Ψυχοσάββατο: Σήμερα τιμούμε τις μνήμες των νεκρών μας – Τι πρέπει να κάνουμε για τις ψυχούλες τους

by Εύα Ζαχαριάδη

Ψυχοσάββατο: Η ιστορία και η παράδοση από την Εκκλησία

Ψυχοσάββατο σήμερα και όλοι οι πιστοί, ανάβουν το καντήλι, μοιράζουν κόλλυβα ή κάνουν τρισάγιο στους τάφους των αγαπημένων τους προσώπων. Ας γνωρίσουμε την παράδοση πίσω από το Ψυχοσάββατο.

Αναλυτικότερα:

Όλα τα Σάββατα του έτους είναι αφιερωμένα στις ψυχές των χριστιανών, που έχουν αποβιώσει ανά τους αιώνες, με την ελπίδα της ανάστασής τους κατά τη Δευτέρα Παρουσία. Σύμφωνα με τις Γραφές, η Εκκλησία τιμά και ειδικά τη μνήμη τους το Ψυχοσάββατο ή αν προτιμάτε τα δύο προαναφερθέντα ψυχοσάββατα.

Το πρώτο Ψυχοσάββατο του 2023 πέφτει στις 18 Φεβρουαρίου, δυο ημέρες μετά την Τσικνοπέμπτη, ενώ το δεύτερο στις 03 Ιουνίου, μια ημέρα πριν την Πεντηκοστή.

Ψυχοσάββατο: Σήμερα τιμούμε τις μνήμες των νεκρών μας – Τι πρέπει να κάνουμε για τις ψυχούλες τους

Γιατί υπάρχει και τι πρέπει να κάνουμε

Τα δύο Ψυχοσάββατα τιμώνται από τους πιστούς με μνημόσυνα στις εκκλησίες. Τιμώνται, με τρισάγια στους τάφους των προσφιλών τους προσώπων. Επίσης, τιμώνται με μοίρασμα κολλύβων και ελεημοσύνες στους φτωχούς («ψυχικό»), ενώ το έθιμο απαγορεύει την εργασία.

Τι γίνεται πριν από την Κυριακή της Απόκρεω

Το Ψυχοσάββατο πριν από την Κυριακή των Απόκρεων έχει το εξής νόημα: Η επόμενη ημέρα είναι αφιερωμένη στη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου. Εκείνη τη φοβερή ημέρα κατά την οποία όλοι θα σταθούμε μπροστά στο θρόνο του μεγάλου Κριτή. Για το λόγο αυτό με το Μνημόσυνο των κεκοιμημένων ζητούμε από τον Κύριο να γίνει ίλεως και να δείξει τη συμπάθεια και τη μακροθυμία του, όχι μόνο σε μας αλλά και στους προαπελθόντας αδελφούς, και όλους μαζί να μας κατατάξει μεταξύ των υιών της Επουράνιας Βασιλείας Του.

Ψυχοσάββατο: Σήμερα τιμούμε τις μνήμες των νεκρών μας – Τι πρέπει να κάνουμε για τις ψυχούλες τους

Ψυχοσάββατο και του Ρουσαλιού

Το Ψυχοσάββατο της Πεντηκοστής λέγεται και του Ρουσαλιού, επειδή έλκει την καταγωγή του από τη ρωμαϊκή γιορτή των Ρουσαλίων ή Ροζαλίων. Είναι η ημέρα, που σύμφωνα με τη λαϊκή δοξασία, οι ψυχές επιστρέφουν στον Κάτω Κόσμο, αφού κατά τη διάρκεια της πασχαλινής περιόδου κυκλοφορούσαν ελεύθερα πάνω στη γη. Τη θλίψη των ψυχών, αλλά και των οικείων τους, εκφράζει το δίστιχο:

Όλα τα Σάββατα να παν, να παν και να γυρίσουν

Το Σάββατο του Ρουσαλιού να πάει, να μην γυρίσει.

Κατά τα δύο μεγάλα Ψυχοσάββατα η Εκκλησία μας καλεί σε μία παγκόσμια ανάμνηση «πάντων των απ’ αιώνος κοιμηθέντων ευσεβώς επ’ ελπίδι αναστάσεως ζωής αιωνίου». Μνημονεύει:

– Όλους εκείνους που υπέστησαν «άωρον θάνατον», σε ξένη γη και χώρα, σε στεριά και σε θάλασσα.

– Εκείνους που πέθαναν από λοιμική ασθένεια, σε πολέμους, σε παγετούς, σε σεισμούς και θεομηνίες.

– Όσους κάηκαν ή χάθηκαν.

– Εκείνους που ήταν φτωχοί και άποροι και δεν φρόντισε κανείς να τούς τιμήσει με τις ανάλογες Ακολουθίες και τα Μνημόσυνα.

Για το έτος 2023 οι ημερομηνίες που πέφτουν τα δύο ψυχοσάββατα είναι

Πρώτο ψυχοσάββατο: 18 Φεβρουαρίου

Δεύτερο ψυχοσάββατο: 03 Ιουνίου

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν

clo