Ψυχολογική ηλικία: Κάνε το τεστ και μάθε την πραγματική σου ηλικία – Πόσο χρόνων νιώθεις πραγματικά

Ψυχολογική ηλικία: Πόσο χρόνων νιώθεις πραγματικά

Η ψυχολογική ηλικία ενός ατόμου μπορεί να υπερβαίνει τη χρονολογική ηλικία του, η και το αντίστροφο. Για παράδειγμα, αυτό μπορεί να είναι συνηθισμένο στην εφηβεία, όταν οι νέοι έφηβοι, που νιώθουν μεγαλύτερης ηλικίας από ό, τι πραγματικά είναι, επιδίδονται σε “περίεργες” συμπεριφορές που είναι χαρακτηριστικές για μεγαλύτερους εφήβους ή και νεαρούς ενήλικες. Φυσικά, μπορεί να ισχύει και το αντίθετο.

Οι ψυχολόγοι έχουν απαξιώσει εδώ και πολύ καιρό την αξία της χρονολογικής ηλικίας ως καίριο παράγοντα στις έρευνές τους. Δεν είναι μια «ανεξάρτητη» μεταβλητή, επειδή δεν μπορεί να ελεγχθεί πειραματικά. Οι ερευνητές δεν μπορούν να πουν σε έναν 30χρονο συμμετέχοντα: «Θα ήθελα να είστε 60 ετών σήμερα για το πείραμά μας στη γήρανση και να έχετε μια πάθηση μεσήλικα». Οι μελέτες σχετικά με τη γήρανση δεν μπορούν ποτέ να είναι πειραματικές. Κυρίως επειδή δεν υπάρχει τρόπος σύγκρισης της «θεραπείας» με την ομάδα ελέγχου. Δεν μπορούν, δηλαδή, να εκχωρήσουν τυχαία συγκεκριμένες παθήσεις σε συγκεκριμένα άτομα. Επομένως, δεν είναι δυνατόν να προσδιορίσουν την αιτία και το αποτέλεσμα.

Διαφορετικά άτομα στην ίδια ηλικιακή ομάδα μπορεί να ενεργούν διαφορετικά, επειδή έχουν διαφορετικές εμπειρίες, διαφορετικό επίπεδο ωριμότητας. Έχουν, επομένως, διαφορετική ψυχολογική ηλικία.

Η ψυχολογική ηλικία μπορεί να κατανεμηθεί σε γνωστική λειτουργία (η ικανότητά σας να μαθαίνετε και να θυμάστε) και συναισθηματική λειτουργία (η ικανότητά σας να διαχειρίζεστε τα συναισθήματά σας).

Καθώς οι άνθρωποι μεγαλώνουν, τείνουν να έχουν περισσότερες δυσκολίες με ορισμένες πτυχές της μνήμης. Οπότε το να διατηρήσουν μια μικρότερη ψυχολογική ηλικία απαιτεί να υπερβούν αυτά τα προβλήματα μνήμης.

Από την άλλη πλευρά, οι ικανότητες των ανθρώπων να διαχειρίζονται αρνητικά συναισθήματα βελτιώνονται όσο μεγαλώνουν. Για να παραμείνετε νεότεροι θα έχετε περισσότερες συναισθηματικές μεταπτώσεις, που μπορούν να κάνουν τη ζωή σας πιο χαοτική.

Σε γενικές γραμμές, όλοι θέλουμε η ψυχολογική ηλικία μας να είναι μικρή, αναφορικά με την μνήμη. Αλλά όταν πρόκειται για τα συναισθήματά μας, είναι πιο αποτελεσματικό να έχουμε μεγαλύτερη ψυχολογική ηλικία.

Το τεστ για να ανακαλύψετε την ψυχολογική ηλικία σας

Φυσικά, ένα γρήγορο και διασκεδαστικό τεστ στο διαδίκτυο δεν μπορεί να αποτελέσει κάποιου είδους «διάγνωση» για κάτι που σας συμβαίνει. Όλα αυτά τα τεστ χρησιμεύουν επί της ουσίας απλά και μόνο ως ένας «μπούσουλας» για κάτι που σας απασχολεί, όπως ένα θέμα υγείας, ψυχολογικής και μη.

Related posts

Κοuκλάpα 1.5 μήνα πριν γεννήσει η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου: Η εμφάνιση που άφησε άπαντες με ανοικτó στóμα σε πάρτι γενεθλίων

Ανακοίνωσε τα χείρıστα ο Λέκκας για τον σεισμό που έρχεται: «Θα υπάρχουν τεpάστιες απώλειες, θα φτάσει τα 8,2 Ρίχτερ»

«Εγκέλαδоς» με την προφητεία του Αγίου Παϊσίου – «Αuτά θα συμβούν στα νερά του Αιγαίου»