Πλυντήριο ρούχων: Οι χρήσιμες συμβουλές – Πως να βάζεις σωστά το πλυντήριο

by Newsroom i-diakopes.gr
Πλυντήριο ρούχων: Οι χρήσιμες συμβουλές – Πως να βάζεις σωστά το πλυντήριο

Πλυντήριο ρούχων: Τα κόλπα για αρχάριους και μη

Πόσες φορές σας έχει συμβεί να χρωματίσει καταλάθος ένα άσπρο ρούχο ; Η να μην πάει κάτι καλά στο πλύσιμο των ρούχων; Γι’ αυτό ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές για ένα σωστό πλυντήριο ρούχων.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το χρώμα

Ένας από τους σημαντικότερους κανόνες είναι να πλένουμε μαζί παρόμοια χρώματα. Ένα κόκκινο πουκάμισο που ξεβάφει μπορεί να κάνει το αγαπημένο σου λευκό φόρεμα ροζ και να το καταστρέψει για πάντα. Η διαλογή των άπλυτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις βασικές χρωματικές κατηγορίες των λευκών, των σκούρων και των χρωματιστών.

Η πρώτη κατηγορία θα πρέπει να περιλαμβάνει λευκά, ανοιχτά μπεζ ή κίτρινα, ανοιχτά γκρι και εμπριμέ με λευκό φόντο. Στα σκουρόχρωμα ρούχα περιλαμβάνονται τα μαύρα, τα σκούρα ή μεσαία μπλε, τα πράσινα, τα καφέ και τα σκούρα γκρι. Τα χρωματιστά μπορούν να χωριστούν σε περισσότερες κατηγορίες. Πολλοί αφιερώνουν μία κατηγορία στα κόκκινα, πορτοκαλί και σκούρα ροζ ρούχα – εξαρτάται από τα χρώματα που έχει η οικογένειά σου! Τα ανοιχτά χρώματα μπορούν να πλένονται μαζί με τα λευκά αν δεν ξεβάφουν.

Γενικά, τα λευκά αντέχουν στις υψηλότερες θερμοκρασίες και τα σκούρα και χρωματιστά ρούχα θα πρέπει να πλένονται με χλιαρό ή κρύο νερό. Παρ’ όλα αυτά, για σιγουριά, πρέπει πρώτα να ελέγχεις τις ετικέτες των ρούχων σου.

Πλυντήριο ρούχων: Οι χρήσιμες συμβουλές – Πως να βάζεις σωστά το πλυντήριο

Οι συμβουλές για ένα σωστό πλυντήριο ρούχων

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το ύφασμα

Αφού τα ξεχωρίσεις ανάλογα με το χρώμα τους, πρέπει επίσης να ξεχωρίσεις τα ρούχα σου και ανάλογα με το ύφασμα. Υφάσματα όπως τα μάλλινα ή τα ντένιμ μπορεί να κάνουν ζημιά σε πιο ευαίσθητα υφάσματα, όπως το μετάξι, οπότε δεν πρέπει να πλένονται μαζί. Οι ετικέτες φροντίδας των ρούχων σου θα αναφέρουν ποια ρούχα πρέπει να πλένονται σε πρόγραμμα για ευαίσθητα, με κρύο νερό και λίγες στροφές.

Αυτά, σε γενικές γραμμές, περιλαμβάνουν εσώρουχα, μάλλινα, μεταξωτά, ασετάτ, ρεγιόν ή υφάσματα με κεντήματα, όπως τα καφτάνια ή τα σάρι. Αντιθέτως, τα βαμβακερά, τα κλινοσκεπάσματα και οι πετσέτες είναι ανθεκτικότερα και πλένονται καλύτερα σε υψηλές θερμοκρασίες. Σε γενικές γραμμές, η διαλογή των ρούχων πριν από το πλύσιμο πρέπει να διασφαλίζει ότι μόνο ρούχα με παρόμοιο ύφασμα και χρώμα πλένονται μαζί.

Πώς ξεχωρίζουμε τα άπλυτα ανάλογα με το πόσο λερωμένα είναι

Τέλος, πρέπει να δεις πόσο λερωμένα είναι τα άπλυτά σου. Για λόγους υγιεινής, τα πάρα πολύ λερωμένα ρούχα, που έχουν λάσπες από έξω ή έχουν λερωθεί από αθλητικές δραστηριότητες, δεν πρέπει να πλένονται μαζί με εσώρουχα.

Επίσης, δεν θέλεις η βρομιά αυτή να έρθει κατά λάθος σε επαφή με τα τραπεζομάντηλα ή τα λευκά είδη σου σε μια πλύση. Επομένως, φρόντισε να πλένεις τα πολύ λερωμένα ρούχα χωριστά από τα υπόλοιπα. Καλό θα ήταν να κάνεις μια προεργασία σε αυτά και να τα μουλιάσεις νωρίτερα.

Προσοχή: Ποτέ μην υπερφορτώνεις το πλυντήριο, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει κακά αποτελέσματα πλυσίματος, να καταστρέψει τα ρούχα σου ή ακόμη και την ίδια τη συσκευή.

Προτεινόμενα