Πέτρος Φυσσούν: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, πρωταγωνιστής σε μια νύχτα, η οικονομική καταστροφή και το άδοξο τέλος

by Εύα Ζαχαριάδη

Πέτρος Φυσσούν: Η δύσκολη ζωή του αγαπημένου ηθοποιού

Στις 5 Οκτωβρίου του 1933 γεννήθηκε στη Ρωσία, ο Πέτρος Φυσσούν. Πρόκειται για ένα ηθοποιό που ένω είχε πολύ δύσκολο ξεκίνημα, κατάφερε μέσα από το ταλέντο του να γίνει πρώτης τάξης ηθοποιός.

Πέτρος Φυσσούν: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, πρωταγωνιστής σε μια νύχτα, η οικονομική καταστροφή και το άδοξο τέλος

Τα δύσκολα χρόνια που πέρασε ο Πέτρος Φυσσούν

Ο ίδιος δεν αποσαφήνισε ποτέ την χρονολογία που έφτασε με την οικογένεια του στην Ελλάδα. Ωστόσο τα πρώτα χρόνια για εκείνον και τον αδερφό του (Κώστα) ήταν πολύ δύσκολα. Ενδεικτικά, μέχρι τα 8 του αναγκαζόταν να πουλάει κουλούρια αφού η οικογένεια του δεν είχε να φάει. Όπως ο ίδιος είχε αναφέρει «Έχω περπατήσει ξυπόλητος, έχω φάει σκουπίδια, οκτώ ετών πουλούσα κουλούρια για να ζήσω».

Το ντεμπούτο στο σανίδι του Πέτρου Φυσσούν

«Έγινα πρωταγωνιστής σε μία νύχτα»

«Δεν με βοήθησε κανείς με την έννοια της διευκόλυνσης, διότι δόξα τω Θεώ, ήμουνα χρήσιμος και περιζήτητος. Σε μια νύχτα έγινα πρωταγωνιστής, παίζοντας ένα μονόπρακτο του Πιραντέλο στο Θέατρο Τέχνης. Φίλοι του Θεάτρου Τέχνης ήταν μεγάλες προσωπικότητες: ο Ελύτης, ο Γκάτσος, ο Χατζιδάκις. Είχαν έρθει λοιπόν στη γενική δοκιμή και με φωνάζει ο Γκάτσος –αν θυμάμαι καλά- και μου λέει: «Ξέρεις αγγλικά;” Εγώ τότε δεν ήξερα αγγλικά. ‘‘Να μάθεις αγγλικά’’ μου λέει ‘‘και να φύγεις αμέσως από την Ελλάδα!’’», έχει πει ο ίδιος στην τελευταία του συνέντευξη, στο “Κ” της Καθημερινής.

Πέτρος Φυσσούν: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, πρωταγωνιστής σε μια νύχτα, η οικονομική καταστροφή και το άδοξο τέλος

Ειδικότερα, ο αγαπημένος ηθοποιός, το 1954 έκανε το όνειρο του πραγματικότητα και αποφοίτησε από την Δραματική σχολή Θεάτρου Τέχνης. Έπειτα συνεργάστηκε με το Θέατρο Τέχνης του Κάρολου Κουν μέχρι το 1956. Από το 1961 μέχρι το 1965 υπήρξε πρωταγωνιστής του Εθνικού Θεάτρου όπου ανέλαβε σπουδαίους ρόλους. Μετά την περίοδο της δικτατορίας, το 74-75, με τον θίασο του ανέβασε μεταδικτατορικές επιθεωρήσεις, των Κακουλίδα-Κωνσταντάρα. Έχει ερμηνεύσει όλα τα είδη θεάτρου από κωμωδία μέχρι δράμα.

Φιλμογραφία

Οι Παράνομοι (1958), Μια λατέρνα, μια ζωή (1958), Οι Υπερήφανοι (1962), Ο αδελφός Άννα (1963), Όσα κρύβει η νύχτα (1963), Προδοσία (1964), Διωγμός (1964), Η μοίρα του αθώου (1965), Διχασμός (1965) , Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966), Οι ένοχοι (1967), Αυτή η γη είναι δική μας (1967), Ο Αλύγιστος (1968), Μπροστά στην αγχόνη (1968), Η οργή του αδικημένου (1968), Οι γενναίοι του Βορρά (1970), Μαντώ Μαυρογένους (1971), Αέρα, αέρα, αέρα (1972), Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο (1980) ,Χωρίς Μάρτυρες (1983), Rosmarinus Officinalis (2008), The Flight of the Swan (2011)

Η προσωπική ζωή του Πέτρου Φυσσούν

Πέτρος Φυσσούν: Τα δύσκολα παιδικά χρόνια, πρωταγωνιστής σε μια νύχτα, η οικονομική καταστροφή και το άδοξο τέλος

Ο Πέτρος Φυσσούν πριν βρεί τον έρωτα της ζωής του στην Τέτα Χατζηχρήστου, είχε κάνει ήδη ένα γάμο με την Σουηδή ηθοποιό Μοντ Χονσον. Ωστόσο δεν κράτησε αυτή η σχέση με αποτέλεσμα ο γάμος να λήξει γρήγορα και άδοξα. Αργότερα όμως θα γνωρίσει την αληθινή αγάπη στην κόρη του Κώστα Χατζηχρήστου και της Μαίρης Νικολαϊδου, την Τέτα Χατζηχρήστου. Ο μεγάλος ηθοποιός, αρχικά είχε ένσταση για το ειδύλιο της κόρης του, καθώς ο Πέτρος Φυσσούν ήταν κατά 20 χρόνια μεγαλύτερος. Εν τέλει, παντρεύτηκαν και μαζί απέκτησαν μια κόρη την Άνια.

Η οικονομική καταστροφή

Λίγο πριν το τέλος του, ο μεγάλος ηθοποιός έζησε μια οικονομική καταστροφή, η οποία ξεκίνησε το 2013. Ο ηθοποιός βρισκόταν σε αδυναμία να πληρώσει το νοίκι του και του κοινοποιήθηκε έξωση από το σπίτι που νοίκιαζαν μαζί με την σύζυγο του. Αναφορικά η Τέτα είχε δηλώσει:  «Επέλεξα από την πρώτη στιγμή να ζήσω με τον Πέτρο, έναν άνθρωπο γεμάτο αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια. Ήξερα ότι μαζί του θα ζω τίμια. Μέχρι πρόσφατα έπαιρνε μία σύνταξη της τάξης των 1.200 ευρώ. Αλλά το Μνημόνιο την έκοψε και πήγε στα 700 ευρώ». Με παρέμβαση της εκκλησίας, ο ηθοποιός με την σύζυγο του βρήκε λύση για στέγαση.

Το μοναχικό και άδοξο τέλος του Πέτρου Φυσσούν

Μια απώλεια που τσάκισε τον ηθοποιό, ήταν ο θάνατος της συζύγου του, τον Ιούνιο του 2013 ύστερα από μάχη με τον καρκίνο. Ο μεγάλος ηθοποιός, θα φύγει από την ζωή μόνος και φτωχός σε ηλικία 83 ετών, από λοίμωξη του αναπνευστικού, την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου του 2016.

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν