Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του και η απόφαση της οικογένειας Γλύξμπουργκ

by Newsroom i-diakopes.gr
Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του και η απόφαση της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Πολλά ερωτηματικά για το τι θα γράφει το μνήμα του Κωνσταντίνου

Προβληματισμός έχει δημιουργηθεί για το τι θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του Κωνσταντίνου ενόψει του σημερινού μνημόσυνου του τέως βασιλιά.

Το μνημόσυνο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου είναι κοντά και ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τί θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο.

H παράδοση, θέλει μαζί με το όνομα να αναγράφεται και ένα απόσπασμα από το Ιερό Ευαγγέλιο.

Λίγες ώρες απομένουν μέχρι το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, στη Μητρόπολη Αθηνών.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του και η απόφαση της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Μιλώντας στο MEGA, o Κωνσταντίνος Λουκάς, υπεύθυνος των εκδόσεων «Στέμμα», αναφέρθηκε στο θέμα λέγοντας τα εξής:

«Θεωρώ πως θα γράφει Κωνσταντίνος Βασιλεύς των Ελλήνων και από κάτω θα υπάρχει μία ρήση από το Ευαγγέλιο καθώς αυτό είναι μια παράδοση που ισχύει από πολύ παλιά, από τη βασίλισσα Όλγα όταν είχε πεθάνει μηνών η μικρή της κόρη».

«Κάθε βασιλιάς, κάθε πρίγκιπας είναι έθιμο να περπατάει στο χώρο του νεκροταφείου και να ζητάει σε ποιο σημείο θέλει να ταφεί. Ξεκίνησε από τον βασιλιά Γεώργιο και την Όλγα και μετά χτίστηκε ο ναός ενώ υπήρχαν σκέψεις για μαυσωλείο. Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος επέλεξε το σημείο και αναμένω με ιστορικό ενδιαφέρον τι θα γράφει η επιγραφή», συμπλήρωσε.

«Δεν νομίζω ότι θα γράφει πρώην βασιλιάς των Ελλήνων», είπε δε.

Τέως βασιλιάς Κωνσταντίνος: Τι θα γράφει η μαρμάρινη πλάκα στον τάφο του και η απόφαση της οικογένειας Γλύξμπουργκ

Ο Παύλος για το μνημόσυνο του τέως βασιλιά Κωνστανίνου

«Πάντα η Αθήνα είναι όμορφη, δεν υπάρχει θέμα. Σκέφτομαι να την επισκέπτομαι συχνά», οι δηλώσεις του Παύλου, τη στιγμή που τα βλέμματα είναι στραμμένα στο σημερινό μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών, 40 ημέρες από τον θάνατο του τέως Βασιλιά Κωνσταντίνου.

Ο μεγαλύτερος γιος του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου άλλαξε το πρωί τα αρχικά του πλάνα και έτσι η παραμονή του στην Ελλάδα θα είναι μικρότερη από αυτή που είχε προγραμματίσει αρχικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega, από το στενό του περιβάλλον, ο 56χρονος και η Μαρί Σαντάλ θα φύγουν είτε το βράδυ της ερχόμενης Κυριακής είτε το πρωί της Δευτέρας. Δεν θα επιστρέψουν στη Νέα Υόρκη αλλά στο Λονδίνο, πιθανότατα για να οργανώσουν τη δεξίωση στη μνήμη του Κωνσταντίνου και θα βρεθούν και ξανά στην Ελλάδα, στις αρχές Μαρτίου.

Την ίδια στιγμή, οι εργασίες στο Τατόι ολοκληρώνονται για το τρισάγιο της ερχόμενης Κυριακής και αύριο τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στη Μητρόπολη Αθηνών για το μνημόσυνο των 40 ημερών, από τον θάνατο του Κωνσταντίνου.

Η λίστα με τους καλεσμένους έχει κλείσει ενώ δεν θα υπάρξουν αφίξεις γαλαζοαίματων. Η μοναδική θα είναι η επίτιμη βασίλισσα της Ισπανίας Σοφία που θα στέκεται μαζί με την αδερφή της Ειρήνη, δίπλα στα παιδιά, τα εγγόνια και τη σύζυγο του Κωνσταντίνου Άννα Μαρία.

Μετά το μνημόσυνο οι καλεσμένοι θα συλλυπηθούν την οικογένεια στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όπου τα μέτρα ασφαλείας είναι ήδη αυξημένα.

Επί ποδός 300 αστυνομικοί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Τριακόσιοι αστυνομικοί θα περιφρουρούν την περιοχή γύρω από τη Μητρόπολη Αθηνών, από νωρίς το πρωί του Σαββάτου. Η Μητροπόλεως θα είναι κλειστή ενώ θα υπάρξουν κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στους γύρω δρόμους με τους καλεσμένους να μετακινούνται με βαν. Ήδη έχει απαγορευτεί και η στάθμευση σε κοντινά στην εκκλησία σημεία.

Στην Αθήνα έφθασε την Τετάρτη από Νέα Υόρκη ο Παύλος με τη Μαρί Σαντάλ ενώ τα παιδιά τους δεν θα παρευρεθούν στο μνημόσυνο. Στην Ελλάδα είναι και η αδελφή του τέως βασιλιά, Σοφία. Στο πλευρό της για να της συμπαρασταθούν βρίσκονται οι πριγκίπισσες Έλενα και Χριστίνα.

Επιθυμία της οικογένειας είναι τα αποκαλυπτήρια του τάφου του τέως βασιλιά να γίνουν την Κυριακή, παρουσία της συζύγου του Άννας Μαρίας, των παιδιών και των καλεσμένων τους, που θα παραβρεθούν στο τρισάγιο που θα πραγματοποιηθεί στο Τατόι, μια μέρα μετά το μνημόσυνο στη Μητρόπολη Αθηνών.

Ήδη το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία» έχει ενημερωθεί από τα μέλη της πρώην βασιλικής οικογένειας για την άφιξη των καλεσμένων στο μνημόσυνο.