πανετόνε στη διάρκεια των γιορτών; Πιθανότατα κανείς. Το Χριστουγεννιάτικο γλυκό που έρχεται από την Ιταλία και κάνει… θραύση αυτές τις ημέρες, έχει πίσω του μια ξεχωριστή ιστορία.
Αυτό το εξαιρετικό γλυκό που είναι κάτι ανάμεσα σε κέικ και τσουρέκι, και κρύβει μέσα του σταφίδες και αποξηραμένα φρούτα, έλκει την καταγωγή του από το Μιλάνο. Οι απόψεις για την ονομασία διίστανται. Για κάποιους το πανετόνε προέρχεται από τις λέξεις «Pan de ton», δηλαδή ψωμί πολυτελείας, ενώ για άλλους πήρε το όνομά του από τον Τόνι. Τον παραγιό της οικογένειας Σφόρτσα που το δημιούργησε για να σώσει την κατάσταση όταν κάηκε το Χριστουγεννιάτικο κέικ.
Σε κάθε περίπτωση, η ιστορία του πανετόνε κρατάει εκατοντάδες χρόνια στη γειτονική Ιταλία, όπως επίσης παραμένει ίδιο και το γεγονός ότι το… κρεμάνε ανάποδα μόλις ψηθεί! Ο λόγος που συμβαίνει αυτό, είναι απλός. Το πανετόνε κρεμιέται για να διατηρήσει το σχήμα του και τη χαρακτηριστική κορυφή του, και μένει έτσι παραδοσιακά μέχρι να φτάσει στο γιορτινό τραπέζι…
Η ιστορία του Πανετόνε
Από την Ιταλία, καταβάλλονται προσπάθειες για την απόκτηση καθεστώτος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης για αυτό το προϊόν, αλλά αυτές δεν ήταν επιτυχημένες. Ο πρώην Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Πάολο Ντε Κάστρο ήταν γνωστό ότι έψαχνε τρόπους για την προστασία των γνήσιων ιταλικών κέικ από τον αυξανόμενο ανταγωνισμό στη Νότια Αμερική και διερευνά εάν θα μπορούσε να αναληφθεί δράση στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.
Στην Ιταλία, το πανετόνε έρχεται με μια συχνά ποικίλη ιστορία, αλλά αυτό που αναφέρει πάντοτε ότι η γενέτειρά του ήταν το Μιλάνο. Η λέξη “panettone” προέρχεται από την ιταλική λέξη “panetto”, μια μικρή τούρτα. Το επαυξητικό ιταλικό επίθημα “-one” αλλάζει την έννοια σε “μεγάλο κέικ”.