Ποια είναι η πραγματική περιουσία της Αθηνάς Ωνάση σήμερα – Η διαφορά με όσα είχε στην κατοχή του ο παππούς της

Αθηνά Ωνάση: Ο Αριστοτέλης θα ήταν περήφανος

Είναι μια οικογένεια που εδώ και χρόνια απασχολεί τα μέσα ενημέρωσης και φυσικά αποτελεί έναν θρύλο…

Η Αθηνά Ωνάση μπορεί να μην επιθυμεί να έχει σχέση με την Ελλάδα και τον παππού της, Αριστοτέλη, ωστόσο έχει καρπωθεί το γεγονός πως αποτελεί την τελευταία κληρονόμο της σπουδαίας οικογένειας.

Η ίδια, πάντως, πιστεύει στην… κατάρα της οικογένειας και διαλέγει, μάλιστα, να μην κάνει παιδί πιστεύοντας ακριβώς σε αυτή την κατάρα, φοβούμενη έναν ξαφνικό θάνατο, όπως της μητέρας της, Χριστίνας, ή του θείου της, Αλέξανδρου.

Με περιουσία που αγγίζει το ύψος του ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων η Αθηνά είναι η ίδια o… άντρας της ζωής της και έχει φτιάξει τη ζωή της όπως εκείνη επιθυμεί: Μακριά από όλους και όλα.

Η τελευταία Ωνάση, που κατάφερε να δώσει ένα… καλό μάθημα στον Αλβάρο για το διαζύγιό τους, έχει όλα τα δυναμικά χαρακτηριστικά που έλειπαν από τη μητέρα της. Ίσως αυτό να είναι και το καλύτερο ξόρκι για την περιβόητη κατάρα της οικογένειας.

Το επιχειρηματικό ταλέντο του πανίσχυρου Έλληνα παππού της, Αριστοτέλη Ωνάση, φαίνεται πως διαθέτει και η «χρυσή» κληρονόμος της δυναστείας, Αθηνά Ωνάση.

Η τελευταία απόγονος της θρυλικής οικογένειας αυξάνει τη μυθική περιουσία που πέρασε στα χέρια της και η οποία υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, επενδύοντας σε άλογα επίδειξης, σύμφωνα με το Hello Κύπρου.

Περισσότερα για την περιουσία της Αθηνάς Ωνάση

Διατηρώντας χαμηλό προφίλ, η εγγονή του μεγιστάνα Ωνάση λατρεύει τα άλογα και πρόσφατα ήρθε πάλι στην επικαιρότητα έπειτα από μια αγοραπωλησία, η οποία εκτιμάται σε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Στην πολύτιμη συλλογή της Ωνάση προστέθηκε ο Fellow Castlefield, 9 ετών, ένα από τα διασημότερα άλογα Γκραν Πρι στον κόσμο, με την τιμή του, σύμφωνα με τις φήμες, να φτάνει στα 10 εκατ. ευρώ. Το καινούργιο απόκτημα της Αθηνάς φιλοξενείται στους στάβλους της στο Φάλκενσβααρντ της Ολλανδίας και προέρχεται από την ολλανδική βασιλική ράτσα αλόγων κούρσας.

Συνολικά, η Αθηνά Ωνάση έχει σήμερα στην ιδιοκτησία της 15 άλογα, μεταξύ των οποίων ο 13χρονος MHS Going Global, τον οποίο απέκτησε το Νοέμβριο του 2016 με 12 εκατ. ευρώ. Σύμβουλοι της «χρυσής» κληρονόμου σε αυτήν την προσοδοφόρα επιχείρηση αγοραπωλησίας αλόγων είναι ο θρύλος της ιππασίας Ολλανδός Γιαν Τοπς και η Αυστραλή σύζυγός του -επίσης επαγγελματίας αναβάτρια- Εντουίνα Τοπς-Αλεξάντερ. Εκείνοι αναλαμβάνουν την οικονομική διαπραγμάτευση, αλλά και την εξονυχιστική εξέταση της φυσικής κατάστασης και της υγείας των ζώων.

Ο Αριστοτέλης Ωνάσης ήταν γιος του Σωκράτη Ωνάση, ενός εύπορου καπνεμπόρου και επικεφαλής του χρηματιστηρίου της Σμύρνης. Όμως, μετά το ’22, βρέθηκε στη γραμμή για το συσσίτιο στην Αθήνα, μαζί με όλους τους άλλους πρόσφυγες.

Σε ηλικία 17 ετών, το 1923, και χωρίς να έχει έστω 100 δολάρια στην τσέπη, μεταναστεύει στο Μπούνος Άιρες της Αργεντινής. Κάνει διάφορες δουλειές, όμως η ζωή του θα αλλάξει όταν προσλαμβάνεται ως χειριστής ενός τηλεφωνικού κέντρου. Με δεδομένο ότι εργάζεται στη βραδινή βάρδια, δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά και έτσι κάνει εξάσκηση στις ξένες γλώσσες κρυφακούγοντας τις συνομιλίες που έχουν επιχειρηματίες με το εξωτερικό. Και έτσι, δεν αργεί να εντοπίσει την πρώτη του επιχειρηματική ευκαιρία.

Αθηνά Ωνάση: Πως έχει διαχειριστεί η χρυσή κληρονόμος την αμύθητη περιουσία

Είναι η εποχή που ο ηθοποιός Rudolph Valentino κάνει θραύση με τις ταινίες «The Sheik» και «The Son of the Sheikh», και ό,τι έχει να κάνει με τη Μέση Ανατολή γίνεται μόδα. Ο Ωνάσης, εμπνευσμένος από τον τρόπο με τον οποίο ο Valentino κρατά το τσιγάρο του, αποφασίζει να κάνει εισαγωγές καπνού και να κυκλοφορήσει τσιγάρα με ροζ φίλτρο, που να απευθύνονται στην αγορά των γυναικών. Έως τα 25 του, έχει βγάλει ήδη το πρώτο του εκατομμύριο.

Το 1931 διορίζεται πρόξενος της Ελλάδας στο Μπουένος Άιρες και έτσι αρχίζει να ενδιαφέρεται για τη ναυτιλία. Δεν γνωρίζει το παραμικρό για αυτή τη βιομηχανία, αλλά είναι αποφασισμένος να μάθει. Το 1932, εν μέσω της Μεγάλης Ύφεσης και την ώρα που όλοι οι άλλοι επιχειρηματίες φεύγουν από τη ναυτιλία, εκείνος αγοράζει έξι φορτηγά πλοία 10.000 τόνων από την Canadian National Steamship Company σε πολύ χαμηλή τιμή. Το ρίσκο του θα αποδώσει, καθώς η ύφεση τελειώνει και πολύ σύντομα, τα πλοία του θα βγάζουν πολλά χρήματα.

Τις επόμενες δεκαετίες, ο στόλος του θα αποκτήσει γιγαντιαίες διαστάσεις και θα ανοίξει τον δρόμο στην ελληνική ναυτιλία. Το 2000, η σημαντικότερη ναυτιλιακή επιθεώρηση του κόσμου, η Lloyds List of London, θα του δώσει τον τίτλο του σπουδαιότερου πλοιοκτήτη του 20ου αιώνα.

Με τον θάνατο του Αριστοτέλη Ωνάση, η κόρη του, Χριστίνα, κληρονομεί το 55% της περιουσίας του, η Τζάκι Κέννεντι θα πάρει 26 εκατ. δολάρια και το υπόλοιπο 45% θα περάσει στο ίδρυμα Ωνάση.

Η εγγονή του, Αθηνά Ωνάση, ήταν μόλις τριών ετών το 1998, όταν η μητέρα της πέθανε και όταν το 2003 έκλεισε τα 18 χρόνια και πήρε τον έλεγχο της κληρονομιάς της από τους διαχειριστές που είχε ορίσει η οικογένεια, δημοσιεύματα της εποχής τοποθετούσαν το ύψος της στα 2,7 δισ. δολάρια. Η προσπάθεια των δικηγόρων της να την ορίσουν πρόεδρο του ιδρύματος Ωνάση στα 21 της, θα στεφθεί από αποτυχία.

Είναι όμως η 18χρονη τότε Αθηνά Ωνάση μία πραγματική δισεκατομμυριούχος; Το Forbes σε δημοσίευμα της εποχής το αμφισβητεί.

Οι συντάκτες του αμερικανικού περιοδικού, που έχουν συνηθίσει να ερευνούν σε βάθος την περιουσιακή κατάσταση των πλουσιότερων του πλανήτη, γράφουν το 2003 για έναν «ελληνικό μύθο», καθώς όπως επισημαίνουν, δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η οικογένεια Ωνάση είχε ποτέ στην κατοχή της τα περισσότερα από όσα φημολογείται ότι περιλαμβάνονται στην περιουσία της.

Τι είχαν δηλώσει κορυφαία δημοσιεύματα για την Αθηνά Ωνάση

Άλλωστε, συνεχίζει το δημοσίευμα, η περιουσία Ωνάση έμοιαζε να βρίσκεται σε σοβαρή πτώση πριν ακόμα πεθάνει ο Έλληνας μεγιστάνας. «Τον Φεβρουάριο του 1974, 13 μήνες πριν από τον θάνατο του Αριστοτέλη, δημοσιεύσαμε το ‘Μήπως ο κροίσος χάνει το άγγιγμά του;’», γράφουν οι συντάκτες, εξηγώντας ότι τα περισσότερα από τα πλοία του Ωνάση δραστηριοποιούνταν στην spot αγορά, η οποία είναι ιδιαίτερα ριψοκίνδυνη.

«Θέσαμε ερωτήματα για το πολυδάπανο lifestyle του Ωνάση, επικαλούμενοι πληροφορίες ότι ‘έκαψε’ 20 εκατ. δολάρια κατά τον πρώτο χρόνο του γάμο του με την Τζάκι Ω (σε σημερινά χρήματα, μιλάμε για 100 εκατ. δολάρια)», συνέχιζε το δημοσίευμα του Forbes το 2003.

«Κανείς δεν πιστεύει ότι ο Ωνάσης έχει μείνει με μία τελευταία δεκάρα. Αλλά ακόμα και με τις δικές του ικανότητες στην αποφυγή των φόρων εισοδήματος, το στυλ της ζωής του επιβαρύνει διαρκώς τα οικονομικά του», έγραφε το περιοδικό ήδη από το 1974.

Το Forbes έκρινε ότι ίσως το πολυτιμότερο από τα περιουσιακά στοιχεία που κληρονόμησε η Αθηνά Ωνάση ήταν ο Σκορπιός. Και επικαλούμενο εκτιμήσεις του μεσίτη πολυτελών ακινήτων John Greer της Unusual Villa Rentals, το περιοδικό τοποθετούσε την αξία του στα 200 εκατ. δολάρια (σε χρήματα του 2003 – σημειώνεται ότι ο Ωνάσης είχε αγοράσει τον Σκορπιό αντί 3,5 εκατ. δραχμών το 1963, ενώ το τίμημα που πλήρωσε το 2013 ο Ρώσος μεγιστάνας Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για να τον αποκτήσει φημολογείται ότι κινήθηκε γύρω στα 150 εκατ. δολάρια).

Η Αθηνά Ωνάση, όμως, κληρονόμησε και άλλα ακίνητα, όπως διαμερίσματα στην Avenue Foch του Παρισιού, ένα σπίτι στο Mayfair του Λονδίνου, βίλες στο St. Moritz και αλλού. Αυτά τα ακίνητα προσθέτουν τουλάχιστον άλλα 50 εκατ. δολάρια στην περιουσία της, όμως και πάλι, δεν φτάνουν στο 1 δισ. δολάρια, πρόσθετε το Forbes το 2003. Και κατέληγε ότι η εγγονή του Ωνάση πιθανότατα θα γινόταν δισεκατομμυριούχος όταν θα έκλεινε τα 21 και θα έπαιρνε τη μισή από την κληρονομιά που είχε περιέλθει στο ίδρυμα.

Related posts

Όπως φαίνεται θα το κρατήσει μια ζωή: Το αντικείμενο που αποφάσισε να κρατήσει η Αθηνά Ωνάση και μετά το διαζύγιο με τον Αλβάρο

Πέρασε το δικό του: Το αστρονομικό ποσό που πήρε ο Αλβάρο από το διαζύγιό του με την Αθηνά Ωνάση

Νέος έρωτας για την Αθηνά Ωνάση: Ο επιχειρηματίας που «μπήκε» στην καρδιά της

Πίκρα της Αθηνάς Ωνάση για τον Αριστοτέλη: Μετάνιωσε πικρά αυτή την κίνηση μίσους που έκανε

Ο άγνωστος φόβος του Αλβάρο: Η κραυγή αγωνίας μετά τον χωρισμό με την Αθηνά Ωνάση και η κατάρα που τον «κυνηγά»

Ανησυχία για την Αθηνά Ωνάση: Θλίψη με την πρόσφατη εικόνα της

Τρισευτυχισμένη η Αθηνά Ωνάση: Ήρθαν τα χαρμόσυνα νέα που περίμενε τόσα καιρό και πλέει σε πελάγη ευτυχίας

«Ο καλόκαρδος Ωνάσης, η κακιά Τζάκι και η ξινή Κάλλας»: Ο καπετάνιος του γιοτ «Χριστίνα» σπάει τη σιωπή του

Η Αθηνά Ωνάση την λάτρευε σαν δική της κόρη: Αυτή είναι η κούκλα κόρη του Αλβάρο που τώρα είναι ολόκληρη γυναίκα