Ρένα Μόρφη: Οι σπουδές στο αρχαιολογικό, το ψευδώνυμο, η απόρριψη, η δουλειά σε σούπερ μάρκετ, ο ευτυχής γάμος και η στροφή στην καριέρα

Ρένα Μόρφη: Οι σπουδές στο αρχαιολογικό, το ψευδώνυμο, η απόρριψη, η δουλειά σε σούπερ μάρκετ, ο ευτυχής γάμος και η στροφή στην καριέρα

Ρένα Μόρφη: Όλα όσα δεν γνωρίζατε για τη ζωή του

Στις 15/03/1988 γεννήθηκε η τραγουδίστρια Ρένα Μόρφη, την οποία γνωρίσαμε, ως μέλος του συγκροτήματος Imam Baildi το 2010, ενώ ακολούθησε solo καριέρα από το 2016 και έπειτα. Έχει αποφοιτήσει από το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Τμήμα της Φιλοσοφικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Το πιο γνωστό τραγούδι της παραμένει έως τώρα, το «Όταν σου χορεύω», που ακούγαμε συνέχεια στο ραδιόφωνο και έχει ξεπεράσει τις 22 εκατομμύρια προβολές στο YouTube.Έχει δώσει τη φωνή της στην παιδική ταινία «Μαλλιά Κουβάρια» της Disney, όπου τραγουδάει ως Ραπουνζέλ. Επιπλέον, χάρισε τη φωνή της σε μια κούκλα, την Barbie Rock Star.

Μαζί με το συγκρότημα έχει συμμετάσχει σε διεθνή φεστιβάλ όπως το Sziget festival της Ουγγαρίας, το Lowlands festival της Ολλανδίας, το International jazz festival του Καναδά και το South by Southwest festival των Η.Π.Α. και έχει πραγματοποιήσει 6 ευρωπαϊκές περιοδείες.

Το 2016, κυκλοφόρησε τον πρώτο προσωπικό της δίσκο με τίτλο «Σούλη Ανατολή». Η Σούλη Ανατολή είναι μια φανταχτερή, λαϊκή ντίβα κι εκτός αυτού, είναι το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε η γιαγιά της όταν ήταν τραγουδίστρια, στο Βόλο, τη δεκαετία του ’50. Μάλιστα, το 2018 συμμετείχε στην τηλεοπτική σειρά «Το σόι σου», υποδυόμενη τη… Σούλη Ανατολή.

Ρένα Μόρφη: Οι σπουδές στο αρχαιολογικό, το ψευδώνυμο, η απόρριψη, η δουλειά σε σούπερ μάρκετ, ο ευτυχής γάμος και η στροφή στην καριέρα

Ρένα Μόρφη: Η εκπομπή στην ΕΡΤ

Η Ρένα Μόρφη έκανε ένα σύντομο πέρασμα από τη τηλεόραση και τον κινηματογράφο και φέτος μπορούμε να την απολαύσουμε στην εκπομπή «Μουσικό Κουτί», που παρουσιάζει κάθε Τετάρτη στην ΕΡΤ, μαζί με το Νίκο Πορτοκάλογλου. Η εκπομπή φιλοξενεί τραγουδιστές ή τραγουδοποιούς από διαφορετικούς μουσικούς χώρους, οι οποίοι, μέσα από απροσδόκητες συνεντεύξεις και μουσικά παιχνίδια, θα αποκαλύπτουν στιγμές της ζωής και της επαγγελματικής πορείας τους, ερμηνεύοντας τραγούδια που δεν έχουμε ξαναδεί να ερμηνεύουν.

Η ίδια έχει πει για την ενασχόλησή της με το τραγούδι: ” Στη δευτέρα λυκείου ξεκίνησα μαθήματα φωνητικής και πάντα το όνειρό μου ήταν να έρθω στην Αθήνα και να ασχοληθώ με κάτι καλλιτεχνικό. Είχα διάφορες ανησυχίες, ωστόσο μέσα από μια συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά στο Βόλο, κατάλαβα ότι αυτό που θέλω περισσότερο είναι να βρίσκομαι πάνω στη σκηνή και να μοιράζομαι αντίστοιχες στιγμές. Σπίτι έπαιζε πάντα πολύ ραδιόφωνο. Συχνά ένιωθα ότι ήμουν εκτός μόδας, όσον αφορά τα ακούσματά μου και τη μουσική που μου άρεσε.

Από μικρή τραγουδούσα και έκανα χορευτικά στον καθρέφτη. Στην αρχή ήθελα να γίνω κτηνίατρος, μετά αρχαιολόγος και τελικά πέρασα στο Ιστορικό Αρχαιολογικό της Αθήνας, από όπου πήρα και το πτυχίο μου. Ήρθα στην πρωτεύουσα στα 18 και την πρώτη χρονιά ήμουν κλεισμένη μέσα στο σπίτι, έβλεπα ταινίες και κοιμόμουν. Απολάμβανα αυτή την ελευθερία και τις μηδενικές υποχρεώσεις που είχαμε σε εκείνη την ηλικία.

Όταν ήρθα στην Αθήνα, γράφτηκα σε ωδείο και ξεκίνησα μαθήματα. Γνωρίζοντας και τον Φοίβο Δεληβοριά, αποφάσισα να πάω σε μια οντισιόν που έκανε για κάποιες παραστάσεις του στο Ζυγό, όμως εκεί βίωσα την πρώτη γερή απόρριψη. Δεν με πήρε, λέγοντάς μου ότι δεν ήμουν ακόμη έτοιμη. Αν και με γνώριζε, στη δουλειά του δεν κάνει καμία έκπτωση και είναι απόλυτα ειλικρινής.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν το κυνήγησα πολύ. Επικεντρώθηκα στη σχολή για δύο χρόνια, πήγα Erasmus έξι μήνες στην Ισλανδία και θέλησα να ολοκληρώσω τις σπουδές μου και να πάρω το πτυχίο. Μια μέρα και χωρίς να το έχω καθόλου στο μυαλό μου, με πήρε τηλέφωνο ο Δεληβοριάς για να κάνουμε μια περιοδεία μαζί, επειδή έψαχνε τραγουδίστρια. Αυτό προέκυψε τελείως τυχαία. Δούλευα σε κάποιες παραστάσεις του ως βοηθός παραγωγής και έτυχε σε μια πρόβα να είναι άρρωστος και να μην έρθει. Τότε ο μάνατζέρ του, μου είπε ανέβα εσύ στη σκηνή να τραγουδήσεις και του άρεσα. Κάπως έτσι έγινε η αρχή.

Έχω κάνει διάφορες δουλειές. Μου άρεσε πάντα να έχω τα δικά μου λεφτά για να μπορώ να κάνω ταξίδια. Όταν ήμουν στην Ισλανδία, δούλευα σε ένα σούπερ-μάρκετ, γιατί θέλαμε να γυρίσουμε την Ευρώπη. Βέβαια, αυτό που μου επιφύλασσε η μοίρα μετά με τους Imam Baildi και τις περιοδείες σε όλο τον κόσμο, δεν το περίμενα ποτέ.