Το ταξίδι της αναδοχής: Η Ειρήνη και ο Χρήστος έγιναν ανάδοχοι γονείς μιας υπέροχης μπέμπας που την εγκατέλειψε η μητέρα της

by Εύα Ζαχαριάδη
Το ταξίδι της αναδοχής: Η Ειρήνη και ο Χρήστος έγιναν ανάδοχοι γονείς μιας υπέροχης μπέμπας που την εγκατέλειψε η μητέρα της

Αναδοχή παιδιού: Η Ειρήνη και ο Χρήστος μοιράζονται την ιστορία τους

Η Ειρήνη και ο Χρήστος ακολούθησαν πρόσφατα τον δρόμο της αναδοχής και μοιράστηκαν στο Voria.gr τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους.

Ρεπορτάζ: Ισμήνη Μπαλαλέ

«Όταν πήρα το μωρό στην αγκαλιά μου για πρώτη φορά, είδα το παιδί μου, ήταν σαν να βγήκε από τα σπλάχνα μου».

Με αυτά τα λόγια η Ειρήνη, μία ανάδοχη μητέρα, περιγράφει το συναίσθημα που βίωσε όταν αγκάλιασε και μύρισε για πρώτη φορά το μωράκι της, που το παρέλαβε από την αίθουσα ενός νοσοκομείου στο καλαθάκι του. Ο Χρήστος, ο σύζυγος και ανάδοχος πατέρας της μικρής, την κοιτάει γλυκά και προσθέτει ότι «ήταν ένα πρωτόγνωρο συναίσθημα που δεν μπορεί να περιγραφεί με λόγια».

Η μπέμπα, που διανύει τον έκτο μήνα της ζωής της, βρίσκεται στην αγκαλιά των γονιών της από 40 ημερών. Έφτασε στο νέο της σπίτι με κατεπείγουσα αναδοχή, απευθείας από το νοσοκομείο. «Εμείς πήραμε τη μικρή με εισαγγελική εντολή, απευθείας από το νοσοκομείο. Η μικρή μας είχε εγκαταλειφθεί από τη βιολογική της μητέρα και θα πήγαινε σε ίδρυμα αν δεν ήταν σήμερα μαζί μας».

Σε αυτήν την περίπτωση η κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου και η εισαγγελέας έρχονται σε επαφή με την κοινωνική λειτουργό που παρακολουθεί το κάθε ζευγάρι και βλέπουν ποιοι πληρούν τις προϋποθέσεις με βάση τα στοιχεία της πλατφόρμας.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ εκείνο το τηλεφώνημα που μας ενημέρωσε ότι υπάρχει ένα μωράκι που είναι διαθέσιμο για αναδοχή», αναφέρει ο Χρήστος. «Είχαμε μόλις φτάσει σε ένα όμορφο νησί του Ιονίου για τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Τότε χτύπησε το τηλέφωνο και μας είπαν πως ένα μωράκι μας περίμενε. Ήταν εκπληκτικό το συναίσθημα», προσθέτει.

«Ως ζευγάρι περάσαμε πολλά. Οι πίκρες και οι απογοητεύσεις, οι αποτυχημένες προσπάθειες και εξωσωματικές μάς στενοχώρησαν και μας έκαναν πολλές φορές να πούμε ότι τα παρατάμε. Όμως η αλήθεια είναι πως μέσα μας η επιθυμία μας δεν ήταν μόνο να κάνουμε ένα βιολογικό παιδί αλλά να γίνουμε γονείς, να μεγαλώσουμε ένα παιδί και αυτό μας οδήγησε να αναζητήσουμε και άλλες διεξόδους», προσθέτουν.

Το ταξίδι της αναδοχής: Η Ειρήνη και ο Χρήστος έγιναν ανάδοχοι γονείς μιας υπέροχης μπέμπας που την εγκατέλειψε η μητέρα της

Αναδοχή παιδιού: Η διαδικασία

Τα… διαδικαστικά

Πριν όμως φτάσουν σε αυτό το σημείο το ζευγάρι περιγράφει στη Voria.gr τις διαδικασίες που προηγήθηκαν μέχρι να έρθει στην αγκαλιά τους το μωράκι. «Δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα να αποφασίσεις να γίνεις ανάδοχος», τονίζουν.

«Πριν πάρουμε την απόφαση δεν είχαμε σχεδόν καμία ενημέρωση. Πλέον δίνεται πολύ μεγαλύτερη βάση στις αναδοχές και άρα η πληροφόρηση γίνεται πιο επισταμένα. Εμείς δεν είχαμε ιδέα. Πιστεύαμε πως η αναδοχή είναι μόνο βραχυχρόνια, ότι μετά από λίγο καιρό το παιδί μπορεί να χρειαζόταν να επιστραφεί στη βιολογική του οικογένεια», αναφέρουν ενώ προσθέτουν ότι επίσης, είχαν την εικόνα ότι μόνο ζευγάρια με παιδιά μπορούσαν να γίνουν ανάδοχοι γονείς. «Ίσως τον τελευταίο καιρό υπάρχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον και η ενημέρωση αρχίζει και είναι πολύ πιο άμεση».

Στην περίπτωση του Χρήστου και της Ειρήνης, το ζευγάρι έχει στα χέρια του μία εντολή εισαγγελέα που του δίνει προσωρινά την επιμέλεια του μωρού μέχρι να γίνει το δικαστήριο, όπου και αποφασίζεται αν θα δοθεί οριστικά η επιμέλεια του παιδιού στο ζευγάρι. Τα μωράκια που πηγαίνουν σε ανάδοχη οικογένεια απευθείας από το νοσοκομείο δεν έχουν καθεστώς αναδοχής, βραχυχρόνιας ή μακροχρόνιας. Για αυτό γίνεται και το δικαστήριο έπειτα.

Το δικαστήριο γίνεται μόνο στις περιπτώσεις των κατεπείγουσων αναδοχών.

Στην περίπτωση που γίνεται αναδοχή από ίδρυμα τότε δεν γίνεται δικαστήριο αλλά υπογράφεται ένα συμβόλαιο μεταξύ των αναδόχων γονέων και του ιδρύματος σχετικά με τις υποχρεώσεις που έχει ο ανάδοχος γονέας, όπως να φέρνει σε επαφή το ανάδοχο παιδί με τη βιολογική οικογένεια

Από τη στιγμή που κάποιοι γονείς επιλέγουν να γίνουν ανάδοχοι υποβάλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην πλατφόρμα anynet.gr και μετά ξεκινάει η κοινωνική έρευνα από μία κοινωνική λειτουργό που ορίζεται ανά ζευγάρι ανάλογα με την περιφέρεια που αυτό μένει. Στο στάδιο της κοινωνικής έρευνας επιλέγονται τα χαρακτηριστικά που επιθυμεί ο ανάδοχος γονέας με τη μορφή ερωτηματολογίου. Τα χαρακτηριστικά αυτά αφορούν το φύλο του παιδιού, την ηλικία, το χρώμα, αν επιθυμείς να γίνεις ανάδοχος σε ένα παιδί ΑμεΑ αλλά και το βασικό του αν ζητείς βραχυχρόνια ή μακροχρόνια αναδοχή. «Εμείς δηλώσαμε μόνο μακροχρόνια αναδοχή και η επιθυμητή ηλικία να είναι 0-2», εξηγούν.

Είναι σημαντικό οι υποψήφιοι ανάδοχοι να είναι ειλικρινείς με χαρακτηριστικά τα οποία επιλέγουν στο ερωτηματολόγιο καθώς έτσι θα μπορούν να δεχτούν το παιδί και να το αγαπήσουν με την κάθε έννοια. «Όταν μας έδωσαν το ερωτηματολόγιο το θεωρήσαμε αστείο καθώς θέλαμε ένα παιδί. Δεν μας ένοιαζε πώς θα είναι. Είναι όμως πολύ σημα