Αγιορείτικη συνταγή: Νηστίσιμοι τραγανοί ψαροκεφτέδες με μπακαλιάρο

Αγιορείτικη συνταγή: Πεντανόστιμοι ψαροκεφτέδες για το τραπέζι της Κυριακής

Η συνταγή για τους ψαροκεφτέδες έρχεται από το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα από τον αρχιμάγειρα, μοναχό Επιφάνιο. Είναι τόσο νόστιμοι που θα τους μαγειρεύετε και όταν τελειώσει η νηστεία. Ότι πρέπει για το τραπέζι της Κυριακής.

Υλικά (για 5- 6 μερίδες)

  • 600- 800 γρ. βακαλάος χωρίς αγκάθια
  • 3 κρεμμύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 4 φέτες ψωμί σταρένιο μπαγιάτικο
  • 5 αυγά
  • ρίγανη, αλάτι, πιπέρι, κύμινο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος (προαιρετικά)

Η συνταγή από το Άγιο Όρος για τους ψαροκεφτέδες

Εκτέλεση

  • Βράζουμε ελαφρώς το ψάρι με πολύ λίγο νερό.
  • Το στραγγίζουμε και, αφού κρυώσει, το καθαρίζουμε από τα ψαροκόκαλα, τα αγκάθια και το δέρμα, τρίβοντάς το με το χέρι.
  • Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και τα περνάμε από τον τρίφτη.
  • Μουσκεύουμε το ψωμί σε αρκετό νερό για πέντε ως δέκα λεπτά, το στραγγίζουμε καλά και μετά το τρίβουμε με το χέρι.
  • Σε μια λεκάνη βάζουμε το ψάρι, τα τριμμένα κρεμμύδια και σκόρδα και το τριμμένο ψωμί.
  • Σπάμε μέσα στη λεκάνη τα αυγά, προσθέτουμε ρίγανη, κύμινο, πιπέρι, αλάτι και μαϊντανό.
  • Τα ζυμώνουμε όλα αυτά καλά και τα αφήνουμε για είκοσι ως τριάντα λεπτά.
  • Κατόπιν πλάθουμε τους κεφτέδες και τους αλευρώνουμε με κίτρινο αλεύρι (από σκληρό σιτάρι).
  • Τηγανίζουμε τους κεφτέδες σε ελαιόλαδο σε κανονική φωτιά.
  • Αντί για ψωμί, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την αντίστοιχη ποσότητα τριμμένης φρυγανιάς .
  • Επίσης, οι ψαροκεφτέδες μπορούν να γίνουν και με βακαλάο παστό, τον οποίο, όμως, έχουμε ξαλμυρίσει προηγουμένως.

Related posts

Ακολούθησα τη δίαιτα με τα αυγά και έχασα βάρος. Δείτε πώς συνέβη

Καταναλώνεις έτοιμες σαλάτες; Μάθε για τον κίνδυνο Τοξοπλάσμωσης – Τι έδειξε πανευρωπαϊκή μελέτη

Το μυστικό είναι στο κουρκούτι: Τα πιο λαχταριστά τηγανιτά κολοκυθάκια, τραγανά απέξω και αφρός μέσα