Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3 ή 4; Από τι μπορεί να κινδυνεύετε

by Ioanna Themistocleous
Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3 ή 4; Από τι μπορεί να κινδυνεύετε

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να ξανακοιμηθείτε γρήγορα;

Ξυπνάτε στις 3 ή 4 το πρωί χωρίς ιδιαίτερο λόγο; Μην ανησυχείτε, δεν είστε ο μόνος! Υπάρχει μια απλή εξήγηση για αυτό το φαινόμενο.

Όπως πολλοί άνθρωποι, πιθανότατα έχετε ξυπνήσει στη μέση της νύχτας, γύρω στις 3 ή 4 το πρωί, χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Αλλά δεν είστε ο μόνος. Στην πραγματικότητα, είναι κατά τη διάρκεια αυτής της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου που οι περισσότεροι άνθρωποι ξυπνούν τη νύχτα. Είναι σαν το σώμα μας να έχει προγραμματιστεί να μας ξυπνάει από τον βαθύ ύπνο αυτή ακριβώς την ώρα.

Ξυπνάτε κάθε βράδυ στις 3 ή 4; Από τι μπορεί να κινδυνεύετε

Γιατί ξυπνάμε στις 3 ή 4 το πρωί;

Ο λόγος γι’ αυτή την ακρίβεια στο ξύπνημα τη νύχτα είναι πολύ απλά η ακρίβεια του ύπνου μας. Στην πραγματικότητα, ο κύκλος του ύπνου λειτουργεί σε διαστήματα 90 έως 120 λεπτών, κατά τη διάρκεια των οποίων περνάμε από περιόδους ύπνου αργών κυμάτων και ύπνου REM.

Κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, η εγκεφαλική δραστηριότητα μοιάζει με εκείνη της εγρήγορσης, και τότε είναι που ονειρευόμαστε. Σε αυτό το στάδιο είναι που συχνά ξυπνάμε με φυσικό τρόπο πριν ξαναπέσουμε για ύπνο.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι σύνηθες να έχετε μια σειρά από σύντομες αφυπνίσεις – γνωστές ως μικρο-αφυπνίσεις – γενικά περίπου πέντε έως επτά τη νύχτα. Καθώς έχουμε την τάση να πέφτουμε για ύπνο περίπου την ίδια ώρα κάθε βράδυ και αυτοί οι κύκλοι διαρκούν περίπου το ίδιο χρονικό διάστημα, ξυπνάμε γενικά την ίδια ώρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι περισσότεροι άνθρωποι πέφτουν για ύπνο μεταξύ 11μμ και μεσάνυχτα και ξυπνούν μεταξύ 7πμ και 8πμ. Έτσι, κάθε βράδυ φτάνουμε σε ένα στάδιο ελαφρού ύπνου και ξυπνάμε, συνήθως μεταξύ 3 και 4 το πρωί. Και είναι επειδή παρακολουθούμε το ρολόι που συνειδητοποιούμε ότι ξυπνάμε.

Υπάρχει μια άλλη, εντελώς διαφορετική εξήγηση, αν υιοθετήσουμε την άποψη της κινεζικής ιατρικής. Σύμφωνα με αυτήν, η ώρα που ξυπνάμε είναι ένα προειδοποιητικό σήμα ότι κάποιο όργανο του σώματός μας δυσλειτουργεί, αφού οι ενέργειες που κυκλοφορούν στο σώμα συνδέονται με το εσωτερικό μας ρολόι. Ως αποτέλεσμα, τα δώδεκα κύρια όργανα του σώματος συνδέονται με χρονοθυρίδες.

Τι μπορείτε να κάνετε λοιπόν για να ξανακοιμηθείτε γρήγορα;

Το πιο εύκολο πράγμα που πρέπει να αποφύγετε είναι να κοιτάτε το ρολόι. Αυτό αυξάνει μόνο την απογοήτευση και την πίεση. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να παραμείνετε χαλαροί. Αν δεν μπορείτε να ξανακοιμηθείτε μετά από 20 λεπτά, σηκωθείτε από το κρεβάτι, κάντε κάτι ήσυχο, όπως διάβασμα ή διαλογισμό, και μετά προσπαθήστε ξανά.

Οι βαθιές αναπνοές και οι τεχνικές χαλάρωσης, όπως η καρδιακή συνοχή, μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να ηρεμήσετε το μυαλό σας. Τέλος, βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι κατάλληλο για ύπνο: η δροσερή θερμοκρασία, το απόλυτο σκοτάδι και η απουσία θορύβου είναι απαραίτητα.