Χαρούπι: Έχει θετικά αποτελέσματα  κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας, είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες

Χαρούπι: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Τα χαρούπια, είναι μακριά και στριφτά «φασόλια» πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα, που γίνονται καφέ και ξυλώδη όταν είναι ώριμα. Το εσωτερικό τους έχει ευχάριστη γλυκιά γεύση και περιέχει πολλά σκληρά σπόρια. Η χαρουπιά ή Κερωνία η έλλοβος, είναι δέντρο που μπορεί να φτάσει σε ύψος και τα 13 μέτρα. Βρίσκεται αυτοφυής σε πολλές περιοχές της Μεσογείου και στην Ελλάδα, αλλά και καλλιεργείται σε φυτώρια για τον καλλωπισμό δρόμων και πάρκων.

Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες κατατάσσονται σε δύο μεγάλες ομάδες: τακοντοχάρουπα και τα μακροχάρουπα. Σημαντική όμως είναι η άγρια χαρουπιά (η κερωνία η έλλοβος), όπου οι καρποί της είναι πλούσιοι σε ζάχαρη.

Η διατροφική αξία του χαρουπιού

Τα χαρούπια είναι γλυκά, εύγευστα και θρεπτικά, και τάισαν πολύ κόσμο κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Κι αυτό γιατί παρά την σκουρόχρωμη και ζαρωμένη σάρκα τους, περιέχουν πρωτεΐνες, βιταμίνες, μέταλλα όπως ασβέστιο και σίδηρο,κ.ά.

Δέντρο εργοστάσιο, σε περιόδους πολέμων και λιμών, όταν η τροφή ήταν δυσεύρετη. Περιέχουν σάκχαρο σε μεγάλη αναλογία (50%) από το οποίο το 30% είναι σταφυλοσάκχαρο, 10% πρωτεΐνη, και 6% λίπος.

Επίσης περιέχουν βιταμίνες Α, και D, βιταμίνες της ομάδας Β και καροτίνη ,κάλλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγγάνιο, χαλκό, χρώμιο, νικέλιο, λίγο ισοβουτυρικό οξύ (που ευθύνεται για  την ελαφρώς δυσάρεστη μυρωδιά), ταννίνες, ινώδεις ουσίες όπως λιγνίνη (επιδρά κατασταλτικά στη χοληστερίνη, έχει θετικά αποτελέσματα  κατά του διαβήτη και της παχυσαρκίας), βλέννα, κυτταρίνη και τουλάχιστον ακόμη  6 αντιοξειδωτικές ουσίες.

Είναι εύπεπτα και δεν προκαλούν αλλεργίες. Τα χαρούπια είναι και σήμερα χρήσιμα καθώς δεν περιέχουν γλουτένη, στην οποία πολλά άτομα είναι αλλεργικά. Επίσης μπορούν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία γλυκών.

Related posts

Η υπερτροφή του χειμώνα: Τραχανάς με φέτα έτοιμος σε λίγα λεπτά και με ελάχιστο κόστος

Τι θα συμβεί στον οργανισμό σας αν βάλετε τις μπάμιες στην διατροφή σας – Η κατανάλωση τους είναι ιδιαίτερα σημαντική

Δαμάσκηνα: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν την καρδιά

Κολοκάσι: Το κρυφό μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων της Ικαρίας, η άγνωστη υπερτροφή με τις ευεργετικές ιδιότητες

Τι θα αλλάξει στον οργανισμό σας αν τρώτε 3 χουρμάδες καθημερινά – Τα αποτελέσματα θα είναι άμεσα και ορατά

Κουρκουμάς: Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες, είναι καλό για την πέψη, είναι αντιοξειδωτικό, αντιφλεγμονώδες και καθυστερεί τη γήρανση

Τσάι του βουνού: Ανακουφίζει από φλεγμονές του αναπνευστικού, βοηθά στην καταπολέμηση της δυσπεψίας, είναι επουλωτικό και αγχολυτικό

Ρόδι: Έχει αντικαρκινική δράση, προκαλεί κατακόρυφη αύξηση στα επίπεδα της «ορμόνης του σεξ» και διαθέτει αντιαλλεργικές ιδιότητες

Το ξεχασμένο ελληνικό δέντρο που μας μεγάλωσε από παιδιά και ο καρπός του έχει μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες