Δαμάσκηνα: Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου, ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύουν την καρδιά

Δαμάσκηνο: Οι ευεργετικές του ιδιότητες

Τα δαμάσκηνα θεωρούνται εξαιρετικά υγιεινά, εντούτοις εξαιρετικά παρεξηγημένα. Είναι ένα φρούτο με ωραία γεύση και γλυκό άρωμα, πλούσιο σε βιταμίνη C, ωστόσο πολλοί δεν το προτιμούν συχνά.

Είναι ωστόσο πλούσιο σε βιταμίνες και πολλά θρεπτικά συστατικά. Τα δαμάσκηνα γίνονται εύκολα σπιτική μαρμελάδα, χυμός, μπορούν να φαγωθούν φρέσκα αλλά και αποξηραμένα και χρησιμοποιούνται σε διάφορες συνταγές, αλλά και στη ζαχαροπλαστική.

Η κατανάλωση λίγων μόνο δαμάσκηνων τη μέρα μπορεί να έχει πραγματικά τεράστια οφέλη για τον οργανισμό. Μόνο δώδεκα δαμάσκηνα τη μέρα μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα στην υγεία σας.

Τα φρέσκα δαμάσκηνα περιέχουν 8 μιλιγκράμ βιταμίνης C και πολλές άλλες βιταμίνες, καθώς επίσης είναι πλούσια σε πολλά θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο και χαλκό.

Δαμάσκηνα: Σε τι βοηθά η κατανάλωσή τους

Η κατανάλωση δαμάσκηνων σε καθημερινή βάση μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέως εντέρου. Ακόμα, τα δαμάσκηνα ρυθμίζουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνουν την οστική πυκνότητα και να ενδυναμώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Συμβάλλουν ιδιαίτερα στην καλή λειτουργία και προστασία της καρδιάς.

Ένα μέτριο φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει περίπου 113 μιλιγκράμ κάλιο.

Το κάλιο βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης του αίματος και ως αποτέλεσμα μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης εγκεφαλικού επεισοδίου. Το συστατικό αυτό είναι γνωστό και για τα οφέλη που έχει στο πεπτικό σύστημα και επίσης βοηθά την επιτάχυνση του μεταβολισμού.

Ακόμα, τα δαμάσκηνα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία προστατεύουν από την εμφάνιση διαβήτη, τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη νόσο Πάρκινσον.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός, ότι τα δαμάσκηνα συμβάλλουν στην καταπολέμηση και μείωση του άγχους. “Ένα δαμάσκηνο τη μέρα το άγχος κάνει πέρα”. Και αυτό γιατί είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες, που εκτός των όσων αναφέραμε παραπάνω, βοηθούν στην αντιμετώπιση του άγχους. Όταν τα επίπεδα αντιοξειδωτικών στο σώμα είναι χαμηλά, τα επίπεδα άγχους ανεβαίνουν.

Μία κούπα δαμάσκηνα περιέχει 76 θερμίδες, 1 γραμμάριο πρωτεϊνης, σχεδόν καθόλου λιπαρά και 16 γραμμάρια ζάχαρης.

Όταν δεν υπάρχουν φρέσκα δαμάσκηνα, μπορείτε πάντα να τα αντικαταστήσετε με αποξηραμένα, ωστόσο αυτά περιέχουν πολύ περισσότερη ποσότητα ζάχαρης.

Related posts

Κουρκούτι για μπακαλιάρο: Το μuστικό που αποκαλúπτει η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ακούστε τη γιαγιά: Τα 6 απόλυτα tips για να σου βγει ένα τραγανιστό κουρκούτι στον μπακαλιάρο

Χαμομήλι κάθε βράδυ πριν τον ύπνο: Δείτε αναλυτικά τα οφέλη για την υγεία