Τη σκότωσε από «λύπηση»: Ο 1ος φονιάς στην Ελλάδα που σκότωσε επειδή το θύμα του το ζήτησε

by Newsroom i-diakopes.gr
Τη σκότωσε από «λύπηση»: Ο 1ος φονιάς στην Ελλάδα που σκότωσε επειδή το θύμα του το ζήτησε

Τη σκότωσε από «λύπηση»: Η συγκλονιστική ιστορία από το φονικό που τάραξε την Ελλάδα

Πρόκειται για την υπόθεση δολοφονίας της 40χρονης οδοντίατρου, Γιόλα Βαγενά. Τον Ιανουάριο του 1994, ο Ματθαίος Μονσελάς, 40 ετών, δολοφόνησε την Γιόλα Βαγενά. Το ακόμη πιο σοκαριστικό σε αυτή την υπόθεση είναι πως η ίδια, Γιόλα Βαγενά, του το είχε ζητήσει να την δολοφονήσει.

Ο προβληματικός γάμος της Βαγενά

Η Γιόλα Βαγενά ήταν για πολλά χρόνια παντρεμένη με τον γιατρό Π.Κ, όταν ανακάλυψε ότι ο σύζυγός της διατηρούσε εξωσυζυγική σχέση. Η διάλυση του γάμου της στοίχισε τόσο στην οδοντίατρο που αναγκάστηκε να απευθυνθεί σε ψυχίατρο για να τη βοηθήσει καθώς άρχισε να εκδηλώνει τάσεις αυτοκτονίας. Δεν ήταν όμως αρκετά «δυνατή» για να εκτελέσει μόνη της την απόφασή της και έτσι ζήτησε βοήθεια από συγγενείς και φίλους. Η αδελφή της μάλιστα ανέφερε πως της είχε ζητήσει αρκετές φορές να την πετάξει από την ταράτσα. Φυσικά εκείνη αρνήθηκε.

Τη σκότωσε από «λύπηση»: Ο 1ος φονιάς στην Ελλάδα που σκότωσε επειδή το θύμα του το ζήτησε

Τη σκότωσε από «λύπηση»: Η αναζήτηση της Βαγενά για δολοφόνο μετά τον χωρισμό

Όταν η οδοντίατρος διαπίστωσε πως κανείς από τους δικούς της ανθρώπους δεν θα τη βοηθούσε να αυτοκτονήσει, άρχισε να ψάχνει τον «λυτρωτή» της σε αγνώστους. Η Γιόλα Βαγενά είχε ζητήσει ακόμα και από έναν ηλεκτρολόγο που βρέθηκε στο σπίτι της για κάποια δουλειά, να «προκαλέσει» βραχυκύκλωμα που θα την οδηγούσε στο θάνατο μέσω ηλεκτροπληξίας. Αλλά και εκείνος αρνήθηκε.

Τη σκότωσε από “λύπηση”: Πως ξεκίνησε η «φιλία» με τον Μονσελά

Η Βαγενά διατηρούσε ιατρείο στην Αθήνα και άφηνε καθημερινά το αυτοκίνητό της στο πάρκινγκ που εργαζόταν ο μετέπειτα δολοφόνος της ο Μονσελάς. Οι δυο τους είχαν μια τυπική σχέση υπαλλήλου – πελάτη, μέχρι τη στιγμή που η οδοντίατρος άρχισε να τον προσεγγίζει. Η πληγωμένη γυναίκα πρότεινε στον μοναχικό υπάλληλο να του φτιάξει τα δόντια, εκείνος πήγε στο ιατρείο της και έτσι η γνωριμία τους άρχισε να μετατρέπεται σε φιλία. Μια φιλία που αργότερα χαρακτηρίστηκε «στημένη» από την ίδια τη Βαγενά, χωρίς όμως κάτι τέτοιο να έχει αποδειχτεί επίσημα.

Τη σκότωσε από «λύπηση»: Ο 1ος φονιάς στην Ελλάδα που σκότωσε επειδή το θύμα του το ζήτησε

Ο Μονσελάς δεν έφτιαξε τελικά τα δόντια του γιατί όπως ανέφερε ο ίδιος, φοβόταν τους οδοντιάτρους, αλλά οι συναντήσεις του με τη γιατρό καθιερώθηκαν. Οι δύο φίλοι άρχισαν να πηγαίνουν συχνά βόλτες με το αυτοκίνητο και να συζητούν με τις ώρες, κυρίως για τα προσωπικά προβλήματα της οδοντιάτρου. Η Βαγενά είχε δηλώσει ξεκάθαρα στον Μονσελά ότι ήθελε να δώσει τέλος στη ζωή της, αλλά για να κάνει κάτι τέτοιο χρειαζόταν τη βοήθειά του.

Εκείνος συνέχισε να τη συναντά και να ακούει τα προβλήματά της, θεωρώντας πως κατ’ αυτό τον τρόπο τη βοηθούσε να τα ξεπεράσει και να βγάλει από το μυαλό της την αυτοκτονία. «Στις επισκέψεις μου στο ιατρείο, η Γιόλα μου έκανε προτάσεις να τη σκοτώσω προκειμένου να λυτρωθεί και επειδή δεν μπορούσε να ζήσει χωρίς τον άντρα της», ανέφερε ο Μονσελάς στην κατάθεσή του.

Όταν η απελπισμένη γυναίκα εμφάνισε στον φίλο της ένα όπλο, ο Μονσελάς της το πήρε, όπως δήλωσε, για να είναι σίγουρος ότι δεν θα το χρησιμοποιούσε για να αυτοκτονήσει.

Στη κατάθεσή του είχε πει: «Από τότε που μου έδειξε το όπλο, με το αυτοκίνητό της με έπαιρνε και με πήγαινε σε ερημικές τοποθεσίες της Κορίνθου, της Χαλκίδας, της Λαμίας και της Αττικής. Όταν φτάναμε στα ερημικά σημεία, μου ζητούσε να τη σκοτώσω λέγοντάς μου ότι δεν μας έβλεπε κανένας επειδή ήταν ερημιά και νυχτερινές ώρες. Είχαμε πάει στις εν λόγω τοποθεσίες περίπου δέκα φορές», συνέχισε ο Ματθαίος Μονσελάς.

Τη σκότωσε από «λύπηση»: Ο 1ος φονιάς στην Ελλάδα που σκότωσε επειδή το θύμα του το ζήτησε

Το χρονικό του εγκλήματος στο Μαρκόπουλο -Τη σκότωσε από «λύπηση»

Στις 11 Ιανουαρίου του 1994 οι δυο φίλοι έκαναν την καθιερωμένη τους βόλτα με το αυτοκίνητο. Όπως ανέφερε αργότερα ο Μονσελάς, είχε προσπαθήσει να αρνηθεί αυτή τη συνάντηση, αλλά η Βαγενά είχε γίνει έξαλλη και δεν του είχε αφήσει περιθώρια. «Μου έλεγε πιεστικά να πάμε για να τελειώσει», ανέφερε.

Όταν έφτασαν στο Μαρκόπουλο σε ένα ήσυχο και απομονωμένο σημείο σταμάτησαν και βγήκαν από το όχημα. Σε όλη τη διαδρομή η Βαγενά ζητούσε επίμονα και για πολλοστή φορά από τον Μονσελά να τη σκοτώσει. Εκείνος είχε μαζί του το όπλο και όταν η γυναίκα απομακρύνθηκε, πυροβόλησε.

«Σταμάτησε, γύρισε προς τα εμένα και μου είπε, άντε καλά είναι εδώ, εντάξει. Μετά από τα λόγια αυτά η Γιόλα, μου γύρισε την πλάτη. Εγώ με το πιστόλι που εκείνη τη στιγμή γέμισα, ή μάλλον όπλισα, πυροβόλησα από απόσταση δύο περίπου μέτρων τρεις φορές κατ’ αυτής. Αυτή τότε έπεσε κάτω και καθώς έπεφτε άκουσα ένα βογκητό της», είπε ο δράστης κατά την απολογία του.

Μόλις η Βαγενά έπεσε στο έδαφος, ο Μονσελάς μπήκε στο αυτοκίνητο και αφού έκανε βόλτες στην περιοχή, το εγκατέλειψε στην περιοχή Κουβαρά και συνέχισε πεζός. Πέταξε το όπλο και τα κλειδιά του αυτοκινήτου και μετά από α