Το πλάνο για εστίαση, ανεμβολίαστους, μάσκες: Από Μάιο τέλος τα μέτρα

by Τόνια Τζαφέρη
Το πλάνο για εστίαση, ανεμβολίαστους, μάσκες: Από Μάιο τέλος τα μέτρα

Άρση μέτρων: Από Μάιο χωρίς κανένα μέτρο πανδημίας

Τα τελευταία χρόνια ζούμε με περιορισμούς και ελέγχους εξαιτίας της πανδημίας, ωστόσο οι καλοκαιρινοί μήνες είναι η ευκαιρία για λίγη ξεγνοιασιά και χαλάρωση, χωρίς όμως ο κίνδυνος μόλυνσης να μην υπάρχει.

Το πλάνο της χαλάρωσης των μέτρων σε εστίαση και άλλους χώρους, από τον Μάιο, ξεδίπλωσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι η κατάργηση θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το Πάσχα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Πλεύρης τόνισε:

«Δεν μπορούμε να πούμε ότι επιστρέφουμε στη ζωή μας προ Covid, γιατί ο κορονοϊός βρίσκεται ακόμα εδώ».

Το πλάνο για εστίαση, ανεμβολίαστους, μάσκες: Από Μάιο τέλος τα μέτρα

Οι δηλώσεις του υπουργού για την άρση των μέτρων

«Απλώς», συνέχισε, «από τον Μάιο, μετά το Πάσχα θα υπάρχει μια περαιτέρω αποκλιμάκωση», επισημαίνοντας πως ειδικά για τους εμβολιασμένους η αποκλιμάκωση είναι σχεδόν ολική, με εξαίρεση τη μάσκα.

Για την κατάργηση ειδικότερα του πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο κ. Πλεύρης ανέφερε πως «αυτό το οποίο εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι θα δούμε ένα πλαίσιο πρόσβασης στους χώρους, ενδεχομένως και χωρίς πιστοποιητικό, με κάποιους άλλους όρους».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, «τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ισχύουν ως ευρωπαϊκό πιστοποιητικό για την κίνηση. Αυτό που εξετάζεται είναι ότι πηγαίνοντας προς το καλοκαίρι που κατά βάση ο πληθυσμός είναι σε εξωτερικούς χώρους, θα εξεταστεί αν και πού θα χρειάζεται η επίδειξη. Σίγουρα, πάντως, θα υπάρχει αποκλιμάκωση».

«Οπότε μπορούμε να είμαστε πιο επιφυλακτικοί. Δε χρειάζεται να γίνουν γρήγορες κινήσεις».

Ο κ. Πλεύρης επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι «μιλάμε για αναστολή των μέτρων και πλήρη επανεξέτασή τους τον Σεπτέμβριο».

Το πλάνο για εστίαση, ανεμβολίαστους, μάσκες: Από Μάιο τέλος τα μέτρα

Πώς θα κάνουμε Πάσχα

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε για το Πάσχα και τα μέτρα:

«Υπάρχει πλήρης ελευθερία κινητικότητας στον εμβολιασμένο πληθυσμό και σε κλειστούς και σε ανοιχτούς χώρους, δεν απαγορεύονται οι συγκεντρώσεις. Βέβαια, προφανώς θα υπάρχουν συστάσεις. Ωστόσο δεν θα μπούμε σε περιορισμούς. Θα ήταν παράλογο από τη στιγμή που πάει ο κόσμος σε νυχτερινά κέντρα χωρίς περιορισμό, να βάλουμε τώρα όριο».

Τέταρτη δόση

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο τέταρτης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Πλεύρης επισήμανε ότι «αυτή τη στιγμή όλα είναι πιθανά» εξηγώντας ότι εντός του Απριλίου ο ECDC και ο EMA θα έχουν καταλήξει πως θα κινηθούμε με τον εμβολιασμό από δω και πέρα.

Σχετικά με τη χορήγηση τρίτης δόσης στα παιδιά, σχολίασε ότι προς το παρόν τα επίσημα όργανα δεν έχουν αποφανθεί για κάτι τέτοιο.

Προτεινόμενα