Βρετανία: Άταφος επί ένα χρόνο ο Φίλιππος – Γιατί η σορός του πρίγκιπα Φιλίππου έμεινε εκτός τάφου μέχρι να πεθάνει η βασίλισσα

Πρίγκιπας Φίλιππος: Πως θα γίνει η κηδεία και των δυο

Τώρα που πέθανε η Βασίλισσα Ελισάβετ, θα γίνει και η κηδεία του αγαπημένου της που πέρασαν μαζί, μια ζωή. Παγκόσμια συγκίνηση έχει προκαλέσει ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ, που έφυγε την Πέμπτη από τη ζωή σε ηλικία 96 χρόνων.

Σε ανακοίνωσή του, το Παλάτι ανέφερε: «Η βασίλισσα πέθανε ειρηνικά στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα θα παραμείνουν στο Μπαλμόραλ σήμερα το απόγευμα και θα επιστρέψουν στο Λονδίνο αύριο».

Δύο χρόνια μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου η βασίλισσα Ελισάβετ άφησε την Πέμπτη 8/9/2022 την τελευταία της πνοή στη Σκωτία.

Την άνοιξη του 2021 και συγκεκριμένα, στις 9 Απριλίου, ο πρίγκιπας Φίλιππος απεβίωσε και μόλις 17 μήνες μετά, η αγαπημένη του σύζυγος και μονάρχης της Βρετανίας, βασίλισσα Ελισάβετ τον ακολούθησε στην τελευταία τους κατοικία.

Ο γάμος της βασίλισσας Ελισάβετ με τον πρίγκιπα Φίλιππο

Η βασίλισσα Ελισάβετ παντρεύτηκε τον αγαπημένο της Φίλιππο, τότε αξιωματικό του ναυτικού, στο Αββαείο του Ουέστμινστερ το 1947.

Το ζευγάρι απέκτησε τέσσερα παιδιά: Τον Κάρολο, πρίγκιπα της Ουαλίας (έτος γέννησης 1948), την πριγκίπισσα Άννα (ε.γ. 1950), τον πρίγκιπα Άντριου (ε.γ. 1960) και τον πρίγκιπα Έντουαρντ (ε.γ. 1964).

Ο γάμος τους κράτησε 73 χρόνια, μέχρι τον θάνατο του Φιλίππου, τον Απρίλιο του 2021, σε ηλικία 99 ετών.

Μετά τον θάνατό του, η Ελισάβετ έχασε τη λάμψη της. Μπορεί μέσα από τις δημόσιες εμφανίσεις της, μετά το θάνατο του Φίλιππου να προσπαθούσε να δώσει το αισιόδοξο μήνυμα πως «η ζωή προχωράει μπροστά», ωστόσο για την ίδια είχε ξεκινήσει μια άνιση μάχη με πολλαπλά προβλήματα υγείας μέχρι που κατέληξε στο κάστρο της στη Σκωτία.

Λίγες ημέρες μετά το θάνατο του συζύγου της, πρίγκιπα Φίλιππου η βασίλισσα Ελισάβετ γιόρτασε τα πρώτα της γενέθλια χωρίς εκείνον, οικογενειακά και ήσυχα με την κόρη της πριγκίπισσα Άννα και την νύφη της Σόφι.

Στις 27 Απριλίου, όποτε και τελείωσε το πένθος που είχε κηρύξει η βασιλική οικογένεια για τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, η Ελισάβετ επέστρεψε δριμύτερη στα καθήκοντα της.

Η συνέχεια του love story της Βασίλισσας Ελισάβετ με τον Φίλιππο

Από το κάστρο του Ουίνσδορ, η 95χρονη τότε, είχε δώσει διαδικτυακά το «παρών» στις επαγγελματικές της υποχρεώσεις και περίπου έναν μήνα μετά τον θάνατο του πρίγκιπα Φίλιππου, είχε πραγματοποιήσει και την πρώτη της δημόσια εμφάνιση.

Σε αυτή συνοδευόταν από τον πρωτότοκο γιο της, πρίγκιπα Κάρολο και τη σύζυγο του Καμίλα, Δούκισσα της Κορνουάλης.Ακόμα, η βασίλισσα Ελισάβετ είχε παρευρεθεί στο «άνοιγμα» του βρετανικού Κοινοβουλίου, όπου είχε ανακοινώσει τη νομοθετική ατζέντα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

«Αν και για πολλούς ανθρώπους είναι περίοδος μεγάλης ευτυχίας και χαράς, τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι δύσκολα για εκείνους που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Αυτήν τη χρονιά, κατανοώ ιδιαιτέρως γιατί» είχε αναφέρει μεταξύ άλλων στο καθιερωμένο μήνυμά της. Ήταν ένα μήνυμα διαφορετικό από εκείνα που έστελνε στους Βρετανούς τις άλλες χρονιές.

Όπως στη ζωή, έτσι και στο θάνατο ο πρίγκιπας Φίλιππος βρέθηκε και πάλι σε δεύτερη μοίρα, αφού έπρεπε να περιμένει μέχρι να πεθάνει η σύζυγός του βασίλισσα Ελισάβετ, προκειμένου να ταφεί στην τελευταία του κατοικία.

Επί ενάμιση χρόνο η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου βρισκόταν σε αναμονή στο Royal Vault, ένα σκοτεινό σπήλαιο που είναι κάτω από το παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου στο Κάστρο του Windsor.

Στον ίδιο χώρο έχουν ταφεί οι γονείς της Βασίλισσας, ο Βασιλιάς George, όπως και η Βασιλομήτωρ, ενώ εκεί βρίσκονται και οι στάχτες της Πριγκίπισσας Μαργαρίτας που αποτεφρώθηκε.

Το Royal Vault, όπου βρίσκεται η σορός του πρίγκιπα Φίλιππου είναι ο χώρος ανάπαυσης πολλών βασιλικών απογόνων, συνολικά 24.

Έτσι τώρα η βασίλισσα Ελισάβετ και ο Πρίγκιπας Φίλιππος θα ταφούν ο ένας δίπλα στον άλλο στο King George VI Memorial Chapel, που βρίσκεται επίσης στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου.

Πρίγκιπας Φίλιππος: Σε δεύτερη θέση ακόμα και μετά θάνατον

Αποδεικνύεται, έτσι, ότι ακόμα και μετά θάνατον, ο πρίγκιπας Φίλιππος εξακολουθεί να υπόκειται στο πρωτόκολλο της βασιλικής οικογένειας, έχοντας δευτερεύουσα θέση στην ιεραρχία μετά τη βασίλισσα, όπως ακριβώς και όταν ήταν εν ζωή.

Από τότε που η Ελισάβετ έγινε βασίλισσα, ο πρίγκιπας Φίλιππος ήταν υποχρεωμένος να περπατά δύο βήματα πίσω της και να ζει στη σκιά της. Κάτι που έκανε χωρίς να νιώθει μειονεκτικά, συνοδεύοντας την σύζυγό του σε όλες τις βασιλικές της υποχρεώσεις.

Σήμερα, περί τις 10:00, ο νέος βασιλιάς της χώρας, ο μέχρι τώρα πρίγκιπας Κάρολος, θα ανακηρυχθεί επισήμως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου από το Συμβούλιο Ενθρόνισης.

Από εδώ και πέρα θα αποκαλείται βασιλιάς Κάρολος ο Γ΄, ενώ η σύζυγος του Καμίλα Πάρκερ Μπόουλς θα φέρει τον τίτλο της «βασιλικής συζύγου».

Αύριο Σάββατο η σορός της βασίλισσας, κατά μία εκδοχή, αναμένεται να μεταφερθεί με το βασιλικό τραίνο από το Μπαλμόραλ στο παλάτι του Μπάκιγχαμ. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες θα μεταφερθεί οδικώς στο παλάτι του Χόλιρουντ στο Εδιμβούργο και την επομένη στον καθεδρικό ναό της πόλης, τον Άγιο Τζάιλς, όπου θα τελεστεί λειτουργία παρουσία του βασιλιά.

Ο βασιλιάς Κάρολος Γ΄ θα έχει ήδη ξεκινήσει περιοδεία σε όλες τις χώρες του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως ορίζει το πρωτόκολλο. Πρώτος του σταθμός θα είναι η Σκοτία, κατόπιν θα μεταβεί στην Βόρεια Ιρλανδία και έπειτα στην Ουαλία.

Μεθαύριο Κυριακή η σορός της βασίλισσας, σύμφωνα πάντα με το δεύτερο σενάριο, θα μεταφερθεί με αεροσκάφος της RAF (της Πολεμικής Αεροπορίας) στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Νόρθχολντ του δυτικού Λονδίνου και από εκεί οδικώς στο παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Βασίλισσα Ελισάβετ – Πρίγκιπας Φίλιππος: Πριν από την τελετή τους, θα τηρηθεί δύο λεπτών σιγή σε όλη τη χώρα.

Την Δευτέρα, πάνω σε κιλλίβαντα, συνοδεία στρατιωτικής πομπής και συγγενών, η σορός θα μεταφερθεί από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Κοινοβούλιο όπου θα παραμείνει για τριήμερο λαϊκό προσκύνημα.

Δέκα ημέρες μετά το θάνατο της, θα τελεστεί η κηδεία της βασίλισσας. Η ημέρα αυτή, κατά την οποία θα κηρυχθεί εθνικό πένθος, θα είναι επίσημη αργία.

Κατά πληροφορίες η σορός της βασίλισσας θα μεταφερθεί στις 10:50 από το κοινοβούλιο στο Αβαείο του Γουέστμινστερ όπου θα πραγματοποιηθεί μεγαλοπρεπής πολιτειακή κηδεία παρουσία ξένων ηγετών.

Αργότερα, η σορός θα μεταφερθεί στο κάστρο του Ουίνδσορ όπου περί τις 16:00 θα λάβει χώρα τελετή στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, όπου είχε τελεστεί επίσης η κηδεία του πρίγκιπα Φιλίππου.

Related posts

Πeθανε ο Μιχάλης Χαραλαμπίδης

Πετσέτες που μоσχоβολούν: Το «μαγıκό» υλıκό που όλοı έχοuμε στο σπίτι και εξαφανίζει μοúχλα και δuσάρεστες оσμές

«Σπάει» τη σιωπή της η 12χρονη, κάνει αυτές τις αποκαλύψεις και ανατριχιάζει