Τζανμάρκο Ποτσέκο: Αυτός είναι ο Ιταλός προπονητής που πήδηξε στην αγκαλιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Τζανμάρκο Ποτσέκο: Η αγκαλιά που κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Ο προπονητής της Εθνικής Ιταλίας έχει μπόλικη δόση τρέλας μέσα του και δεν το κρύβει. Με μια κίνηση του όλο το διαδικτύο μιλάει για αυτόν και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο.

«Είναι τρελοί αυτοί οι Ρωμαίοι» έλεγε ο αγαπημένος ήρωας μικρών και μεγάλων Αστερίξ. Κάτι τέτοιο φαίνεται να συμβαίνει και με τον Τζανμάρκο Ποτσέκο ο οποίος από το βράδυ της Κυριακής χάρη σε μια κίνησή του κατάφερε να γίνει viral (πήδηξε στην αγκαλιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο) και σήμερα να μιλάει γι αυτόν όλος ο μπασκετικός κόσμος. 

Υπάρχουν πολλά που μπορείς να πεις για τον Ιταλό coach αλλά αυτό που μπορείς να αναγνωρίσεις σε αυτόν είναι η τρέλα που είχε για την πορτοκαλί μπάλα τόσο ως παίκτης όταν ξεκινούσε την καριέρα του από την δεύτερη κατηγορία της Ιταλίας μέχρι και τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Σκουάντρα Αντζούρα.

Αν και μικρός στο δέμας για αθλητής του μπάσκετ (1,81) αγωνιζόμενος στη θέση του playmaker έκανε τα πάντα μέσα στο παρκέ. Και ως εκ τούτου πάντα έβρισκε δουλειά. Με τη φανέλα της εθνικής ομάδας μοίραζε τις ασιστ με το «τσουβάλι», ενώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας το 2004 ήταν από τους πρωταγωνιστές της Ιταλίας αναγκάζοντας ακόμη και τον Τιμ Ντάνκαν να του «βγάλει το καπέλο». Μάλιστα στον αγώνα της Ιταλίας απέναντι στην Κίνα έκανε ρεκόρ στις ασιστ 

Η «τρέλα» του Ποτσέκο  τον οδήγησε στην απόφαση να εμφανιστεί στο Κύπελλο πρωταθλητριών το 1999 με φούξια μαλλί – μάλλον ήθελε να μιμηθεί τον Ντένις Ρόντμαν δεν εξηγείται διαφορετικά – με τον ίδιο να γίνεται viral σε μία εποχή που το ίντερνετ δεν ήταν τόσο διαδεδομένο όσο σήμερα.  Το 2000 – 2001 έκανε και ένα πέρασμα από την τηλεόραση παρουσιάζοντας μαζί με τη Samantha De Grenet, το Candid Camera Show στο Italia 1.

Τζανμάρκο Ποτσέκο: Η πολυτάραχη καριέρα του προπονητή της Ιταλίας

Το who is who του Τζανμάρκο Ποτσέκο

Μεγάλωσε στην Τεργέστη και το 1991 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην δεύτερη κατηγορία με την Ούντινε. Το 1993 πήρε την πρώτη του μεταγραφή και ο προορισμός ήταν η Λιβόρνο όπου έμεινε για ένα χρόνο. Στη συνέχεια μετακόμισε στη Βαρέζε με την οποία το 1999 κατέκτησε το ιταλικό πρωτάθλημα.

Μάλιστα τη σεζόν 2000 – 2001 ο Ποτσέκο σκόραρε 27 πόντους ανά παιχνίδι. Την επόμενη σεζόν έγινε κάτοικος στην Μπολόνια όπου αγωνίστηκε με την Φορτιτούντο. Έμεινε εκεί μέχρι και το 2005 αλλά εξαιτίας της σύγκρουσής του με τον προπονητή Γιάσμιν Ρέπεσα αποβλήθηκε από την ομάδα, με το τέλος της σεζόν να τον βρίσκει στη Σαραγόσα.

Με τη φανέλα της Ιταλίας αγωνίστηκε για πρώτη φορά το 1997 ενώ το 1998 – 1999 και το 2000 – 2001 συμμετείχε στο ιταλικό All Star Game. Μάλιστα το 1999 αγωνίστηκε στο McDonald’s Open. Το καλοκαίρι του 2001 αποφάσισε να κάνει το βήμα για το NBA αγωνιζόμενος στο Summer League με τους Τορόντο Ράπτορς. Ωστόσο το αμερικανικό όνειρο δεν έγινε πραγματικότητα. 

Η καριέρα του με την εθνική Ιταλίας

Η καριέρα του Ποτσέκο στην εθνική Ιταλίας είχε τα πάνω αλλά και τα κάτω της. Το 1999 λόγω διαφωνιών με τον τότε προπονητή Τάνιεβιτς έμεινε εκτός δωδεκάδας για το Eurobasket. Παρά το γεγονός ότι απουσίασε και από το Eurobasket του 2003 εν τέλει ο Κάρλο Ρεκαλκάτι τον πήρε στην αποστολή για τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004.  Ο Ποτσέκο ήταν από τους πρωταγωνιστές με την σκουάντρα αντζούρα να φτάνει μέχρι τον τελικό όπου ηττήθηκε από την Αργεντινή του Λούις Σκόλα.

Τη σεζόν 2005 – 2006 υπέγραψε μονοετές συμβόλαιο με τη Χίμκι ενώ στο τέλος της ίδιας χρονιάς ανανέωσε το συμβόλαιό του για άλλον έναν χρόνο. Το 2007 είχε έρθει η ώρα του επαναπατρισμού. Αν και όλα έδειχναν ότι εντασσόταν στην Βίρτους εν τέλει τον Ιούλιο του 2007 θα γινόταν παίκτης της Ορλαντίνα. Παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί του ήταν εξαιρετικοί στις 15 Μαϊου αποφάσισε ότι είχε έρθει η ώρα να πει αντίο στα παρκέ.  

Όμως δεν άντεξε και πολύ μακριά από τα παρκέ και τη σεζόν 2008 – 2009 παράλληλα με τη συνεργασία που είχε με την  Gazzetta dello Sport και το Sky, ο Ποτσέκο φόρεσε τη φανέλα της Σερβολάνα Τριέστε. Το 2009 έγινε μέλος του επιτελείου της Ολύμπια Μιλάνο. Η συνεργασία του με το Sky συνεχίστηκε και τα επόμενα χρόνια. 

Το μικρόβιο του προπονητή

Πρώτος σταθμός στην προπονητική του καριέρα ήταν η Ορλαντίνα, ενώ το 2014 επέστρεψε ως προπονητής στην Βαρέζε. Ωστόσο η παρουσία του έμελλε να τελειώσει σύντομα καθώς αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας στις 3 Ιουλίου 2015. Ένα 24ωρο αργότερα προσλήφθηκε στη θέση του βοηθού προπονητή της Τσεντεβίτα. Στις 27 Μαρτίου 2018 ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Φορτιτούντο για να αναλάβει την τεχνική της ηγεσίας. 

Στις 11 Φεβρουαρίου ανέλαβε την Ντιναμό Σάσαρι. Οι σχέσεις του με τους διοικούντες πέρασαν από 40 κύματα ενώ για δέκα μέρες αποβλήθηκε από τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Στο τέλος της σεζόν οι δρόμοι των δύο πλευρών χώρισαν. Στις 30 Ιουνίου 2021 ο Ετόρε Μεσίνα τον κάλεσε κοντά του και έτσι έγινε ο βοηθός του. Παρόλα αυτά έναν χρόνο αργότερα ο Ποτσέκο θα αποτελούσε παρελθόν από το τεχνικό τιμ της Ολύμπια. Από τις 2 Ιουνίου είναι ο προπονητής της Εθνικής Ιταλίας.

Related posts

Πeθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πετσέτες που μоσχоβολούν: Το «μαγıκό» υλıκό που όλοı έχοuμε στο σπίτι και εξαφανίζει μοúχλα και δuσάρεστες оσμές

«Σπάει» τη σιωπή της η 12χρονη, κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και ανατριχιάζει