Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σου ; – Μάθε τα πάντα για το κάθε όνομα

by Τόνια Τζαφέρη
Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σου ; – Μάθε τα πάντα για το κάθε όνομα

Ονόματα: Ποια είναι η ιστορία πίσω από το κάθε όνομα

Κάθε όνομα ειδικά τα ελληνικά ονόματα, έχουν μια σπουδαία σημασία και ιστορία πίσω από αυτά, που αξίζει να γνωρίζεις.

Σε αντίθεση με την ονοματοδοσία στις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου, τα ελληνικά ονόματα -ακόμα και αυτά της σύγχρονης Ελλάδας- σχεδόν πάντα σημαίνουν κάτι.

Λεξικά που καταγράφουν τα ελληνικά ονόματα, όπως το «Τα νεοελληνικά κύρια ονόματα» από τις εκδόσεις Πατάκη, υποστηρίζουν μάλιστα, βάσει ερευνών, ότι το όνομά μας όχι μόνο σημαίνει κάτι αλλά ότι υπάρχει μια ολόκληρη λαϊκή αντίληψη γύρω από αυτό -θυμηθείτε τις παροιμίες που εμπλέκουν έναν τουλάχιστον «Γιάννη»- ότι συχνά συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν συγκεκριμένο όνομα και ότι τελικά, η βαφτιστική ή λαϊκή ονομασία μας αποτελεί σφραγίδα της ίδιας μας της ύπαρξης.

Τι ακριβώς σημαίνει το όνομα σου ; – Μάθε τα πάντα για το κάθε όνομα

Ποια είναι τα πιο διαδεδομένα ονόματα

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε 60.000 ανδρικά ονόματα, έδειξε ότι το πλέον διαδεδομένο ελληνικό όνομα είναι το Γεώργιος. Ακολουθούν τα Ιωάννης, Κωνσταντίνος, Δημήτριος, Νικόλαος και Παναγιώτης –τουλάχιστον οι μισοί Έλληνες έχουν αυτά τα έξι ονόματα. Ως προς τα γυναικεία ονόματα, αντίστοιχη έρευνα σε 20.000 ονόματα Ελληνίδων υποστηρίζει πως το πιο διαδεδομένο γυναικείο όνομα είναι, φυσικά, το Μαρία (σε ποσοστό 10,6%), ενώ ακολουθούν τα Ελένη, Αικατερίνη, Βασιλική, Σοφία και Αγγελική.

Η παράδοση, η θρησκεία, ακόμα και η μόδα είναι κάποιες πιθανές εξηγήσεις στο γιατί κάποια ονόματα εμφανίζονται συχνότερα από κάποια άλλα. Δεν είναι αυτό, ωστόσο, που θα μας απασχολήσει εδώ. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μάθουμε τι σημαίνει, σύμφωνα με την ελληνική γλώσσα, να λένε κάποιον Γιώργο ή Μιχάλη, ή κάποια Κατερίνα ή Χριστίνα. Γιατί; Για να γνωριστούμε καλύτερα. Όλοι θέλουμε να ξέρουμε κάτι παραπάνω για τον ίδιο μας τον εαυτό!Ο κατάλογος είναι μακρύς αλλά έχει ενδιαφέρον…

A Αγαθή: εκ του αχασός και αγασός (δωρ.) που πιθανόν να προέρχονται από το ρήμα χασέω (είχε την έννοια του χωρίζω αλλά και του επιθυμώ διακαώς), αυτή που ενεργεί με καλές και αγνές προθέσεις. Αγαθόκλεια: αγαθή + κλέος, η έχουσα καλή φήμη. Αγαθοκλής: αγαθός + κλέος, ο έχων καλή φήμη. Αγαθονίκη: αγαθή + νίκη, η νικήτρια ένδοξης νίκης. Αγγελική: από το άγγελος και το ρήμα αγγέλω: φέρνω είδηση, προμηνύω. Άγγελος: αγγελιοφόρος, απεσταλμένος. Αγησίλαος: άγω + λαός, αυτός που οδηγεί τον λαό Aγλαΐα: αγλαός = φωτεινός, λαμπερός Αθανάσιος: ο αθάνατος, ο αιώνιος. Αθηναγόρας: Αθήναι + αγορά, ο σοφός αγορητής. Αθηνόδωρος: Αθηνά + δώρο, δώρο της Αθηνάς, ο σοφός. Αικατερίνη: εκ του καθαρός: εξαγνισμένη ή εαρινή, ανοιξιάτικη Αιμίλιος: εκ του λατινικού aimilius > aemulus = ζηλότυπος, ανταγωνιστής. Αισχύλος: ντροπαλός. Αίσωπος: ο βλέπων το πεπρωμένο. Αλέξανδρος: αλέξω = απομακρύνω + ανήρ, ο ανδρείος. Άλκηστης: αλκή = αποκρούω + εστία, η ατρόμητη, η ικανή. Αλκιβιάδης: αλκή + βία Αλκμήνη: αλκή + μήνη:σελήνη Αμαλία: ετυμολογία από την τευτονική (σημ. γερμανική): εργατική, δραστήρια. Ανάργυρος: α(στερητ.) +αργύρια Αναστάσιος: ανα + ίστημι: στέκομαι, σχετιζόμενος με την ανάσταση του Χριστού Ανδρέας: ανδρείος, εκ του ανήρ Ανδριάνα: παραλλαγή της Ανδρεανής (αυτή που ανήκει στον Ανδρέα) Ανδροκλής: ανήρ + κλέος, άνδρας με καλή φήμη Ανδρομάχη: ανήρ + μάχω, η μαχόμενη εναντίον των ανδρών Ανδρόμεδα: ανήρ + μέδω = άρχω, εκείνη που κυβερνά τους άνδρες. Ανθή: εκ του ανθώ= ακμάζω, ευδοκιμώ, αυτή που ακμάζει. Άννα: από το εβραϊκό Χάνα που σημαίνει εύνοια, χάρη Αντιγόνη: αντί + γίγνομαι (γεννιέμαι) = ισάξια με τον γεννήτορα, τον πατέρα της. Αντώνιος: εκ του άντωση= άνωση, ο ορμητικά αντίθετος Αργυρώ: από το επίθετο αργύριος (σχετικός με τα χρήματα), η πολύτιμη Αρετή: από το αρχ. ουσιαστικό αρετή., η τέλεια, υπέροχη. Αριάδνη: άρι: πολύ + αγνή Αριστόβουλος: άριστος + βουλή, ο άριστος σύμβουλος. Αριστογένης: άριστος + γένος, ο ευγενής. Αριστοκλής: άριστος + κλέος, ο έχων άριστη δόξα. Αριστομένης: άριστος + μένος, ο ανδρειότατος Άρτεμης: η λέξη «Άρτεμις» είναι άγνωστης προέλευσης. Ίσως να συσχετίζεται με προ-ελληνική θεότητα της Μ.Ασίας. Ωστόσο, η αρτεμισία είναι αρωματικό αειθαλές φυτό. Ασπασία: θηλυκό του αρχ. επιθέτου ασπάσιος (χαρούμενη, ευτυχισμένη) Αφροδίτη: αφρός + αναδύω