Βία κατά των γυναικών: Μια εξομολόγηση για την χειρότερη μορφή έμφυλης βίας -“Η πρώτη νεκρή από γυναικοκτονία που γνώρισα ήταν η Ανθή“

Βία κατά των γυναικών: Η ιστορία της Ανθής

Η πιο ακραία εκδήλωση της έμφυλης βίας είναι η γυναικοκτονία. Μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, φίλη, αδερφή, γειτόνισσα. Η ιστορία που ακολουθεί είναι της Ανθής και δείχνει ότι η πραγματικότητα στην επαρχία μπορεί να είναι πολύ σκληρή.

“Η πρώτη νεκρή από γυναικοκτονία που γνώρισα ήταν η Ανθή.

Ήμουν 8.

Η Ανθή ζούσε σε κοντινό χωριό στο Βόλο και ήταν γειτόνισσα της αδερφής της γιαγιάς μου, η οποία επίσης κακοποιούνταν χρόνια από τον σύζυγο.

Η Ανθή ερχόταν για καφέ με μελανιές. Η αδερφή της γιαγιάς μου, η κόρη της – που επίσης ερχόταν με μελανιές από τον σύζυγο – με τα ξαδέρφια μου – που είχαν σημάδια από τη ζώνη του πατέρα, η γιαγιά μου που είχε άνοια και πια είχε ξεχάσει την δική της κακοποίηση, η μάνα μου, συζητούσαν με την Ανθή για συνταγές, δουλειές καθαριότητας, σχολίαζαν άλλες γυναίκες.

Θυμάμαι το τελευταίο απόγευμα που είδα την Ανθή, σχολίαζαν μια γυναίκα από το χωριό που παράτησε την οικογένειά της κι έφυγε γιατί δεν άντεξε το ξύλο. Όταν έφυγε η Ανθή, οι υπόλοιπες γυναίκες σχολίαζαν πως δεν είναι προκομμένη και εκνευρίζει τον άντρα της.

Το επόμενο απόγευμα ο σύζυγος την κοπάνησε σε ένα κομοδίνο και η Ανθή έπεσε νεκρή.

Αυτό το είδαν τόσο η αδερφή της γιαγιάς μου, όσο και άλλοι κάτοικοι του χωριού περαστικοί.

Βία κατά των γυναικών: Η Ανθή δολοφονήθηκε στα 30 της, το 1996, από την πατριαρχία

Είπαν πως έπαθε ανακοπή.

Πως την βρήκε νεκρή στο πάτωμα.

Στην κηδεία του λέγανε συλλυπητήρια.

Σε εμένα υπέδειξαν να μην εκνευρίζω τους άντρες.

Είχαν μακιγιάρει τις μελανιές στο πτώμα. Οι γυναίκες του χωριού προσφέρθηκαν να του πλένουν, να του μαγειρεύουν, του γυναικοκτόνου.

Η Ανθή δεν πήγε στους μπάτσους. Δεν την είχε καταδικάσει σε θάνατο μόνο ο άντρας που παντρεύτηκε, αλλά κι ένα ολόκληρο χωριό. Η Ανθή δολοφονήθηκε μόνη στα 30 από την πατριαρχία το 1996. “

Δεν είσαι μόνη ,δεν είσαι η μόνη

15900 – Τηλεφωνική Γραμμή SOS | Βία Κατά Των Γυναικών

Από την ιστοσελίδα της Hlektra Artland

Related posts

Πετσέτες που μоσχоβολούν: Το «μαγıκό» υλıκό που όλοı έχοuμε στο σπίτι και εξαφανίζει μοúχλα και δuσάρεστες оσμές

«Σπάει» τη σιωπή της η 12χρονη, κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και ανατριχιάζει

Μέγας Σάλος στη Βρετανία με την νέα αποκάλυψη για την Κέιτ Μίντλετον που ταράζει τον πλανήτη