«Του κουτιού τα παραμύθια»: Η παιδική σειρά με την Παρασκευούλα, τον Ρούχλα και τα παιδιά της δεκαετίας του ’80

by Εύα Ζαχαριάδη

«Του κουτιού τα παραμύθια»: Η αγαπημένη σειρά των παιδιών που μεγάλωσε μια αληθινή γενιά

Μια παιδική σειρά που λάτρεψαν τα παιδιά της δεκαετίας του ’80 ήταν «Του Κουτιού τα Παραμύθια». Ο βασικός χαρακτήρας της σειράς είναι η Παρασκευούλα και όλη η υπόθεση πάντα άρχιζε όταν πήγαινε το βράδυ για ύπνο στο δωμάτιο της.

Η Παρασκεύουλα έλεγε στη μητέρα της «Καληνύχτα μαμά», η οποία της απαντούσε «Καληνύχτα Παρασκευούλα και φρόνιμα». Μετά έκλεινε την πόρτα του δωματίου της για να κοιμηθεί.

Η ιστορία της θρυλικής παιδικής σειράς «Του κουτιού τα παραμύθια»

«Του κουτιού τα παραμύθια»: Η παιδική σειρά με την Παρασκευούλα, τον Ρούχλα και τα παιδιά της δεκαετίας του ’80

Ωστόσο, η Παρασκευούλα δεν πήγαινε για ύπνο. Άνοιγε ένα μεγάλο κουτί το οποίο είχε κρυμμένο κάτω από το κρεβάτι της,που ήταν γεμάτο παραμύθια.
Μέσα του υπήρχαν τέσσερις κούκλες, ο Ρούχλας, ο Φιόγκος, ο Σεβαστιανός και η Ήβη, τις οποίες πολλά παιδιά θεωρούσαν «τρομακτικές», ενώ ορισμένα τις αντιπαθούσαν. Οι κούκλες εξιστορούσαν τα παραμύθια, εκ των οποίων τα πιο δημοφιλή ήταν «Η ωραία και το τέρας» , «Το μπιζέλι», «Η Κάτια και ο Διάβολος» και ο «Ο σοφός δικαστής».

«Του κουτιού τα παραμύθια»: Η παιδική σειρά με την Παρασκευούλα, τον Ρούχλα και τα παιδιά της δεκαετίας του ’80

Οι ταλαντούχοι κουκλοπαίχτες από την Πόλη 

Tο πρώτο επεισόδιο της σειράς μεταδόθηκε στην ΕΡΤ το 1987. Διαρκούσε 25-35 λεπτά, ενώ η σειρά κράτησε έως το 1988. Συνολικά προβλήθηκαν 22 επεισόδια. Δημιουργός της ήταν η Ήβη Σοφιανού, η οποία είχε δημιουργήσει επίσης τη σειρά «Οι μύθοι του Αισώπου» και μαζί με τον αδερφό της θεωρούνταν από τους καλύτερους κουκλοπαίχτες στον κόσμο. Η οικογένεια Σοφιανού συνεργαζόταν με την ΕΡΤ από τη δεκαετία του ’70. Αρχικά ζούσαν στην Κωνσταντινούπολη, όπου η οικογένεια τους ασχολούνταν με το κουκλοθέατρο από το 1953 παίζοντας στη «Μικρή Σκηνή». Μετά τα Σεπτεμβριανά η οικογένεια μετακόμισε στην Αθήνα, όπου μετέφεραν τη Μικρή Σκηνή και συνέχισαν την οικογενειακή παράδοση στο κουκλοθέατρο. Παρουσίασαν στην κρατική τηλεόραση δημοφιλή προγράμματα με τηλεοπτικές κούκλες, τα οποία απέκτησαν φανατικό κοινό.

«Του Κουτιού τα Παραμύθυα» ήταν από τις πρώτες σειρές με κούκλες που προβλήθηκαν στην ΕΡΤ. Στην πραγματικότητα ο Ρούχλας ήταν ο Παύλος Κοντογιαννίδης, Φιόγκος ο Φαίδων Σοφιανός, ο Σεβαστιανός ο Παύλος Χαϊκάλης και η Μελιά η Ήβη Σοφιανού.
Την Παρασκευούλα υποδυόταν η ηθοποιός Παρασκευή Γεωργιάδου.
Χαρακτηριστικό της σειράς ήταν το τραγούδι της εισαγωγής, το οποίο είχε συνθέσει ο μουσικός Ηλίας Ανδριόπουλος, ο οποίος έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες όπως η Μπέλλου, ο Ξυλούρης και ο Μάνος Ελευθερίου.
Τους στίχους έγραψε ο στιχουργός Μιχάλης Μπουρμπούλης:

««Άνοιξε αυτό το κουτί,
παραμύθι να ακουστεί,
η φαντασία σου κι η μουσική μας

Σχολιάστε

Ίσως σας ενδιαφέρουν