Πρώτα δόντια: Ο λόγος που επιβάλλεται να τα κρατάμε – Πως πρέπει να τα διατηρήσουμε

Πρώτα δόντια: Όλα όσα δεν γνωρίζατε

Η απώλεια των πρώτων δοντιών, είναι ένα από τα σημάσια που μαρτυρούν, ότι ένα παιδί μεγαλώνει. Μάλιστα, το πρώτο δόντι ενός παιδιού συνοδεύεται από διάφορες παραδόσεις ανά τον κόσμο, όπως για παράδειγμα να βρει το παιδί λίγα χρήματα κάτω από το μαξιλάρι από τη νεράιδα των δοντιών.

Αλλά τι τα κάνουμε αυτά τα δόντια; Μερικοί άνθρωποι τα κρατούν ως συναισθηματικά αναμνηστικά, όμως οι περισσότεροι απλά τα πετάνε.

Σε αυτή την ερώτηση έρχεται να απαντήσει μια μελέτη. Η οποία έδειξε ότι το 2003 το πρώτο δόντι των παιδιών είναι μια πλούσια πηγή βλαστοκυττάρων. Τα οποία είναι σαν πρωτοκύτταρα και μπορούν να αναπτυχθούν σε πολλαπλά είδη κυττάρων εάν χρειαστεί.

Αυτό σημαίνει ότι εάν αργότερα στη ζωή, ένα παιδί χρειαστεί ιστό μεταμόσχευσης για οποιονδήποτε λόγο, τα βλαστοκύτταρα από τα δόντια του παιδιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη του απαραίτητου ιστού. Αρκετά ενδιαφέρον.

Δυνητικά, η πρακτική της αποθήκευσης του πρώτου δοντιού μπορεί να σώσει ζωές και να θεραπεύσει διάφορες ασθένειες.

Πρώτα δόντια: Σώζουν ζωές

Σύμφωνα με το Νοσοκομείο Παίδων του Ουισκόνσιν, τα περισσότερα παιδιά χάνουν τα πρώτα τους δoντια γύρω από την ηλικία των έξι ετών. Και το τελευταίο δόντι τους γύρω από την ηλικία των 12 ετών.

Οι περισσότεροι από εμάς θυμόμαστε όταν κάποιο δόντι κουνιόταν, και στη συνέχεια η περίεργη απουσία ενός δοντιού όταν τελικά έπεφτε.

Αλλά τι θυμόμαστε περισσότερο; Την υπόσχεση της ανταμοιβής με χρήματα, μια ευγενική χορηγία νεράιδας των δοντιών!

Άλλοι πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο έχουν επίσης συγκεκριμένες παραδόσεις που αφορούν τα πρώτα παιδικά δoντια. Σε μερικούς πολιτισμούς, τα παιδιά ρίχνουν τα παιδικά δόντια στον αέρα ή στο έδαφος. Σε άλλους πολιτισμούς, τα παιδιά θάβουν τα παιδικά δόντια του παιδιού τους.

Όπως αποδεικνύεται, τα παιδικά δoντια μπορούν πραγματικά να φέρουν καλή τύχη, αλλά με πιο επιστημονική έννοια. Το 2003, μια μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδικά δoντια περιέχουν βλαστοκύτταρα. Τα οποία, εάν διατηρηθούν γρήγορα μετά την πτώση, μπορούν να αποθηκευτούν για χρόνια και να διατηρηθούν σε περίπτωση μεταγενέστερων ιατρικών προβλημάτων στη ζωή.

Το να πάρετε χρήματα από τη νεράιδα των δοντιών είναι αρκετά φοβερό. Αλλά το να έχετε την ευκαιρία να αναπτυχθούν καρδιακά κύτταρα από ένα παλιό δόντι; Αυτό είναι σίγουρα συναρπαστικό!

Προκειμένου να διατηρηθούν τα βλαστοκύτταρα, τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρηθούν φρέσκα. Διαφορετικά, τα βλαστοκύτταρα υποβαθμίζονται και χάνουν την ισχύ τους με την πάροδο του χρόνου.

Δυστυχώς, η απλή διατήρηση των δοντιών του παιδιού σας σε ένα κουτί δεν πρόκειται να τα συντηρήσει.

Διαφορετικά, οι γονείς μπορούν να χρησιμοποιήσουν υπηρεσίες κλινικές βλαστοκυττάρων για να διατηρήσουν σωστά τα δόντια των παιδιών τους. Για να χρησιμοποιήσετε μια τέτοια υπηρεσία, θα χρειαστεί να κλείσετε ραντεβού με τον οδοντίατρό σας προτού βγουν τα δόντια του παιδιού σας.

Ο οδοντίατρός σας θα συνεργαστεί με την κλινική για την ασφαλή μεταφορά των δοντιών του παιδιού σας, όπου τα βλαστοκύτταρα θα αποθηκευτούν για πιθανή μελλοντική χρήση (αν και ελπίζουμε ότι δεν θα χρειαστούν ποτέ).

Τα βλαστοκύτταρα εξάγονται από τα δόντια και τοποθετούνται σε θάλαμο κρυοσυντήρησης υγρού αζώτου, όπου θα παραμείνουν ανέπαφα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετά από χρόνια.

Αν αργότερα στη ζωή, το παιδί χρειαστεί τα βλαστοκύτταρά του, τα δείγματα βγαίνουν από την αποθήκευση και αποστέλλονται στον γιατρό τους.

Μια τέτοια υπηρεσία είναι αρκετά ακριβή, αλλά αξίζει τον κόπο να γνωρίζετε ότι τα βλαστοκύτταρα του παιδιού σας θα είναι πάντα διαθέσιμα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, τα παιδιά σας πιθανώς θα πιστεύουν ότι είναι πραγματικά φοβερό που τα δόντια τους αποθηκεύονται σε ένα θησαυροφυλάκιο!

Την επόμενη φορά που το παιδί σας χάσει κάποιο δόντι του, έχετε υπόψη σας μια τέτοια αποθήκευση.

Related posts

Οι θαυμαστές της έμειναν άφωνοι: Αγνώριστη η Μελίνα Ασλανίδου μετά τις πλαστικές άλλαξε η εμφάνιση της

Γιώτα Γιάννα: Η ασυμβίβαστη μποέμισα με τη φυσαρμόνικα, η απώλεια του αδερφού της στην Κύπρο και ο 1ος δίσκος μετά τα 80

Η Μαρία Αντωνά όταν έχει κέφι: To viral τσιφτετέλι της για τα μάτια του Άρη Σοϊλέδη

Εκνευρίστηκε η Σίσσυ Χρηστίδου: «Διόρθωσε πρώτα τα δικά σας σούπερ και μετά τα δικά μας»

Πλάκα στα δόντια: Τα καλύτερα κόλπα με φυσικό τρόπο για να απαλλαγείτε σε χρόνο μηδέν

Κατάλευκα δόντια: Τα σπιτικά κόλπα για ένα λαμπερό χαμόγελο χωρίς επίσκεψη στον οδοντίατρο

Γυναίκα έχασε όλα τα δόντια της από τις καταχρήσεις και ο οδοντίατρος την μεταμόρφωσε σε ένα πανέμορφο πλάσμα

Γιατί επιβάλλεται να κρατάμε τα πρώτα δόντια των παιδιών μας

Πέτρα: Το απλό κόλπο των παλιών νοικοκυρών που μπορεί να φανεί χρήσιμο μέχρι και σήμερα