Τόμας Ράντελ: Ομολόγησε λίγο πριν πεθάνει πως λήστεψε τράπεζα είκοσι χρόνια πριν και έζησε μια νέα ζωή με άλλο όνομα

by Τόνια Τζαφέρη

Τόμας Ράντελ: Η ιστορία που ομολόγησε λίγο πριν φύγει από την ζωή

Πρόκειται για μια ακόμη αληθινή ιστορία η οποία θα μπορούσε να έχει βγει από κάποια ταινία, αφού πρόκειται για έναν άντρα ο οποίος είχε ληστέψει τράπεζα και το ομολόγησε λίγο πριν φύγει από την ζωή.

Σε ηλικία μόλις 20 ετών λήστεψε επιτυχώς μία τράπεζα. Άλλαξε όνομα και ζωή και 50 χρόνια μετά το ομολόγησε στην οικογένεια και τους φίλους του. Κανείς δεν τον πίστευε.

Λίγο πριν πεθάνει ο Τόμας Ράντελ, η επί 40 χρόνια σύζυγός του ζήτησε από τους φίλους του στο γκολφ και τους συναδέρφους του από τις αντιπροσωπείες που πουλούσε αυτοκίνητα, να περάσουν από το σπίτι τους.

Τόμας Ράντελ: Ομολόγησε λίγο πριν πεθάνει πως λήστεψε τράπεζα είκοσι χρόνια πριν και έζησε μια νέα ζωή με άλλο όνομα

Συγκεντρώθηκαν εκεί για να αποχαιρετίσουν έναν τύπο που αποκαλούσαν έναν από τους καλύτερους ανθρώπους που γνώρισαν ποτέ – έναν αφοσιωμένο οικογενειάρχη που έκανε τα πάντα για την κόρη του, έναν παίκτη που γκολφ που τηρούσε πάντα τους κανόνες, έναν φίλο για πολλούς. Μέχρι την τελευταία τους επίσκεψη τον περασμένο Μάιο στο σπίτι του Ράντελ στα προάστια της Βοστόνης, ο καρκίνος στους πνεύμονές του, του είχε αφαιρέσει τη φωνή. Έτσι έφυγαν όλοι χωρίς να ξέρουν πως ο φίλος τους με τον οποίο είχαν περάσει αμέτρητες ώρες λέγοντας ιστορίες, δεν τους είχε αποκαλύψει ποτέ το μεγαλύτερο μυστικό του.

Τα τελευταία χρόνια καταζητούνταν για μια από τις μεγαλύτερες ληστείες

Τα τελευταία 50 χρόνια, σύμφωνα με τα όσα περιγράφει η Daily Mail, καταζητούνταν για μία από τις μεγαλύτερες ληστείες τραπεζών στην ιστορία του Κλίβελαντ, ζώντας στη Βοστόνη με ένα νέο όνομα που δημιούργησε μόλις 6 μήνες μετά τη ληστεία το καλοκαίρι του 1969. Ούτε η γυναίκα του ή η κόρη του γνώριζαν μέχρι που τους είπε την ιστορία του, με τις Αρχές να το περιγράφουν ως ομολογία στο νεκροκρέβατο.

Τόμας Ράντελ: Ομολόγησε λίγο πριν πεθάνει πως λήστεψε τράπεζα είκοσι χρόνια πριν και έζησε μια νέα ζωή με άλλο όνομα

Τόμας Ράντελ: “Η ληστεία στην τράπεζα όπου εργαζόταν”

Τα κομμάτια του παζλ για το πώς μπόρεσε να αφήσει πίσω του μία οικογένεια και να δημιουργήσει μια νέα ζωή, αρχίζουν πλέον να ενώνονται.

Ο Τεντ Κόνραντ αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως η ασφάλεια ήταν αρκετά χαλαρή στην τράπεζα Society National στο Κλίβελαντ, όταν ξεκίνησε να εργάζεται εκεί ως ταμίας τον Ιανουάριο του 1969. Είχε πει τότε στους φίλους του πως θα ήταν εύκολο να ληστέψει την εν λόγω τράπεζα, σύμφωνα με τον Ράσελ Μέκαλφ, τον καλύτερο φίλο του από το γυμνάσιο.

Μια μέρα μετά τα 20α του γενέθλια εκείνο τον Ιούλιο, ο Κόνραντ έφυγε με 215.000 δολάρια από το θησαυροφυλάκιο, ένα ποσό αξίας 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα. Όταν έγινε αντιληπτό ότι έλειπαν τα χρήματα, ο Κόνραντ πετούσε ήδη σε άλλη χώρα.

Σε ένα γράμμα που έστειλε στην τότε κοπέλα του, περιέγραφε πως πίστευε ότι θα μπορούσε να επιστρέψει. Αλλά από την στιγμή που του απαγγέλθηκαν κατηγορίες, αυτό δεν μπορούσε να γίνει. Ο Κόνραντ προφανώς έκοψε κάθε επαφή με την οικογένειά του. Τελικά, κάποιοι υπέθεσαν πως ήταν νεκρός, είπε ο Ματ Μπότγκερ, ανιψιός του Κόνραντ (παιδί της μεγαλύτερης αδελφής του). Χρόνια μετά, όταν έμαθαν την αλήθεια, η μητέρα του είπε πως ανακουφίστηκε όταν ανακάλυψε πως ο αδερφός της είχε ζήσει μια ευτυχισμένη ζωή.

Τόμας Ράντελ: Ομολόγησε λίγο πριν πεθάνει πως λήστεψε τράπεζα είκοσι χρόνια πριν και έζησε μια νέα ζωή με άλλο όνομα

Η ληστεία εκείνης της τράπεζας το 1969 δεν είχε τραβήξει τόσο την προσοχή, εκείνη την περίοδο. Ηταν η εποχή που όλοι είχαν επικεντρωθεί στην ιστορική πτήση του Apollo 11 στο φεγγάρι. Αλλά για τον Τζον Έλιοτ, έναν αναπληρωτή στρατάρχη των ΗΠΑ, το θέμα είχε γίνει προσωπικό γιατί αυτός και ο Κόνραντ κατάγονταν από την ίδια πόλη. Το πρόβλημα ήταν πως ο Κόνραντ είχε ένα προβάδισμα και ήταν αρκετά προσεκτικός ώστε να μην κάνει λάθη.

Ο Έλιοτ ταξίδεψε στις ΗΠΑ αναζητώντας τον Κόνραντ και ακόμη και μετά την συνταξιοδότησή του, η υπόθεση αυτή τον στοίχειωνε, είπε ο γιος του, Πιτ Έλιοτ, τώρα κορυφαίος στρατάρχης των ΗΠΑ στο Κλίβελαντ, ο οποίος συνέχισε το κυνήγι του Κόνραντ.

Ο πατέρας του πέθανε τον Μάρτιο του 2020, προτού οι ερευνητές συγκεντρώσουν λεπτομέρειες από την νεκρολογία του Ράντελ και στοιχεία για το παρελθόν του. Στη συνέχεια, τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου, η οικογένεια του Ράντελ επιβεβαίωσε ότι λίγο πριν πεθάνει ο Ράντελ, είχε αποκαλύψει ότι ήταν ο καταζητούμενος ληστής, είπε ο Έλιοτ.

Πώς είχε εμπνευστεί την ληστεία ο Τόμας Ράντελ

Το γιατί διέπραξε τη ληστεία ο Ράντελ έχει αναλυθεί ατελείωτα. «Δεν ήταν για τα χρήματα. Πάντα ήθελε να εντυπωσιάζει τον κόσμο» είπε ο Μέτκαλφ, ο φίλος του από το γυμνάσιο.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι εμπνεύστηκε από την ταινία του 1968 «The Thomas Crown Affair», στην οποία ένα στέλεχος τράπεζας που ξέφυγε με 2,6 εκατομμύρια δολάρια και μετέτρεψε τη ληστεία σε παιχνίδι. Μετά την πραγματική ληστεία στο Κλίβελαντ, ο Κόνραντ κατέληξε στην περιοχή της Βοστόνης, όπου γυρίστηκε μεγάλο μέρος της ταινίας.

Το όνομα Τόμας Ράντελ δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1970, όταν ο Κόνραντ έκανε αίτηση για αριθμό κοινωνικής ασφάλισης στη Βοστόνη, είπε ο Έλιοτ. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1970, ο Ράντελ εργάστηκε σε ένα κλαμπ κάντρι μουσικής έξω από τη Βοστόνη και έγινε διευθυντής του. Επίσης, γνώρισε την μέλλουσα σύζυγό του λίγο μετά την άφιξή του στη Βοστόνη. Παντρεύτηκαν το 1982.

Περίπου τότε, άρχισε να εργάζεται στην επιχείρηση αυτοκινήτων, πουλώντας Land Rover και Volvo μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε μετά από σχεδόν 40 χρόνια. Αυτό που δεν είναι ακόμη σαφές είναι τι συνέβη με τα χρήματα. Η υπηρεσία Marscals εξετάζει εάν τα έχασε νωρίς λόγω κακών επενδύσεων.

Τόμας Ράντελ: Ομολόγησε λίγο πριν πεθάνει πως λήστεψε τράπεζα είκοσι χρόνια πριν και έζησε μια νέα ζωή με άλλο όνομα

Κανείς δεν θα μπορούσε να πιστέψει πως ο Ράντελ , ο οποίος ήταν 71 ετών όταν πέθανε, ήταν κάποιος που προσπαθούσε να κρυφτεί από τις Αρχές.

Ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους με τους οποίους έγινε φίλος, ήταν ένας πράκτορας του FBI στη Βοστόνη, σύμφωνα με τον Έλιοτ. «Ήταν απλώς μια ευγενική ψυχή, ξέρετε, πολύ ευγενικός και γλυκομίλητος» είπε ο Τζέρι Χιλι που τον γνώρισε σε μια αντιπροσωπεία στη Μασαχουσέτη, όπου μιλούσαν καθημερινά για χρόνια.

Ο Ματ Κάπλαν, ο οποίος διαχειριζόταν δύο αντιπροσωπείες στις οποίες δούλευε ο Ράντελ και έπαιζε γκολφ μαζί του για πολλά χρόνια, τον αποκάλεσε κύριο. «Ο μόνος τρόπος που έχει νόημα είναι πως σε εκείνη την ηλικία ήταν απλώς παιδί και ήταν ένα είδος πρόκλησης» είπε ο Κάπλαν.

«Εάν μας το είχε πει, δεν νομίζω ότι θα πιστεύαμε πως ήταν τέτοιος τύπος».

Τις πρώτες ημέρες μετά την αποκάλυψη της ταυτότητας του Ράντελ, οι φίλοι του δεν μπορούσαν να το πιστέψουν. Αλλά τώρα κοιτάζοντας πίσω, κάποια πράγματα βγάζουν νόημα. Όπως το ότι είχε πάντα γένια. Ή την απροθυμία του να μιλήσει για το πού μεγάλωσε ή για την ευρύτερη οικογένειά του. «Όλα αυτά τα χρόνια που γνώριζα τον Τόμι, δεν τον άκουσα ποτέ να αναφέρει μια αδερφή ή μια μητέρα ή έναν αδερφό ή τον πατέρα του» είπε ο Χίλι. «Δεν μπορούσες να του αποσπάσεις κουβέντα για τέτοια πράγματα» είπε ο Μπραντ Άντονι, ένας άλλος στενός του φίλος. Ωστόσο, είπε ότι είναι σχεδόν αδύνατο να το πιστέψει κανείς. «Δεν είναι του χαρακτήρα του Τομ που γνώριζα να κάνει κάτι τέτοιο».

Σχολιάστε.

Ίσως σας ενδιαφέρουν