Μπακαλιάρος bianco όπως τον μαγείρευαν στα Ιόνια νησιά

Όταν η απλότητα συναντά την παράδοση, γεννιούνται πιάτα όπως το Bianco – μια γευστική ανάμνηση από τα Ιόνια νησιά που μοσχοβολά λεμόνι και θάλασσα. Με βασικά υλικά το παστό ψάρι, τις πατάτες και το σκόρδο, αυτή η συνταγή φέρνει στο πιάτο μας τη γαστρονομική σοφία της επτανησιακής κουζίνας, με μια λευκή σάλτσα που δένει σαν βελούδο και απογειώνει κάθε μπουκιά. Ένα πιάτο λιτό και μεγαλοπρεπές, όπως τα νησιά που το γέννησαν.

Η συνταγή προέρχεται από Τζέλα Αντωνοπούλου – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.

Υλικά:

2 κιλά παστό μπακαλιάρο
2 κιλά πατάτες κομμένες σε χοντρές ροδέλες
10 σκελίδες σκόρδο
1 ποτήρι λάδι
Χυμός από δύο μεγάλα λεμόνια
Αλάτι, πιπέρι
Προαιρετικά, κρεμμύδια και ψιλοκομμένος μαϊντανός (δεν προστέθηκαν στη συνταγή μας).
Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τον μπακαλιάρο για να αφαιρέσουμε το αλάτι. Αφαιρούμε τα λέπια και τον ξεπλένουμε ξανά με κρύο νερό.

Κόβουμε τον μπακαλιάρο σε μερίδες και τον τοποθετούμε σε ένα μπολ με παγωμένο νερό για να ξαλμυρίσει. Αλλάζουμε το νερό κάθε 6 ώρες και διατηρούμε τον μπακαλιάρο στο ψυγείο. Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και 2 εικοσιτετράωρα, ανάλογα με το πάχος του μπακαλιάρου. Δοκιμάζουμε ένα κομμάτι για να ελέγξουμε αν έχει ξαλμυρίσει.

Σε μια βαθιά κατσαρόλα, τοποθετούμε τις κομμένες πατάτες και τις σκελίδες σκόρδου σε φέτες. Από πάνω βάζουμε τον μπακαλιάρο με την πετσούλα προς τα πάνω.

Αλατοπιπερώνουμε προσεκτικά, προσθέτουμε λίγο λάδι και νερό μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες (όχι όλο το φαγητό).

Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 30 λεπτά.

Στο μούλτι, αναμειγνύουμε το χυμό λεμονιού και το λάδι μέχρι να γίνει πηχτή σάλτσα.

Ανοίγουμε το καπάκι της κατσαρόλας, δυναμώνουμε τη φωτιά και, όταν αρχίσει να κοχλάζει, περιλούζουμε το φαγητό με το λαδολέμονο. Βράζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα (περίπου 10 λεπτά).

Σερβίρουμε με φρέσκο τριμμένο πιπέρι.

Το Bianco, που σημαίνει “λευκό”, αναφέρεται στη λεμονάτη σάλτσα που ενισχύει τη γεύση. Μαγειρεύεται με παχιά ψάρια όπως ροφό και μπακαλιάρο. Η αναλογία είναι 1 κιλό ψάρι με ίση ποσότητα πατάτες, σκόρδο και λάδι
Tips – παραλλαγές – προτάσεις:

Για πιο πλούσια γεύση, μπορείτε να προσθέσετε φέτες από ξερό κρεμμύδι μαζί με τις πατάτες.

Αν θέλετε πιο βελούδινη σάλτσα, προσθέστε μια κουταλιά κορν φλάουρ διαλυμένη σε λίγο νερό, λίγο πριν το τέλος.

Το bianco ταιριάζει εξαιρετικά με ψωμί ζυμωτό, ιδανικά για να μαζέψετε όλη τη λεμονάτη σάλτσα από το πιάτο!

Για έξτρα άρωμα, πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό λίγο πριν το σερβίρισμα.

Το Bianco είναι το τέλειο παράδειγμα του πώς λίγα, απλά υλικά μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιάτο γεμάτο χαρακτήρα και βάθος.

Related posts

«Βαρβάρα»: Ένα γλυκό προς τιμήν της Αγίας Βαρβάρας. Πώς να το φτιάξετε

Γιατί οι Αρχαίοι Έλληνες έτρωγαν καθημερινά ξερά σύκα; – Τι ήξεραν για την «υπερτροφή»;

Τετράγωνη πίτσα με αφράτη ζύμη